Cei doi romani arestati zilele trecute in Muntenegru pentru ca au vandut arme unei grupari teroriste din Columbia l-au avut drept complice pe un influent afacerist si politician italian, fost deputat in partidul lui Berlusconi si conectat la grupari mafiote din Sicilia, scrie Rise Project. Italianul Massimo Romagnoli si romanii Cristian Vintila si Virgil Flaviu Georgescu au fost arestati pentru ca au conspirat sa vanda arme organizatiei teroriste FARC din Columbia, care urma apoi sa le foloseasca impotriva ofiterilor americani, se arata in actul de acuzare al procurorilor din New York.

Romagnoli, 43 de ani, a fost deputat in partidul Forza Italia, al fostului premier Silvio Berlusconi, intre 2006 si 2008. Apoi a ratat sansa sa fie reales in alegerile din 2008 si 2013. Cu doar trei saptamani inainte sa fie arestat, el planifica preluarea clubului de fotbal FC Parma din prima liga italiana, cu o istorie de peste un secol si numeroase participari in competitiile europene. De trei ani, fostul deputat conduce si clubul din localitatea sa natala: Capo d¬Orlando, Sicilia.

Italianul s-a mutat inca din 1989 in Grecia, intr-o mica localitate de langa Atena. In toata aceasta perioada a gestionat afaceri pe tot continentul, de la Atena si pana la Londra, fiind si presedintele Confederatiei Antrepenorilor Italieni din Europa. Prima afacere a infiintat-o tot in Grecia, in 1993, Progresso SA, cu profil energetic, iar un deceniu mai tarziu si-a facut acolo si o fabrica de pompe. In aceeasi perioada a gestionat si afaceri cu tichete de masa in Sicilia si incepea ascensiunea in politica.

RISE Project a colaborat cu jurnalistii italieni care au investigat in acest an afacerile lui Massimo Romagnoli si conexiunile sale cu membri ai clanurilor mafiote.

Politicianul a mai lucrat , in trecut, la compania italiana Energetica, specializata in energie alternativa, ai caror proprietari au fost anchetati pentru fraude si asocieri criminale. Practic, el era responsabilul lor pentru devoltarea internationala a afacerilor cu parcuri eoliene.

In prezent, patronii Energetica sunt judecati la Milano intr-un caz de frauda fiscala, dupa ce au vandut o afacere cu eoliene pe care o facusera cu Vito Nicastri - multi ani regele energiei alternative din Italia si un interpus al liderului Cosa Nostra, fugarul Matteo Messina Denaro, potrivit anchetatorilor antimafia din Sicilia.

Insa legaturile lui Romagnoli cu lumea criminala aveau sa iasa la suprafata anul trecut dupa ce numele sau a fost gasit in agenda unui italian arestat in Germania.

Sprijin de la grupari mafiote

Bandele criminale din Sicilia si-au extins influenta in Germania ultimilor ani, infiltrandu-se in afaceri ilegale cu constructii si spaland banii din droguri, extorcari si prostitutie.

Conform investigatiei colegilor de la IRPI si Correctiv, un nume important al acestor grupari este Calogero de Caro, 51 de ani, un sicilian care a emigrat in Germania, dupa ce a fost arestat si intemnitat in anii¬80 pentru asasinate in numele mafiei. Cand l-au arestat anul trecut intr-o ampla operatiune antimafia, politistii germani au gasit in agenda lui cartea de vizita a lui Romagnoli. De Caro, care era proprietarul unei firme de curatenie, dar era implicat subteran si in afaceri cu constructii, a declarat atunci ca l-a cunoscut pe fostul deputat ca politician, fiind responsabil pentru colectarea de voturi in campania electorala. El a mai sustinut ca a apelat la Romagnoli sa-l ajute pe un contabil al gruparii, anchetat de autoritatile germane, sa-si reinoiasca pasaportul.

Massimo Romagnoli, care a ajuns deputat si cu sprijinul sicilienilor din Germania, a negat orice implicare in afacerea pasaportului intr-un interviu acordat in acest an jurnalistilor cu care RISE Project a colaborat la acest subiect: "(¬)Nu am auzit niciodata de acest contabil. Pe De Caro il cunosc, daca e aceeasi persoana, pentru ca eu imi amintesc ca el avea o firma de curatenie, nu afaceri in constructii. Nu stiam de problemele lui si nu-mi dau seama cum a ajuns cartea mea de vizita la el, dar in campania electorala cunosti sute de oameni.(¬) M-a ajutat in campania din 2008 (¬)". De Caro a mai declarant insa ca a calatorit in Germania cu Romagnoli si alti politicieni in anul electoral 2006. Dar Romagnoli le-a spus reporterilor ca nu-si mai aminteste acest episod: "Nu stiu, nu cred, ar putea fi, eu cunosc multe persoane (¬)".

Autoritatile germane l-au interogat pe De Caro, condiderandu-l o persoana de contact a organizatiei Cosa Nostra in Germania. Politia locala mai sustine ca Romagnoli avea o relatie speciala cu un alt sicilian, Lillo Giangreco, al carui frate a fost proprietarul unei cafenele din Koln, "Italia 90"- principalul punct de intalnire pentru gastile mafiote.

De trei ani, Massimo Romagnoli mai conduce o firma de consultanta la Londra.

Omul lui Hrebenciuc, anchetat pentru fraude fiscale

Cristian Vintila, 44 de ani, arestat in aceeasi afacere a armelor, a fost partener inca din 1999 cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc. Cei doi au intrat impreuna in afacerea Barter Grup, cu cate 19%. Cinci ani mai tarziu, pe aceeasi filiera, Vintila a mai infiintat, tot la Bacau, firma EnergoBarter, de la care statul si furnizorii se chinuie de mai multi ani sa recupereze datorii de zeci de mii de lei.

Aceasta afacere i-a adus lui Vintila mai multe probleme penale. Politistii din Bacau l-au anchetat in 2010 pentru infractiuni fiscale si au pus firma EnergoBarter sub urmarire penala. In 2013, Cristian Vintila a fost trimis in judecata pentru ca a semnat intrumente de plata fara sa aiba acoperire, dar a scapat de proces pentru ca a fost prescrisa fapta.

In timp ce se judeca cu fostii clienti in dosarul penal, Cristian Vintila era consilier parlamentar, iar apoi a devenit director general la Agentia Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, potrivit propriei declaratii de avere. De-a lungul anilor, Vintila a fost implicat in sase companii, intr-una din ele fiind partener cu fosta lui sotie - in prezent judecator la Tribunalul Bacau.

Celalalt roman arestat in dosarul armelor, Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, este din Alexandria si are o mica afacere in Romania. De mai multi ani, el locuieste in SUA, ai caror procurori i-au cerut arestarea.

RISE Project a luat legatura cu DEA - Drug Enforcement Administration - insa purtatorul de cuvant al institutiei ne-a spus ca nu ne poate da mai multe informatii despre acest caz deoarece ancheta autoritatilor americane este in desfasurare.

Acest material a fost realizat impreuna cu centrul de jurnalism de investigatie italian IRPI. Colegii din Italia au in derulare un proiect in cadrul caruia ancheteaza conexiunile mafiilor italiene in afara Italiei.