Contestarea proiectului de buget la Curtea Constitutionala si neaplicarea acestuia din ianuarie va impune amanarea tuturor masurilor adoptate, precum majorarea pensiilor si introducerea TVA de 9% la pachete turistice, a afirmat premierul Victor Ponta, adaugand ca spera ca bugetul sa nu fie contestat, transmite Mediafax.

"Vreau sa fac un singur apel la seriozitate si responsabilitate: inteleg pozitii politice si politicianiste uneori, insa vreau sa transmit tuturor cetatenilor acestei tari ca, in msura in care acest buget va fi contestat la Curtea Constitutionala si nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, toti cei care asteapta pensiile marite, subventiile, cei care vand pachete de turism cu TVA redus vor astepta degeaba si vor trebui sa-i intrebe pe colegii care contesta la Curtea Constitutionala de ce nu isi primesc pensiile, de ce nu-si primesc alocatiile marite conform noului buget. In masura in care bugetul nu este in vigoare, se aplica 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste cresteri", a spus Ponta, in plenul Parlamentului.

El a aratat ca spera ca bugetul sa fie in vigoare la 1 ianuarie si ca declaratia privind contestarea proiectului de buget a fost doar una politica, altfel toate prevederile trebuie amanate.

Ponta a mai apreciat ca Romania va avea din nou, dupa doi ani, "un presedinte legitim", aratand ca Guvernul stabil, bugetul adoptat si noul presedinte legitim il fac sa creada ca Romania poate avea un nou an, 2015, mai bun decat ultimii zece.

PNL a decis sa conteste la Curtea Constitutionala legea bugetului de stat pe anul 2015, a anuntat, duminica, deputatul Eugen Nicolaescu, dupa ce plenul Parlamentului a adoptat proiectul de lege.

"Grupurile noastre parlamentare au luat decizia sa conteste la Curtea Constitutionala un asemenea buget, care este neconstitutional", a spus Eugen Nicolaescu, dupa votul final dat in cazul proiectului bugetului de stat.

El a aratat ca acest buget trebuie sa prevada, printre altele, principiile respectarii angajamentelor internationale.

Nicolaescu a sustinut ca bugetul de stat pe 2015 "continua disiparea resurselor bugetare".

El a mai spus ca reprezentantii PSD "nu au inteles nimic" din alegerile din 16 noiembrie si a adaugat: "fiecare pasare pe limba ei piere, dar las-o sa cante".

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost adoptat, duminica, de Parlament, fiind inregistrate 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".