¬Mostenirea Revolutiei din 1989 continua sa traiasca si astazi, iar acest lucru a putut fi vazut la alegerile prezidentiale din noiembrie, romanii si-au exercitat in "dreptul greu castigat de a isi alege urmatorul lider", arata Consiliul de Securitate Nationala al SUA intr-o declaratie cu ocazia comemorarii a 25 de ani de la Revolutia din 1989 care marcheaza caderea comunismului in Romania.

"In urma cu 25 de ani, romanii s-au alaturat unei miscari pentru libertate care a cuprins intreaga Europa Centrala si a eliberat milioane de oameni din spatele Cortinei de Fier. Barbati si femei curajosi s-au ridicat impotriva unui regim represiv si si-au cerut libertatea. Peste 1.000 de romani si-au pierdut viata in decembrie 1989, dar sacrificiul lor a marcat inceputul inlaturarii ultimului regim comunist al Pactului de la Varsovia si caderii Cortinei de Fier", arata purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala Bernadette Meehan

Potrivit oficialului american, "mostenirea din 1989 traieste, romanii exercitandu-si la alegerile prezidentiale din noiembrie dreptul greu castigat de a-si alege viitorul lider".

"Traim intr-o lume mai buna deoarece tari ca Romania au muncit din greu pentru a-si reforma sistemele politice si economice si au facut eforturi pentru o Europa unita, libera si pasnica. In decurs de o singura generatie, Romania a facut o calatorie remarcabila de la tiranie catre libertate, de la natiune captiva la aliat al NATO. Intr-un sfert de secol a avut loc o schimbare extraordinara, iar viitorul Romaniei este luminos.

Felicitam poporul roman cu ocazia acestei aniversari istorice si asteptam cu nerabdare sa continuam sa lucram impreuna pentru a face progrese in ceea ce priveste securitatea, prosperitatea si libertatea in regiune si pe intreg globul", transmite purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al SUA.