Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla sau intentioneaza sa se deplaseze pe teritoriul Italiei ca Centrul National de Meteorologie si Climatologie Aeronautica Militara din cadrul Ministerului Apararii, a emis, la data de 29 decembrie 2014, orele 8.00, o avertizare meteorologica valabila pentru urmatoarele 6-12 ore si, in perspectiva, pana la data de 1 ianuarie 2015.

Pentru urmatoarele ore, perturbarile climatice in zona Marii Mediterane vor mentine conditii atmosferice dificile in cea mai mare parte din centrul si sudul Italiei, precizeaza MAE, intr-un comunicat de presa.

Iata mai jos comunicatul MAE:

Departamentul de Protectie Civila a emis o avertizare de conditii meteorologice nefavorabile (www.protezionecivile.gov.it). Sunt prevazute precipitatii abundente, mai ales sub forma de ninsoare, pana in zonele de campie, in regiunile Abruzzo, Molise, Puglia de nord si in zonele orientale din Umbria si Lazio, precum si in Calabria de nord si Sicilia la inaltimi de peste 500-700 m.

Avertizarea priveste si posibile fenomene atmosferice cu caracter de furtuna in Sicilia si Calabria. Situatia este cotata cu cod rosu pentru zonele tirenice ale regiunii Calabria si cu cod portocaliu pentru regiunile Campania, Basilicata si restul teritoriului calabrez. Pentru Molise si zona nord orientala a Siciliei este prevazut cod galben.

Se vor inregistra vanturi puternice, cu intensificari locale pana la nivel de furtuna in zonele de coasta din Friuli Venezia Giulia, Veneto si Emilia Romagna.

Ninsori intense se inregistreaza pe tot arcul alpin si pe toata dorsala apeninica, cu strat de zapada depasind pe alocuri 20 cm. Se recomanda utilizarea echipamentelor auto si a vestimentatiei adecvate.

Potrivit prognozei meteorologice, marea va fi foarte agitata pe toata coasta adriatica. De asemenea, se va produce o furtuna de intensitate mare in zona de nord a Marii Tireniene, inregistrandu-se vant si mare agitata in Marea Sardeniei si in tot bazinul tirenian pana la stramtoarea Messina.

In Sardinia se anunta ninsori in zonele cu altitudini de peste 1000 de m, temperaturi scazute in toata insula, vant si ploi izolate. Pentru toata perioada este prevazuta o inrautatire a vremii si scaderea accentuata a temperaturilor, in special in zona de nord-est, cu ninsoare si ploi.

Circulatia pe reteaua rutiera se desfasoara in conditii normale, cu exceptia unor zone de munte din regiunile de nord (Trentino Alto Adige, Veneto). Este obligatorie echiparea autoturismelor cu anvelope de iarna sau cu lanturi.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarile de a fi consultate informatiile oferite prin intermediul aplicatiei pe telefonul mobil si tableta ¬Calatoreste in siguranta¬, a serviciului de alerta prin SMS aferent campaniei de informare ¬Un SMS iti poate salva viata!¬ si prin consultarea ¬Ghidului de calatorie pentru sarbatorile de iarna 2014¬ disponibil pe intreaga perioada a sarbatorilor.