Guvernul modifica legea educatiei astfel incat doctorii sa poata renunta la titlul de doctor. Pe ordinea de zi a sedintei de guvern de astazi se afla un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei. Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta ordonanta aduce 6 modificari, iar una dintre ele introduce posibilitatea ca un doctor sa renunte la titlul de doctor. Modificarea vine la mai putin de doua saptamani dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca renunta la titlul de doctor.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a explicat pentru HotNews.ro ca ordonanta prevede si posibilitatea ca un doctor sa renunte la acest titlu “pentru ca altfel nu am cadru legal sa indeplinesc cererile venite din partea societatii civile si academice”, in ceea ce priveste titlul de doctor al lui Victor Ponta.

Noul ministru a declarat pentru HotNews.ro ca, prin aceasta modificare adusa legii, se va putea renunta si la diploma de bacalaureat. “Da, este adevarat ca poti renunta si la Bacalaureat, dar cu conditia ca acea persoana sa faca din nou liceul daca doreste apoi sa isi ia din nou Bacalaureatul. La fel este si cu doctoratul: renunti la titlul de doctor, dar daca vrei peste ani sa fii doctor, atunci reiei tot procesul de pregatire, iar statul nu va mai asigura finantare”.

Toate modificarile au fost trimise catre universitati in urma cu o saptamana, pentru ca in afara de o prevedere a ordonantei care se refera la invatamantul profesional, la alternanta dintre teorii si practica, toate celelalte se refera la invatamantul universitar", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

Care sunt modificarile aduse Legii educatiei prin ordonanta promovata astazi de Guvern

Vezi mai jos care sunt modificarile pe care le aduce aceasta ordonanta de urgenta, asa cum au fost ele transmise universitatilor de catre Ministerul Educatiei:

  • "Introducerea in sistemul national de invatamant si reglementarea formei de pregatire profesionala organizata in sistem dual; in absenta aparitiei in regim de urgenta a acestor reglementari, implementarea sistemului va fi imposibila pentru anul scolar 2015-2016;
  • Completarea cadrului legal care reglementeaza regimul titlurilor stiintifice;
  • Asigurarea cadrului legal prin care universitatile/Academia Romana pot incasa taxa de abilitare; reglementarea este necesara pentru a putea promova mult asteptata metodologie de abilitare (prin Ordin de ministru) in primele zile ale lunii ianuarie 2015;
  • Corelarea legislativa pentru alocarea finantarii de baza si a finantarii complementare (ca si distribuire de fonduri si nu cheltuiala a MECS);
  • Asigurarea cadrului legal de functionare al ARACIS; in absenta acestei reglementari, ARACIS nu mai poate functiona dupa data de 01 ianuarie 2015;
  • Prorogarea termenului de incetare a activitatii cadrelor didactice cu titlul de asistent sau lector/sef lucrari, de la 9 februarie 2015 pana la finalul anului universitar 2014-2015; aceasta masura care pericliteaza derularea si finalizarea procesului didactic aferent anului universitar 2014-2015 pentru un numar de peste 1000 de cadre didactice, are la baza solicitarea majoritatii universitatilor romanesti."

Guvernul Ponta modifica legea dupa ce premierul Ponta a spus ca renunta la titlul de doctor, la doi ani de la descoperirea plagiatului

Aceasta modificare a legii educatiei vine dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca renunta la titlul de doctor. Mai exact, pe 16 decembrie 2014 - la o zi dupa ce Sorin Campeanu a fost validat in Parlament pe functia de ministru al Educatiei in locul lui Remus Pricopie si a lui Mihnea Costoiu - Ponta a publicat o scrisoare adresata rectorului Universitatii din Bucuresti, prin care seful Executivului il “notifica” pe Mircea Dumitru ca renunta la acest titlu pentru ca “de astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica”.

Universitatea din Bucuresti, care in 2012 a decis ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctor, a trimis acum o adresa oficiala ministrului Educatiei in care i-a cerut din nou sa ii retraga titlul de Doctor lui Victor Ponta.

Verdictul pe care l-a dat Universitatea din Bucuresti in 2012: Victor Ponta a plagiat

"Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Pasajele sunt copiate in succesiunea lor din autorul din care s-a preluat, nu mai este nicio justificare aici" - a anuntat presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe 20 iulie 2012. Decizia integrala a Universitatii aici

Concluziile expertiezei stiintifice au aratat ca "autorul a plagiat patru surse majore" si ca "lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit".

  • Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 ca Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
  • Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang.
  • In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat
  • In august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul. Detalii aici
  • Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.
  • In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".

Citeste si: