Ministerul Apararii Nationale a organizat luni in Bucuresti mai multe ceremonii militare de depuneri de coroane de flori la monumentele inchinate Eroilor Martiri cazuti pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989.

Ministerul a pregatit, la implinirea a 25 de ani, ceremonii la Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revolutiei din Piata Revolutiei, la Radiodifuziunea Romana si la Troitele de la Televiziunea Romana.

Teodor Doru Maries, revolutionar din Bucuresti, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, a declarat pentru Agerpres ca la 25 de ani de la sacrificiul din decembrie 1989 Romania arata "altfel pentru foarte multa lume".

"Nu stiu insa daca pentru familiile urmasilor de eroi martiri poate sa arate mai bine, pentru ca adevarul nu a fost stabilit si acest lucru, indiferent daca le-a adus bunastare democratia familiilor care au pierdut copilul, tata, mama, este o mare durere, care nu poate fi indepartata niciodata, pana cand justitia din Romania nu isi va face datoria pana la capat. CEDO decide favorabil pentru familiile urmasilor, dar justitia noastra pe acest subiect nu si-a facut datoria decat poate in proportie de 10%", a afirmat el.

Maries a declarat ca ziua de 22 decembrie este un moment de istorie al Romaniei, dar regreta alaturi de familiile celor decedati la Revolutie ca adevarul nu a fost elucidat nici in prezent.

El a spus ca duminica a cinstit eroii martiri printr-un eveniment amplu la Piata Universitatii, unde a depus o coroana de flori si a rememorat evenimentele zilei de 21 decembrie 1989.

"Incepand cu ora 15.30 s-a blocat circulatia pe perimetrul dintre Universitate si Sala Dalles si a fost imbracata zona in tricolor si panza neagra, pe care au fost scrise numele eroilor si lozincile scandate acum 25 de ani. De la 17,30 s-a comemorat momentul Dalles, cei prezenti s-au retras cu spatele din piata, asa cum au facut si cei de atunci, in care s-a tras, am venit la baricada, am avut un moment de Respect 1989 si am intonat Imnul national si melodiile consacrate ale Pietei Universitatii compuse de Vali Sterian si Eugen Avram. La ora 21,00 s-au lansat 52 de lampioane pentru toti cei 52 de eroi cazuti in ziua de 21 decembrie si s-a scris pe asfalt in memoria lor 'Eroii nu mor niciodata'", a mai spus Maries.