Noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, perceput in tara ca un om echilibrat care face lucruri fara sa spuna prea multe, s-a angajat, duminica, la investira sa in functie, sa stimuleze cresterea economica, sa reduca birocratia si sa lupte impotriva coruptiei, comenteaza Bloomberg, citat de Mediafax. "Exista un val puternic de asteptari de la el", a declarat pentru Bloomberg Michael Taylor de la Oxford Analytica, o firma de consultanta strategica. "El este eroul momentului, dar puterile sale constitutionale sunt limitate", a avertizat Taylor, referindu-se la noul presedinte roman, care a obtinut duminica dreptul sa numeasca judecatori si sa stabileasca politica externa a Romaniei, principalele atributii ale sefului statului.

Klaus Iohannis in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Al cincilea presedinte de la caderea comunismului s-a instalat la putere dupa o campanie electorala umbrita de scandaluri de coruptie in cadrul partidului premierului Victor Ponta, in urma unor indemnuri adresate Bucurestiului de catre Uniunea Europeana (UE) de a lupta mai puternic impotriva acestui fenomen, noteaza compania media, adaugand ca Iohannis a inclus intre prioritatile sale aceasta lupta, alaturi de Educatie si Sanatate, in discursul de la investirea in functie.

In ziua de dupa anuntarea rezultatului alegerilor prezidentiale, el a cerut Parlamenului sa ridice imunitatea alesilor investigati pentru coruptie, iar masura a fost aprobata in cateva ore, aminteste compania, apreciind ca triumful pe care l-a obtinut a "zguduit" coalitia aflata la putere, pe care Ponta, contracandidatu sau infrant, s-a gandit s-o consolideze printr-o remaniere.

Unul dintre lucrurile pentru care este criticat Iohannis, primul membru al unei minoritati etnice devenit presedinte, este lipsa de verva in discursul public, mai scrie Bloomberg, notand ca el a raspuns vestii ca a fost ales in functia de sef al statului, la un miting, spunandu-le sustinatorilor "vreau sa le multumesc celor care m-au votat, iar acum sunt pregatit sa merg la serviciu".

"Chiar si asa, abordarea sa reprezinta o gura de aer proaspat pentru multi", comenteaza Bloomberg.