Circa 28 de km din autostrada A1 Nadlac - Arad au fost deschisi circulatiei, vineri dupa-amiaza, intre localitatea aradeana Pecica si nodul rutier de la Nadlac. Este vorba de 22,2 km din Lotul 1 al autostrazii si alti 6 km din Lotul 2 care masoara in total 16,6 km si care are termen de finalizare iunie 2015. Desi circulatia a fost deschisa, lucrarile la autostrada inca nu sunt finalizate, iar accesul pe noua sosea de mare viteza este permisa momentan doar autoturismelor, nu si traficului greu pe directia spre granita. Autostrada nu ajunge efectiv pana la granita pentru ca segmentul de autostrada de pe partea maghiara inca nu a fost finalizat si nici nu a fost construit inca un punct de trecere a frontierei.

Arad - Nadlac, deschisa circulatiei partial (tronsonul albastru)Foto: Hotnews

Lotul 1 de 22,2 km al autostrazii Arad - Nadlac, precum si inca 6 km din Lotul 2 (care masoara in total 16,6 km) au fost deschisi circulatiei vineri dupa amiaza. Chiar daca a fost deschis circulatiei, autostrada este in continuare in lucru, o parte din lucrarii nefiind finalizate. Astfel, constructorul inca mai are de lucrat la elemente adiacente precum santuri sau garduri laterale.

In plus, avand in vedere ca traficul de pe segmentul deschis circulatiei se descarca intr-un drum de legatura cu cate o banda pe sens in zona orasului Nadlac, pentru a fi evitate cozi la vama, circulatia rutiera pe sensul spre granita a fost restrictionata traficului greu. Practic, de la intrarea pe autostrada de pe DN7 din dreptul orasului Pecica si pana la iesirea de pe autostrada de la Nadlac, doar autoturismele au voie. Pe sens invers, insa, tirurile pot folosi autostrada.

Desi circulatia a fost deschisa pana aproape de granita, traficul rutier va continua sa treaca vama pe la punctul de frontiera de la Nadlac intrucat segmentul de autostrada pana la orasul unguresc Mako nu a fost inca finalizat. Vecinii maghiari spera ca segmentul de la Mako pana la granita cu Romania sa fie terminat in 2015.

Din acest motiv, nici punctul de trecere al frontierei nu a fost inca infiintat la granita dintre tari acolo unde se unesc cele doua autostrazi.

Autostrada Arad - Nadlac - inca 10 km din Lotul 2 au termen de finalizare luna iunie 2015

Cele doua loturi de autostrada sunt construite de catre asocierea de firme Astaldi - Max Boegl. Termenul de finalizare pentru restul lucrarilor de pe Lotul 1 este ianuarie 2015, in timp ce data contractuala pentru finalizarea celorlalti 10,6 km din Lotul 2 este iunie 2015.

Lotul 1 intre Nadlac si Pecica (22,22 km) a fost inceput in urma cu mai bine de doi ani de catre Romstrade, insa, odata cu scandalul arestarii patronului Nelu Iordache, contractul a fost reziliat. Dupa o procedura de relicitatie care a durat luni bune, pe 19 decembrie 2013, CNADNR a anuntat ca a atribuit contractul asocierii Astaldi - Max Boegl, cu termen de finalizare 12 luni pentru proiectare si executie.

Lotul 2 fusese executat pana la aproape 85% cand constructorul Alpine a dat faliment, insa relicitarea contractului a durat aproape un an si jumatate. Cu toate acestea, contractul a fost resemnat in 26 septembrie tot cu asocierea Astaldi - Max Boegl, acelasi constructor ca pe Lotul 1.

  • A1 Arad - Nadlac:

Lot 1 - km 0+000 – 22+218

Lungime: 22,2 km

Cost: 88 mil euro

Constructor: Astaldi - Max Boegl (initial Romstrade)

Data inceperii lucrarilor: 20 mai 2011

Deschiderea circulatiei: 19 decembrie 2014

Lot 2 - km 22+218 - 38+882

Lungime: 16,6 km

Constructor: Astaldi - Max Boegl (initial Alpine)

Cost: 90 mil lei pt finalizarea lucrarilor (in total 93 mil. euro)

Data inceperii lucrarilor: 20 mai 2011

Deschiderea circulatiei:

19 decembrie 2014 - pe 6 km din zona Pecica

Iunie 2015 - pentru intreg lotul