Despagubirile acordate romanilor care au abandonat bunuri in Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta vor fi platite in transe anuale egale pe o perioada de cinci ani, informeaza Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), potrivit Mediafax.

Noua procedura este prevazuta in Legea nr. 164/2014, publicata joi in Monitorul Oficial, privind unele masuri pentru accelerarea si finalizarea procesului de solutionare a cererilor formulate in temeiul Legii nr. 9/1998 si Legii nr. 290/2003, acte normative prin care se acorda despagubiri cetatenilor romani care au abandonat bunuri in Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta.

Potrivit noii legi, plata despagubirilor stabilite prin hotarari ale comisiilor judetene/comisiei municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, respectiv prin ordin emis de seful Cancelariei prim-ministrului sau decizia de plata emisa de ANRP, in temeiul Legii nr.9/1998, se efectueaza in ordinea cronologica a emiterii acestora, in transe anuale egale, esalonat, pe o perioada de cinci ani, incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

Pentru fiecare transa, ANRP va emite un titlu de plata, iar Ministerul Finantelor Publice va onora respectivul titlu de plata in cel mult 180 de zile de la emiterea acestuia. Cuantumul unei transe nu poate fi mai mic de 20.000 lei. In cazul in care suma ce trebuie platita este mai mica de 20.000 lei, aceasta va fi achitata integral, intr-o singura transa.

Inainte de impartirea in transe, prin decizie a presedintelui ANRP, se va face o actualizare a sumei despagubirilor cu inflatia, pentru perioada de la emiterea deciziei de plata pana la momentul intrarii in vigoare a legii. De asemenea, se va face o actualizare a sumelor stabilite ca despagubiri prin hotarari judecatoresti, de la momentul ramanerii hotararii definitive si irevocabile pana la data intrarii in vigoare a legii.

Incepand cu data intrarii in vigoare a legii (18 decembrie 2014), orice procedura de executare silita cu privire la drepturile stabilite prin hotarari ale comisiilor judetene/comisiei municipiului Bucuresti, prin ordin emis de seful Cancelariei prim-ministrului sau decizie de plata emisa de ANRP se suspenda de drept, pana la implinirea termenelor la care devin scadente obligatiile de plata prevazute in titlurile de plata emise de ANRP, se mai arata in comunicatul institutiei.