Cristian Vintila, unul dintre romanii arestati in Muntenegru sub acuzatia ca incerca sa vanda arme unei grupari teroriste din Columbia, era consilierul lui Viorel Hrebenciuc la Camera Deputatilor, scrie, citand surse juridice bine informate, ziaristul Alex Costache, pe contul lui de Facebook.

Cristian VintilaFoto: Bacau.net

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a contribuit, in colaborare cu structuri din Statele Unite, la operatiunea antiterorista din Muntenegru, a declarat joi seful SRI, George Maior, citat de Agerpres. In urma acestei actiuni au fost arestati trei barbati, doi fiind romani, care planuiau livrarea de armament catre o organizatie terorista. Unul dintre acestia este Cristian Vintila.

In declaratia de avere a lui Cristian Vintila, postata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, se arata ca aceasta detinea functia de consilier parlamentar la Camera Deputatilor.

"Potrivit unor surse judiciare bine informate, Vintila era consilierul lui Viorel Hrebenciuc", fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor, afirma ziaristul Alex Costache.

In noiembrie, Hrebenciuc si-a dat demisia din Parlament si a fost arestat in dosarul retrocedarilor din Bacau, unde este acuzat un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro.

In declaratia de avere a lui Cristian Vintila se arata ca, inainte de a fi consilier parlamentar, a detinut functia de director general al Administratiei Nationale a Rezervelor de stat.

Potrivit cotidianului bacau.net, Cristian Vintila Cristian Vintila a absolvit in 2012 cursurile pentru civili ale Academiei Nationale de Informatii, cu specializarea in Stiinte militare si informatii.

Intre 2000 si 2008, Vintila a fost consilier judetean PSD in cadrul CJ Bacau, iar intre 1998 si 2005 a figurat in functia de director general al Barter Group SRL, singura firma in care fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a figurat vreodata ca asociat.

In 2009, odata cu instalarea guvernului bicolor PSD - PDL, Vintila a fost plasat in functia de secretar general al Rezervelor Nationale, institutie in care a activat pana in 2013. Surse apropiate PSD au confirmat pentru Bacau.NET ca Vintila a rupt relatiile cu partidul de aproximativ 4 ani, izolandu-se de organizatia politica Bacau.

Trei barbati, printre care doi romani, au fost arestati in Europa in aceasta saptamana, fiind acuzati in Statele Unite ca au conspirat sa vanda arme pentru a fi utilizate impotriva americanilor in Columbia. Toti trei au fost acuzati de conspiratie pentru a ucide ofiteri si angajati ai Statelor Unite si de conspiratie pentru a oferi sprijin material sau resurse unui grup rebel columbian, potrivit actului de acuzare, au anuntat procurori federali din New York miercuri, informeaza Reuters.

Procurorii i-au acuzat pe Cristian Vintila, 44 de ani, din Romania; Massimo Romagnoli, 43 de ani, din Grecia; si Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, din Romania, noteaza Reuters.

Cei trei ar fi vrut sa vanda arme anti-aeronave, arme de foc si alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor impotriva Statelor Unite, dar afirmatiile lor au fost facute de fapt unor surse confidentiale care lucreaza in Administratia SUA Antidrog, potrivit unui comunicat.

Vintila si Georgescu au fost arestati in Muntenegru luni si Romagnoli a fost arestat tot acolo marti, au afirmat procurorii in comunicat.