Ajunul Craciunului a adus temperaturi ridicate in intreaga tara dar si in Bucuresti, cu aproape 15 grade peste limitele normale, 24 decembrie 2014 fiind cea mai calda zi din ultimii 50 de ani, a declarat miercuri pentru Agerpres Viorica Dima, meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

"In mod normal in aceasta perioada din an, in preajma Craciunului, ar trebui sa avem ziua intre minus 3 si 5 grade Celsius si noaptea intre minus 11 si minus un grad Celsius, la scara intregii tari, iar pentru Bucuresti, doua grade Celsius ziua si minus 4 grade Celsius noaptea. Fata de aceste valori, noi avem deja inregistrata, miercuri, o temperatura de 19 grade la Targoviste, in timp ce in Bucuresti au fost 16 grade Celsius. Sunt valori cu aproape 15 grade Celsius peste normal", a precizat Viorica Dima.

Desi au mai fost ani in care s-au inregistrat in luna decembrie temperaturi mai ridicate decat in 2014, cele de anula acesta, din Ajunul Craciunului, reprezinta un record al ultimilor 50 de ani.

"Maxima absoluta a lunii decembrie a fost atinsa in anul 1985, la Campina, respectiv o valoare de 23 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai mare temperatura inregistrata vreodata in luna decembrie, la noi in tara. In ultimii ani s-au mai inregistrat valori ridicate in preajma Craciunului, anul trecut, de exemplu, am avut 15 grade la Resita si Oravita, iar la Bucuresti a fost ceata, insa, daca era cer senin, aveam si aici o temperatura ridicata. In 2012, am avut 19 grade Celsius, la Oravita, dar in ziua de Craciun. Ce avem spectaculos pentru azi este faptul ca aceste temperaturi inregistrate in multe localitati din sudul tarii, temperaturi de 12, 14 si 16 grade Celsius reprezinta recordul zilei. Este cea mai calda zi de 24 decembrie din ultimii 50 de ani. Au mai fost astfel de temperaturi, dar nu la 24 decembrie, ci la inceputul lunii, intre 9 si 14 decembrie, dar pentru ziua de azi putem spune ca este cea mai calda zi de Ajun, de cand se fac observatii meteorologice in mai multe localitati din sudul tarii, intre care si Bucuresti", a subliniat meteorologul ANM.

Aceasta a explicat ca nu doar incalzirea globala este "vinovata" de o astfel de vreme, in conditiile in care in anul 1903, in Bucuresti, s-a inregistrat, in luna decembrie, o maxima de 19,5 grade Celsius.

"Nu putem spune cert ca schimbarile climatice sunt de vina pentru ca la Bucuresti, maxima lunii decembrie, de 19,5 grade Celsius, a fost inregistrata in anul 1903. Cred ca e vorba de predominanta circulatiilor dinspre suprafetele maritime, atunci cand vine aer dinspre Mediterana sau dinspre Oceanul Atlantic. Daca circulatia este vestica sau sud-vestica si imi aduce aer de pe suprafata maritima, atunci iarna incalzirile sunt spectaculoase, cum este cazul si in aceasta perioada din an. Daca circulatia se schimba, cum se va intampla imediat dupa zilele Craciunului, se orienteaza dinspre nord sau nord - est si aduce aer de la rusi sau de la scandinavi, racirea va fi la fel de spectaculoasa", a subliniat Dima.

Potrivit meteorologului de servici, incepand din 25 decembrie temperaturile vor scadea cu cateva grade, iar duminica, in toata tara, nu vor depasi 4 grade Celsius.

"De maine (25 decembrie n.r.), pierdem cateva grade, iar maxima va fi de la 4 la 14 grade Celsius in tara, cu 13 grade in Bucuresti, adica cu 3 grade mai putin decat azi, iar duminica, in toata tara, nu o sa fie temperaturi mai mari de 4 grade Celsius. In Bucuresti o sa fie exact cele doua grade cuvenite acestei perioade", a adaugat meteorologul ANM.