Votul prin corespondenta folosit de 1 din 5 alegatori americani. Oficial MAE roman: "Nu avem expertiza si oamenii" pentru a initia proiectul votului prin corespondenta in Romania

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 17 decembrie 2014, 21:33 Actualitate | Esenţial


Coada la votare pentru prezidentialele romanesti - Coslada, Spania
Foto: Hotnews
Statele Unite ale Americii utilizeaza pe scara larga votul prin corespondenta, pentru cetatenii americani din strainatate si pentru votantii care se afla in alte state americane decat cel de resedinta, aproape 1 din 5 votanti utilizand aceasta solutie la alegrile prezidentiale din 2012. Un oficial american a prezentat step-by-step cum se voteaza prin corespondenta la ei, insa un secretar de stat din Ministerul roman de Externe a explicat care ar fi riscurile daca s-ar aplica metoda americana la romani. Secretarul de stat Radu Podgorean a mai sustinut ca MAE roman nu are "nu are expertiza si oamenii" necesari pentru a initia un proiect de lege pentru votul prin corespondenta.

Alegerile prezidentiale romanesti din 2 si 16 noiembrie au readus in discutie necesitatea introducerii votului prin corespondenta, dupa scandalul legat de numarul mare de alegatori romani care nu au reusit sa-si exprime votul la sectii de votare din strainatate.

SUA nu organizeaza deloc sectii de votare in strainatate. In schimb, utilizeaza pe scara larga sisteme de votare lejere, care sa faciliteze prezenta cat mai mare la vot - votul prin corespondenta (absentee voting) si votarea anticipata (early voting). Asa a explicat, miercuri, la o conferinta organizata in Bucuresti de Institutul de Politiic Publice (IPP), Darren Thies, consul in cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.

La alegerile prezidntiale americane din 2012, 19% dintre voturile date au fost prin corespondenta, fie de la cetateni americani din strainatate, fie de la alegatori din interiorul SUA, care se aflau in alt stat american decat cel de resedinta electorala, a declarat oficialul Ambasadei SUA.

Un alt sistem de facilitare a votului utilizat in SUA este votarea anticipata (early vote) - a nu se confunda cu alegerile anticipate, care sunt si in Romania si care inseamna cu totul altceva - se refera la cazul in care, de exemplu, Parlamentul este dizolvat si se orgaizeaza scrutin pentru alegerea altui Legislativ.

Votarea anticipata (din SUA) presupune ca alegatorii isi depun votul inaintea zilei oficiale a alegerilor. 10% dintre voturile date in 2012 au fost prin aceasta modalitate. Cel mai recent, la alegerile de la jumtatea mandatului -mid term elections - pentru Congres, din noiembrie 2014, prsedintele Obama a votat astfel.

Asadar, aproape o treime dintre votantii americani au utilizat in 2012 aceste modalitati care faciliteaza exercitarea dreptului de vot.

Votul prin corespondenta, care interseaza in particular opinia publica din Romania dupa scandalul votului din diaspora, prevede o serie de proceduri in cazul sistemului american:

 • Pasul I presupune ca alegatorul american sa se inregistreze pentru vot in districtul sau. Aceasta se face printr-un formular federal de aplicare prin posta- Federal Post Card Application (FPCA). FPCA poate fi descarcat online de la Programul de  asistenta la vot (FVAP)- http://www.fvap.gov/.
Pe acest site, votantul alege statul american in care voteaza, descarca formularul, il printeaza sau il completeaza online, in functie de stat (unele permit, altele nu). Formularul se completeaza cu nume, prenume, numarul permisului auto sau ultimele patru cifre ale numarului asigurarii sociale, ori alte date de identificare.

Obligatoriu se trece resedinta de vot din statul american de care apartine alegatorul.

Neaparat se trece si adresa curenta din strainatate, la care autoritatile americane ii voi transmite alegatorului buletinul de vot gol. Astfel, votantul solicita si buletinul de vot. Aceasta este aplicatia de inregsitrare pentru vot si de solicitare a buletinului de vot.

Formularul se trimite la biroul electoral local din SUA de care apartine votantul, iar adresa acestuia se ia de pe site-ul FVAP.
De regula, alegerile in SUA pica in luna noiembrie, asa ca inregistrarea pentru vot este recomandat sa se faca incepand cu luna ianuarie, dar in unele state se poate face pana in ziua votului.

Formularul poate fi ridicat si de la ambasada americana din tara in care se afla votantul. Daca votantul este militar american, poate sa ridice formularul de la unitate.
 • Pasul II - Biroul local electoral emite un buletin de vot prin corespondenta (absentee ballot), care, de regula, este gata cu 45 de zile inainte de alegeri. Autoritatea americana verifica identitatea cetateanului si daca acesta are drept de vot valabil in statul american respectiv. Apoi, buletinul de vot este trimis prin posta catre alegator, la adresa din strainatate indicata. De asemenea, buletinul de vot poate fi descarcat de pe site-ul comisiei electorale statale de care apartine alegatorul (este anuntat prin e-mail ca buletinul sau de vot este disponibil pe site).
 • Pasul III - votantul american din strainatate completeaza buletinul de vot atat cu informatiile personale cat si cu optiunea de vot. Unele state americane solicita ca la completarea buletinului de vot sa fie un martor. Votantul primeste si plic cu timbrul Postei Americane inclus, care se completeaza cu adresa de destinatie din districtul american de care apartine votantul. Buletinul de vot completat poate fi trimis prin posta (in plicul primit), fax sau e-mail (depinde de statul american de care apartine alegatorul). Ambasada americana poate oferi asistenta, punand la dispozitie serviciul postal diplomatic.

"Eu am folosit sistemul si, cel putin in situatia mea, a fost relativ simplu. Sunt masuri de siguranta care sa previna frauda electorala. Unele state sunt mai stricte decat altele. Sistemul e acelasi pentru toate statele, dar sunt unele variatii", sustine, Darren Thies, care este responsabil cu votul prin corespondenta din partea Ambasadei SUA la Bucuresti.

De notat ca exista cetateni americani care nu au fost niciodata in SUA. Acestia s-au nascut in strainatate din parinti americani si au cetatenia SUA si drept de vot pentru statul american unde au avut parintii resedinta americana.
Unele state americane permit si acestei categorii de cetateni sa voteze prin corespondenta, altele, nu, a explicat Thies.

 • Ce obiectie are MAE roman la votul american prin corepondenta. "Te duci la crasma si spui <<Ba, cat e plicu' azi?>>"
Folosita de aproape unul din cinci americani, votarea lor prin corespondenta nu asigura, insa, secretul votului. De altfel, alegatorul este avertizat ca cineva poate vedea cu cine a votat el.

Prezent la conferinta organizata de IPP, secretarul de stat din Ministerul roman al Afacerilor Externe Radu Podgorean a explicat ca votul american prin corespondenta ar deschide posibilitatea fraudelor electorale daca ar fi introdus in Romania.

"De exemplu, intr-o comunitate de romani dusi la munca in straiantate de catre o firma, care au un fel de staroste, daca starostele le spune <<Dati-le la mine (buletinele de vot - n.r.) ca le completez eu!>>, ne asumam sau nu lucrul asta?", a spus Podgorean, pentru HotNews.ro.

De asemenea, votul prin corespondenta ar putea da posibilitatea unor alegatori sa-si vanda votul mult mai usor, avand in vedere ca buletinul de vot nu se completeaza intr-o cabina care sa asigure secretul si securitatea optiunii electorale.

"Te duci la crasma si spui <<Ba, cat e plicu' azi?>>, a exemplificat secretarul de stat din MAE.

El a dat ca solutie pentru pastrarea anonimatului si secretului votului prin corespondenta un sistem plic-in-plic.

"Eu consider ca un sistem prin corespondenta poate fi introdus si este necesar in Romania. Sistemul american poate fi introdus si in Romania, dar schimband unele principii. De exeplu, niste elemente privind secretul votului. Daca pui si numele, semnatura, ID-ul... Dar poate fi folosita o solutie plic-in-plic", a spus Radu Podgorean.

Astfel, formularul cu datele de identificare ar urma sa fie puse intr-un plic, iar buletinul de vot pe care s-a facut optiunea electorala sa fie pus in alt plic, care, la randul sau, sa fie introdus in primul plic, alaturi de formular. La desfacere, autoritatile verifica formularul cu datele de identificare, iar plicul in care este inchis votul este preluat in alta incapere, de o alta persoana, este desfacut, iar votul este pus in urna, pastrandu-se anonimatul si secretul votului.

 • MAE roman spune ca "nu are expertiza" pentru a initia proiectul votului prin corespondenta
Oficialul MAE sustine, insa, ca ministerul "nu are expertiza si oamenii" necesari pentru a initia un proiect de introducere a votului prin corespondenta.

"Ministerul de Externe nu are expertiza si oamenii pentru a face un asemenea proiect de lege. MAE poate participa ca avizator la un asemenea proiect, se poate implica mai mult sau mai putin intr-un asemenea proces de elaborare. In general, Guvernul are interventii legislative, dar nu schimba sistemul. De obicei, la noi, sistemul electoral a fost apanajul Parlamentului, pentru ca presupune un nivel consensual mai ridicat decat alte legi", a mai declarat Radu Podgorean, pentru HotNews.ro .

Votul prin corespondenta: 3 incercari lipsite de sprijin politic

Partidele din dreapta esichierului politic au incercat, in cel putin 3 randuri, sa introduca votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate, pentru a inlesni procesul electoral, a creste particparea la vot si a implica mai mult "stranierii".
 • In anul 2011, 55 de senatori si deputati ai PDL au lansat o propunere legislativa de introducere a votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate. In mai 2011, propunerea a fost aprobata fara probleme de Senat, PDL aflandu-se la Putere, dar, in martie 2013, noua Putere USL (PSD-PNL-PC-UNPR) a trantit propunerea in Camera Deputatilor, decizionala.
"Votul prin corespondenta al cetatenilor aflati in strainatate asigura in mod efectiv acces ega; la prpocesul electoral, tocmai fiindca exercitarea dreptului de vot in conditiile noii legi nu depinde de timpul disponibil si nici de resursele financiare personale. Votul prin corespondenta are cost zero pentru cetatenii romani din strainatate (la fel ca in cazul cetatenilor romani din Romania), iar timpul care trebuie dedicat procesului electoral e comparabil cu cel din tara (parcurgerea distantei pana la oficialul postal din localitatea de domiciliu a cetateanului roman din strainatate)", isi justificau initiatorii propunerea, care avea sa fie trantita in Camera Deputatilor.

Comisiile juridica si de administratie din Camera au dat raport de respingere pe motiv ca procedura propusa implica gestionarea unor date cu caracter personal, care ar fi incalcat drepturile omului.

"Potrivit mentiunilor din propunerea legislativa referitoare la activitatile desfasurate in contextul votului prin corespondenta, rezulta ca acestea presupun si operatiuni de colectare si prelucrare a unor categorii diferite de date cu caracter personal, activitate ce va avea loc prin implicarea a numerosi actori. Acest fapt are implicatii directe asupra drepturilor fundamentale ale persoanelor fizice si poate conduce la atingeri aduse dreptului la viata privata a cetatenilor, in ceea ce priveste protectia datelor lor cu caracter personal", sustineau comisiile care au respins votul prin corespondenta.
 • In aprilie 2014, patru parlamentari PMP au facut a doua incercare de introducere a votului prin corepondenta pentru romanii cu dominicliul sau resedinta in strainatate. Sistemul propus are ca element central un Registru al alegatorilor romani cu domiciliul sua resedinta in strainatate, tinut in format electronic de Autoritatea Electorala Permanenta si actualizat de Ministerul Afacerilor Externe.
Si de aceasta data, Comisiile juridica si de administratie din Camera Deputatilor au dat raport de respingere pentru votul prin coresponenta, pe motiv ca ar incalca secretul votului. "Absenta unui cadru precum cel al sectiilor de votare poate afecta secretul votului, poate favoriza influentele exterioare asupra alegatorului la momentul votarii sau chiar substituirea de persoane in scopul vicierii rezultatelor scrutinelor electorale. Reglementarea propusa nu ofera garantii suficiente ca voturile prin corespondenta au fost intr-adevar exprimate de persoanele inscrise in registrul aferent, ale caror nume figureaza ca expeditori ai buletinelor de vot", se arata in raportul de respingere. Si Guvernul Ponta a dat punct de vedere negativ.

Propunerea de vot prin corespondenta a fost respinsa de majoritatea parlamentara, in 9 decembrie, in Camera, ca for decizional.
 • In fine, a treia varianta de vot prin corespondenta a fost propusa de PNL si PDL, cu sanse reduse de izbanda, avand in vedere ponderea scazuta in Parlament. Varianta PNL-PDL de vot prin corespondenta pentru romanii din strainatate propune un sistem in care alegatorul trebuie sa faca dovada ca are resedinta sau domiciliu in strainatate, dupa care este inscris in registrul electoral permanent de catre Autoritatea Electorala Permanenta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5514 vizualizari

 • +26 (36 voturi)    
  Nu nimic...n-ati invatat nimic (Miercuri, 17 decembrie 2014, 21:42)

  Parzivall [utilizator]

  O sa ne mai chinuim sa mergem la sectii sa votam si in doua tururi va scoatem din Parlament, porcusori roscati ce sunteti.
  Cum mah nu aveti expertiza and bla bla...pt ce papati bani publici atunci. Lasati oameni competenti si voi plecaci in huciuri daca sunteti inca pe stil colhoznic.
  • -18 (32 voturi)    
   ai vreo sugestie? (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:35)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   cum se poate vota prin corespondenta fara frauda?
   o data la 5 ani, daca iti doresti atat de mult sa-ti votezi presedintele poti sa vii in tara.
   la locale si parlamentare se voteaza doar in colegiu
   • +24 (30 voturi)    
    Simplu, ca in alte tari (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:52)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Si de ce nu, si vot electronic. Asta inca ar fi si mai sigur, ca pot vota de acasa, CNP-ul e unic si nu poate (mai bine zis sa nu poata) fi introdus de mai multe ori. Asa, ramaneti ca in sec 19 daca va place asa de mult, dar sa nu aveti pretentii.
    • -5 (23 voturi)    
     Nu plecati de la ideea ca organizatorul e corect (Miercuri, 17 decembrie 2014, 23:27)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Singurul sistem de vot care pune serioase dificultati in calea fraudarii alegerilor de catre partidul aflat la putere este cel obisnuit, vechi de multi ani, cu buletine tiparite pe hirtie care se stampileaza in cabine din sectii.

     Orice altceva, vot electronic sau prin corespondenta, reprezenta alternative mult mai nesigure din motive care s-au explicat deja.
     • +6 (10 voturi)    
      La altii cum se poate? (Joi, 18 decembrie 2014, 0:40)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      D'uhhh, am uitat altii is cinstiti...
      • +1 (3 voturi)    
       solutia: DEMISIA (Joi, 18 decembrie 2014, 14:46)

       m1ha1 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

       dacă MAE nu poate, să-și dea demisia împreună cu toți cei ce spun că nu se poate respecta dreptul constituțional al românilor. Noi putem să le plătim lefurile să le decontăm deplasările, chiria, mâncarea, mobilul și să le acceptăm incompetența ?
     • +7 (11 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 decembrie 2014, 7:18)

      [anonim] i-a raspuns lui dumitrica

      • +1 (1 vot)    
       ati raspuns singur.... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:08)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

       Pentru ca
       "le folosesc democratii care ...sunt avansate"

       Noi, adicalea astia de RO, inca suntem la grupa mica cu tendinte/pusee de crestere adolescentina...

       Crestem greu - asta se vede din cele ce s-au intamplat in ultimii 25 de ani.

       Este adevarat, ca altii, aia din Africa sau poate India, cresc si mai greu decat noi...

       Mie imi plac pahare jumatate pline si deci iau partea aceea cu democratiile avansate!
     • +3 (7 voturi)    
      cel mai sigur vot...... (Joi, 18 decembrie 2014, 8:09)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      .....este cel obisnuit ? Deci toate magariile care s-au facut pana acum, unde chiar si mortii au votat, demonstreaza siguranta votului ?
      Glumesti dumitrica !?

      Cel mai sigur, ieftin, rapid, la indemana tuturor alegatorilor, usor de verificat si al carui rezultat se poate afla instantaneu de catre toata lumea este VOTUL ELECTRONIC.

      Pentru aceasta este nevoie de un cititor de CNP - uri care poate fi instalat la orice PC sau telefon mobil, un soft adecvat si o lege impotriva fraudarii care sa pedrepseasca faptuitorii cu inchisoare pe viata si confiscarea totala a averii.

      Astfel se va putea aplica, INDIFERENT DE LOCATIA UTILIZATORULUI, unul dintre cele mai importante drepturi ale democratiei - VOTUL LIBER EXPRIMAT.
     • +3 (7 voturi)    
      Tocmai am vazut cum votul primitiv (Joi, 18 decembrie 2014, 8:57)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      cu declaratii, urne, buletine este pe placul celor de la guvernare pentru a frauda. In toate tarile civilizate se utilizeaza votul prin corespondenta eventual combinat cu cel electronic. La mintea unui dumitrica probabil ar trebui votat prin ridicare de mana. Societatea s-a schimbat - asa cum a avut prilejul si infractorul ponta sa constate, si nu primitivi fara competente si viziune vor reusi sa blocheze progresul.
      • +1 (1 vot)    
       Da, sa multumim justitiei... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:11)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

       Numai justitia ne-a ajutat sa crestem altfel ramaneam ca vai de mama noastra...

       Procesul de votare este mai complex si are mai multe etape.

       La fiecare etapa sunt riscuri si ele ar trebui urmarite si limitate.
     • +1 (5 voturi)    
      Tu vorbeşti serios? (Joi, 18 decembrie 2014, 9:10)

      Encounter [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Votul tradiţionale greu de fraudat? Mai du-te mă! Votul electronic e mult mai dificil de fraudat, dacă pornim de la premiza că e corect şi logic organizat!
     • +1 (3 voturi)    
      interesant... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:03)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Cumva incerci sa ne spui ceva legat de early voting???

      Nu cred ca este rau sistemul de early voting si nu vad de ce nu s-ar practica si in RO.

      Ar putea reduce aglomeratia, dar este o chestiune care tine acceptarea ideii si de educarea maselor...

      Multumesc pentru sugestie.
     • +1 (1 vot)    
      Nu zau? Iti dai seama ce spui? (Joi, 18 decembrie 2014, 15:36)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Adica pana acum, cat se utilizeaza sistemul actual, nu a fost nici o problema?
    • +3 (5 voturi)    
     e prea usor de fraudat (Joi, 18 decembrie 2014, 0:49)

     Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     pot sta langa tine cand votezi si sa-ti dea 50 de lei daca votezi cum vreau eu
     sau pot sa voteze in locul tau, toate partidele au baze de date cu cnp-uri, ca toti au fost la putere
     • +1 (1 vot)    
      Nu zau? (Joi, 18 decembrie 2014, 15:38)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

      Si la cati poti sa te duci acasa sa faci asta? Ca sa nu mai spun ca daca nimeresti la unul corect s-ar putea nici sa nu mai iesi de acolo...
    • -4 (6 voturi)    
     si cate firme au cnp-ul tau ? (Joi, 18 decembrie 2014, 1:33)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     cate firme au toate datele tale personale pentru ca ai completat un formular ? Cati medici au datele tale personale ? Cati oameni din invatamant ? "Simplu" e pentru cei cu gandire limitata.
     • +2 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 decembrie 2014, 9:51)

      [anonim] i-a raspuns lui numaiamnume

     • +1 (1 vot)    
      Nu am spus ca e simplu (Joi, 18 decembrie 2014, 15:49)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

      Am spus doar ca daca se vrea se poate, si va fi chiar mai sigur ca sistemul de acum. La urma urmei de ce folosim banci si nu tinem banii acasa sub cersaf, de ce avem acte de identitate, ca si baza de date a politiei e nesigura, si cate altele?
    • +1 (5 voturi)    
     Mă, voi trăiţi ... (Joi, 18 decembrie 2014, 10:05)

     LianBerthold [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

     ... în lumea voastră ideală, în care toată lumea e cinstită şi toată lumea votează electronic şi-sau prin corespondenţă şi nimeni dar NIMENI nu încearcă să fraudeze alegerile şi iese numai cine vreţi voi.

     În lumea reală e puţin altfel. Votul electronic e doar o succesiune de biţi într-un calculator (aşa cum este şi contul tău din bancă, îmi pare rău să ţi-o spun), care succesiune de biţi paote fi foarte uşor modificată dintr-un condei de către cine trebuie, pentru că nu există nici un suport fizic (hîrtia cu buletinul vot, în cazul votului clasic) la care să te raportezi şi cu care să ai o cheie de verificare. Şi să nu-mi vii să-mi povesteşti idespre sisteme securizate, că te trimit să citeşti despre backdoors, Easter eggs and so on - apropo, ai intrat vreodată în MS Word (versiunile mai vechi) şi ai folosit combinaţia magică care să-ţi aducă pe ecran simulatorul aviatic? Pun pariu că nu, dar poţi lesne încerca.

     Şi atunci, ce ar putea împiedica softistul patriot, conştient de misiunea lui, să implementeze o astfel combinaţie magică şi în sistemul de vot electronic, astfel încît rezultatul să iasă "cum trebuie"?!?

     Mă rog, cred că am vorbit prea mult cu tine, care ai faţă de taliban socio-politic, adică o ţii langa, indiferent la argumente ...
     • +1 (1 vot)    
      Vezi ce am spus mai sus (Joi, 18 decembrie 2014, 15:50)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LianBerthold

      Tu esti din aia care tin banii acasa sub cersaf?
   • +3 (5 voturi)    
    Da, sa-ti interzic tie dreptul la vot (Joi, 18 decembrie 2014, 0:37)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    daca fraudezi si sa te bag si la puscarie...sa te vad daca mai cutezi.
   • +3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 decembrie 2014, 9:03)

    [anonim] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   • +3 (7 voturi)    
    Nu vin (Joi, 18 decembrie 2014, 9:11)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Nu vin mă, că trebuie să lucrez să trimit bani acasă din care să-ţi plătească statul ţie ajutoare sociale!
    • -4 (4 voturi)    
     aiurea (Joi, 18 decembrie 2014, 10:59)

     Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

     ce bani dai tu la stat?
     ca statul sa plateasca medicii care au grija de parintii tai?
     ca statul sa plateasca profesorii copilului tau?
     ca statul sa plateasca pensia parintilor tai?
     tu dai bani doar familiei tale, nu platesti nici un impozit.
     eu platesc impozitele care sustin statul, lasa minciunile
     • +2 (2 voturi)    
      Aiurea? Ia fa o lista (Joi, 18 decembrie 2014, 13:56)

      Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

      "tu dai bani doar familiei tale, nu platesti nici un impozit."

      Fii antena aici sa vezi ce sa intampla cu banii pe care-i dau familiei mele :
      1. banii aia trec prin banci romanesti, care-i vamuiesc bine de tot prin comisioane din care ele platesc contributii la stat;
      2. din banii care raman parintii mei isi cumpara alimente si produse necesare, platind TVA si sustinand economia;
      3. din banii care raman, parintii mei isi cumpara medicamente, pentru ca statul n-are de unde sa le dea, sustinand in acest fel sistemul sanitar;
      4. din banii care le raman, parintii mei platesc cheltuieli de transport, ca doar acciza la benzina a pus-o statul, nu-i asa? Ca doar preturile la carburanti sunt EGALE cu cele din Vest;
      5. din banii care raman parintii mei platesc intretinere (curent electric, gaze, TV), ca doar sunt la preturi similare cu cele vestice si contin accize calculate la 4,74 lei/euro de catre Ministerul de Finante, nu-i asa?
      6. din restul de bani care mai raman, parintii mei platesc impozite pe casa pe care au construit-o cu mana lor.

      Ia fa un total si vezi, cam cat din banii trimisi de mine ajung la STAT???
      • 0 (0 voturi)    
       tot aiurea (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 11:44)

       Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

       toate platile enumerate le facem si noi cei care primim salariul in tara dar facem asta dupa ce platim taxe pe salariu de peste 40%
     • 0 (0 voturi)    
      Aiurea? Ia fa o lista (Joi, 18 decembrie 2014, 13:56)

      Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

      "tu dai bani doar familiei tale, nu platesti nici un impozit."

      Fii antena aici sa vezi ce sa intampla cu banii pe care-i dau familiei mele :
      1. banii aia trec prin banci romanesti, care-i vamuiesc bine de tot prin comisioane din care ele platesc contributii la stat;
      2. din banii care raman parintii mei isi cumpara alimente si produse necesare, platind TVA si sustinand economia;
      3. din banii care raman, parintii mei isi cumpara medicamente, pentru ca statul n-are de unde sa le dea, sustinand in acest fel sistemul sanitar;
      4. din banii care le raman, parintii mei platesc cheltuieli de transport, ca doar acciza la benzina a pus-o statul, nu-i asa? Ca doar preturile la carburanti sunt EGALE cu cele din Vest;
      5. din banii care raman parintii mei platesc intretinere (curent electric, gaze, TV), ca doar sunt la preturi similare cu cele vestice si contin accize calculate la 4,74 lei/euro de catre Ministerul de Finante, nu-i asa?
      6. din restul de bani care mai raman, parintii mei platesc impozite pe casa pe care au construit-o cu mana lor.

      Ia fa un total si vezi, cam cat din banii trimisi de mine ajung la STAT???
      • 0 (0 voturi)    
       aiurea rau (Sâmbătă, 20 decembrie 2014, 11:47)

       Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

       ce impozite platesti mai?
       noi platim impozit peste 40% si apoi facem cheltuielile enumerate.
       asistati sunt copiii si parintii tai ba
       ca nu platiti nici un fel de taxe dar beneficiati de toate serviciile de care beneficiem si noi cei care platim taxe
   • +3 (3 voturi)    
    urat raspuns Dumm... (Joi, 18 decembrie 2014, 10:57)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Am dreptul de a vota de oriunde sunt!

    Statul nu ma obliga si NU IMI SPUNE ce sa fac!
    Nu trebuie sa vin in tara ca sa imi exercit un drept de baza fara de care DEMOCRATIA nu exista!

    STATUL sunt EU, adica, mai corect, multimea de EU_uri!

    Daca se citeste preambul constitutiei americane se poate retine usor:

    "WE, THE PEOPLE...."

    P.S.
    Putin despre alegerile locale si cele parlamentare...

    Legea ar trebui sa fie amendata astfel incat mobilitatea sa fie incurajata, inclusiv pentru alegerile locale si cele parlamentare - adica sunt detasat 6 luni de zile in Japonia si vreau sa votez pentru alegerile locale din Bucuresti...
  • +19 (23 voturi)    
   Asta m-a nedumerit si pe mine (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:56)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Pai eu sa zic la servici ca nu pot face ceva ca nu stiu, nu am experienta, sunt dat afara imediat, si e angajat altul mai competent. Daca insa intr-adevar mai trebuie personal, dotare, da, asta inteleg, dar oare cine trebuie sa asigure asta? Nu tot ei, guvernul??
   • -4 (4 voturi)    
    pe ce bani ? (Joi, 18 decembrie 2014, 1:34)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    esti de acord sa mareasca o taxa ca sa cumpere oamenii necesari ?
    • +1 (1 vot)    
     o mai buna organizare... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:18)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

     Poate sa faca posibile lucrurile fara suplimentarea fondurilor...

     Sa nu imi spuneti ca toti de acolo sunt intre 80-100% din timpul lor de lucru ocupati...

     P.S. Despre cresterea dotarii: se pot folosi fonduri europene daca exista a smart project cu justificare, SF si analiza de impact!
    • +1 (1 vot)    
     De ce o noua taxa? (Joi, 18 decembrie 2014, 15:51)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

     Nu platim deja destule? Sa fure mai putin si vor avea bani destui!
  • +7 (9 voturi)    
   N-ati pus intrebarea cheie: DE CE? (Joi, 18 decembrie 2014, 0:40)

   Texanul Petrolist [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   1) DE CE la Americani nu sunt fraude la votul prin corespondenta?

   2) DE CE avand sistemul actual la ei nu s-au intamplat deja "prapastiile" de care se tem romanii?

   3) Cu se sunt romanii mai "speciali" ca Americanii ca la noi sa trebuiasca fie sistemul mai complicat decat e la ei?

   Nu vedeti ce simplu e la Americani? Aici in America totul e simplu si logic:

   a) Platesc facturile si taxele cu fila cec prin posta sau on-line, ca asa e normal, nu stau/umblu aiurea la cozi

   b) Am treaba la primarie, prefectura, banca, etc? Sun la call-center ca asa e normal. Nu umblu cu cusma in mana de la un ghiseu la altul.

   c) Buletinul e permisul de conducere, ca doua sunt redundante, ca asa e simplu si normal (iar pentru cei care nu au masina permisul are restrictie de condus. Simplu!)

   Nu stiu de ce la voi in Romania nu faceti lucrurile mai simple ca aici in America. Faceti simplu pentru cetatean, nu inventati tot felul de scuze, motive, scenarii si scenarite, etc. Ca nu sunt romanii cu nimic mai speciali decat Americanii.

   Americanii se gandesc: "Cum sa fac sa mearga treaba X?". Romanii vad ca se gandesc: "De ce NU ar merge treaba X?". Big difference de mentalitate!

   Cine e mai destept: cei care cauta sa faca ceva sa mearga? Sau cei care gasesc tot felul de motive si exceptii pentru care ceva nu se poate face?

   DE CE romanii trebuie mereu sa-si complice existenta inutil cu tot felul de aberatii complicate?
   • +3 (3 voturi)    
    in RO nu exista incredere si responsabilitate! (Joi, 18 decembrie 2014, 10:08)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Texanul Petrolist

    De aceea totul este asa de complicat!

    De aceea legile se scriu pe multe pagini si cu multe adnotari, si cu lungi si uneori tardive norme de aplicare...

    In USA daca esti prins cu frauda - esti la inchisoare indiferent cat de sus sau cat de tare esti sau ai fost! Si, by the way, nu trec zeci de ani pana cand cazul este rezolvat....

    LEGEA se APLICA in USA!!!!

    In Ro, de prea multe ori legea se aplica dupa cum bate vantul - mai de la Est sau mai de la Vest - NU cred ca ESTE NORMAL ceea ce se intampla in RO, se incearca schimbarea directiei, dar durerea cea mai mare este cand cei care conduc - vezi guv. Primului MIncinos - servesc minciuna si falsurile - vezi plagiatul si bugetul care a fost dat disparut pentru DNA - mari incarcari de lege!

    Deci ca sa revin - in RO avem nevoie
    1a. de incredere unii in altii si
    1.b. incredere in justitie !

    2. ca sistemul de justitie sa functioneze normal - cu maxima celeritate - si ca legea sa se aplice unitar - la fel - pentru toti.

    NIMENI nu este MAI PRESUS DE LEGE!

    PREZUMPTIA de NEVINOVATIE sa functioneze - declaram, pe proprie raspundere, ca actionam in spiritul adevarului, si avem incredere in cel aflat langa noi - evident, toate pana la proba contrarie...
   • +1 (1 vot)    
    I know what you mean...I'm Canadian (Joi, 18 decembrie 2014, 17:49)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Texanul Petrolist

    si DA, in doua minute platesc 20 de facturi si taxele pe anul precedent....si de votat votez de pe net.
    Si la rush hour fac 15km in 20 de minute din downtown pana acasa.
    De ce romanul scanceste tot timpul? Pentru ca sufera de sindromul drobului de sare.
    Numai la romani auzi gugumanii de genul: capul plecat sabia nu-l taie, lasa bah ca merge si asa, daca ai cleste de ce sa te frigi, and so on.
 • +22 (26 voturi)    
  Extraordinar (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:19)

  JohnR [utilizator]

  De ce trebuie sa fie votul pe hartie neaparat? Votul electronic pe baza de date personale. Prin corespondenta normala sau electronica vine numai codul generat unic per ocazie de vot, care elimina fraudarea. Se voteaza numai odata cu o combinatie unica de CNP si cod unic. Cine nu are internet, PC sau nu stie sa foloseasca internetul merge la sectia de votare. Simplu. Sistemul va numara automat voturile electronice.
  • +3 (5 voturi)    
   foarte simplu de fraudat (Joi, 18 decembrie 2014, 0:46)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   iau facturi din cutiile de scrisori si am cate cnp-uri vreau. votez la 7 dimineata si la 9 cand te trezesti tu duminica sistemul zice ca ai votat deja
   • 0 (0 voturi)    
    pe suport hartie si nu electronic - pentru ca... (Joi, 18 decembrie 2014, 10:29)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    1a. pe hartie raman semne despre cum am votat doar pe formular 2 care ramane la votant si atat...

    1.b. pe hartia data scriu o data si atat - pe cand calculatorul il folosesc la mult mai multe activitati- ma poate manipula electronic ulterior - si nu imi doresc asta....

    2. pana la urma orice combinatie de siguranta, electronica sau nelectronica, se poate sparge - vezi chestiunea cu lacatele traditionale...Ar trebui ca la fiecare runda de alegeri sa am alte variante de securizare...

    3. costurile asociate cu trimiterea prin posta traditionala de formulare de vot cred ca sunt mai mici comparativ cu cele in varianta electronica care trebuie securizata si monitorizata...

    Apropo de securizarea electronica:
    Americanii au patit-o cu securizarea aplicatiilor Green Card si cu softul la o misiunea spatiala care nu raspundea decat atunci cand era deasupra Rusiei... Informatiile sunt oficiale si se pot verifica...

    Pana la urma trebuie sa existe un balans intre securizarea informatiei + comfortul meu si costurile asociate fiecarei variante...

    Astept un studiu de fesabilitate cu aceste date...
   • +3 (3 voturi)    
    te duce mintea la furat (Joi, 18 decembrie 2014, 10:49)

    Aramis [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    pentru ca altfel exista solutii, nu e doar CNP-ul in joc ci si un cod unic generat aleator.
    la toti se poate, la noi nu pentru ca ne duce mintea doar la furat...
   • +2 (2 voturi)    
    Nu, nu e simplu deloc ... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:33)

    LianBerthold [anonim] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    ... pentru că pot fi introduse PIN-uri, validări şi para-validări.

    DAAAAAAAAR ... revin şi spun: problema NU e la front-end (unde votează cetăţeanul), ci la back-end (unde se centralizează şi se numără voturile), căci acolo se poate foarte uşor votul X în votul Y oriunde este nevoie în sistem.
  • +4 (4 voturi)    
   pt. ca (Joi, 18 decembrie 2014, 9:16)

   danbenq [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   Romania e tara tuturor posibilitatilor. Parca si vad cum se aduna CI la intrarea in biseica si popa voteaza in altar pe laptop cu cine vrea el in numele tuturor "credinciosilor".
   • 0 (0 voturi)    
    DA! (Joi, 18 decembrie 2014, 11:39)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui danbenq

    suntem inca ingrozitor de usor de manipulat.

    Mai avem pana sa crestem si sa ne maturizam.
 • +11 (17 voturi)    
  Vointa politica (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:20)

  radcatmih [utilizator]

  Trebuie in primul rand vointa politica pentru adoptarea votului prin corespondenta si a registrului electronic al alegatorilor pentru impiedicarea votului multiplu ! Daca la altii se poate, se poate si la noi ! Cred ca societatea civila trebuie sa puna presiune pe politicieni, altfel ei vor cauta pretexte pentru a-si realiza propriile interese, nu ale celor i-au ales.Solutii sunt (de exemplu plicul in plic),erorile se pot remedia si sa nu uitam ca cine incearca fraudarea votului risca sanctiunile prevazute de lege.
  • 0 (0 voturi)    
   registrul electronic exista si functioneaza... (Joi, 18 decembrie 2014, 10:38)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui radcatmih

   Doar ca trebuie sa fie up-dated periodic.

   Ca sa fie si mai si registrul electronic al alegatorilor poate ca ar trebui:

   1. Legea se poate modifica prin adaugarea unor sanctiuni maxime in sensul in care daca nu se fac periodic up-dateuri de catre MAI, MAE, Primarii si AEP cei prinsi in culpa sa intre la inchisoare - pedepse mari pentru ca obstructioneaza statul de drept - exercitarea dreptului la vot este baza unei democratii functionale...

   2. Justitia sa ii judece cu maxima celeritate pe cei prinsi in culpa in cazurile lelegate de fraudarea alegerilor... Inca astept rezolvarea cazului legat de fraudarea referendumului din vara lui 2012...

   Ref. vointa politica - vorbim despre apa de ploaie...

   Exista posibilitatea ca prin initiativa cetateneasca legile sa fie modificate. NU A INCERCAT NIMENI PANA LA ACEASTA data aceasta varianta - vorbim despre democratia slaba din RO si nu despre o democratie reala care reuseste sa opreasca abuzurile savarsite de politicienii aflati la conducere care se schimba periodic dar naravurile lor ba...
 • +1 (7 voturi)    
  nu sint motivati (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:31)

  doru001 [utilizator]

  Au lefurile prea mici.
  • +3 (3 voturi)    
   Prea mari pentru ceea ce fac (Joi, 18 decembrie 2014, 8:59)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui doru001

   In sectorul privat ar fi fost de mult dati afara si in locul lor ar fi fost angajati oameni competenti pe salarii triple ce ar fi rezolvat problema imediat. Asa toti lipitorii de afise de la partid sunt rasplatiti cu functii de secretar de stat si ei nu stiu pe ce lume traiesc.
   • 0 (0 voturi)    
    asa este (Joi, 18 decembrie 2014, 21:59)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Diferenta dintre sectorul public si cel privat este ca in sectorul public proprietarii sintem noi, care nu ne facem treaba de cetateni. Iar salariile parlamentarilor sint nerusinate.
 • +19 (23 voturi)    
  acum nu mai suntem celebri în IT? (Miercuri, 17 decembrie 2014, 23:00)

  Kentt [utilizator]

  acum n-avem specialişti care să poată realiza un program securizat de vot electronic?

  o licitaţie nu se poate face?
  sau sunt obişnuiţi numai cu contracte aranjate?

  ăştia nu ştiu încă ce înseamnă capitalismul
  • -2 (14 voturi)    
   toti sunteti destepti (Miercuri, 17 decembrie 2014, 23:50)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Kentt

   ce sistem IT ma opreste pe mine sa merg la vecini sa le dau 50 de lei sa voteze cu cine vreau cand stau langa ei?
   • +2 (2 voturi)    
    O bata la gioale (Joi, 18 decembrie 2014, 0:41)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    asta o sa te opreasca.
    • +1 (1 vot)    
     sau poate... (Joi, 18 decembrie 2014, 10:41)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     societatea civila - care doresc sa voteze democratic - si justitia ar trebui sa opereze cu maxima celeritate....
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 decembrie 2014, 8:59)

    [anonim] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    • 0 (2 voturi)    
     in cabina voteaza cum vrea (Joi, 18 decembrie 2014, 11:01)

     Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui

     poate sa voteze cum vrei tu si sa faca poza si apoi sa puna inca o stampila sa anuleze votul daca banii sunt conditionati de poza buletinului
   • +4 (4 voturi)    
    Altu' (Joi, 18 decembrie 2014, 9:12)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Şi ce sistem mă opreşte să-l plătesc să-mi aducă o poză cu buletinul lui de vot? A, wait, asta se face deja! Hai să fim contra, doar e la modă să pui tălpi!
   • 0 (0 voturi)    
    De ex eu (Joi, 18 decembrie 2014, 15:55)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Vino la mine cu o propunere ca asta si garantez ca nu pleci intreg. Sa vad la cati te mai duci dupa asta.
   • 0 (0 voturi)    
    simplu (Joi, 18 decembrie 2014, 22:00)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    In democratie nu poti fura suficient de mult incit sa recompensezi pe toti pentru pierderea libertatii. Iar dupa ce si-au pierdut libertatea, de ce sa-i mai platesti?
 • +21 (25 voturi)    
  Nedumerire (Miercuri, 17 decembrie 2014, 23:01)

  STEFAN A. [utilizator]

  Sint de 25 de ani in Italia .
  - Nu am auzit veci de un staroste peste un grup de romani care lucreaza aici . Poate MAE se ocupa prea mult sau exclusiv de asistenta juritica a tiganilor romani din Italia . Si atunci ei cred ca tigania e peste tot ?
  - Daca MAE nu are "expertiza " si oameni pentru implementarea votului prin corespondenta , de ce nu demisionati dragi tovarasi individual si in bloc lasind locul altora care au chef sa faca ceva . Nu doar sa incaseze leafa in asteptarea pensiei din frageda tinerete .
  • 0 (2 voturi)    
   nu se poate (Joi, 18 decembrie 2014, 0:43)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui STEFAN A.

   chiar si in articol se spune ca americanii au scris in lege ca cineva poate vedea ce ai votat asa incat se poate ca votul sa nu mai fie secret.
   caz in care un partid poate sa cumpere voturi mult mai usor, mai ales in diaspora
 • +4 (4 voturi)    
  Republica Moldova (Joi, 18 decembrie 2014, 0:46)

  Aramis [utilizator]

  a folosit sistemul la recentele alegeri, si noi romanii tot nu si nu? De ce? Nu te pricepi, du-te domnule Radu Podgorean si fa altceva, las-o pe-asta cu MAE si diplomatia ca nu e de matale. Poate te pricepi la SMURD, nu?
 • +4 (4 voturi)    
  just for the record (Joi, 18 decembrie 2014, 1:20)

  ws [utilizator]

  doar ca să știm cum stăm: în 2009, toate televiziunile au luat lopata cu care se mânca rahat și au început să vorbească de furtul votului - bineînțeles vot furat de băsescu.

  mantra lor era baconschi - care a furat la paris 3750 dă voturi.

  în poză apare coada de la coslada, în spania, unde votară 4800 de români în 2014 în turul doi.

  go figure.

  oricum ai lua-o, e de cacao faza. nu numai că dictatorul n-a furat alegerile din 2009. le-a câștigat în ciuda fraudelor recunoscute de către conducătorii psd de atunci.

  ws
 • +3 (3 voturi)    
  Ori rezolvati ori plecati (Joi, 18 decembrie 2014, 1:50)

  Geo7 [utilizator]

  Cei care ne despoaie si care se afla in functii publice nu le pasa, asa cum vedem de 25 de ani de oamenii care platesc taxe si se lasa furati si manipulati de acesti indivizi. Va rog sa scrieti pe situl www.mae.ro despre neacceptarea noastra a continuarii bataii de joc. Daca ne plangem doar aici nu rezolvam nimic.
  Avem nevoie de vot prin corespondenta si masuri pentru votul cinstit si nefraudat. Cine nu intelege, sa ne lase...
 • +5 (5 voturi)    
  Vot Electronic (Joi, 18 decembrie 2014, 6:15)

  Bravia [utilizator]

  Asa cum iti platesti electronic taxele cu cardul..... asa sa si votezi. Exemplul e cardul de sanatate.. Adica se poate. Fiecare roman sa primesca alaturi de card pe care este scris cnp-ul un cod pin.. Cod de identificare. Sistemul sa-ti permita sa votezi o singura data. Se poate dar nu se vrea.RUSINE.
 • +3 (3 voturi)    
  Avem modelul elvetan ! (Joi, 18 decembrie 2014, 6:45)

  SRA [utilizator]

  Avem noi cei din DIASPORA din ELVETIA, modelul elvein uso de implementat !
 • +3 (3 voturi)    
  o gogomanie, votul electronic e mult mai bun (Joi, 18 decembrie 2014, 7:26)

  chiuariu [utilizator]

  poate ca acum 30 de ani ar fi fost o varianta. problema de fond este cea a securitatii. nu exista modalitate practica de verificare a identitatii celui ce voteaza, e relativ mai scump si mai greoi.
  votul electronic nu are asemenea probleme. daca facem banking online, putem face si votarea online, procedurile nu sunt cu mult diferite.
 • -4 (4 voturi)    
  Daca 1 din 5 (Joi, 18 decembrie 2014, 7:31)

  xrogo [utilizator]

  din cei ce voteaza reprezinta vot pe scara larga,atunci ma las de aritmetica!!!
  • 0 (0 voturi)    
   nu poti sa ignori... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:26)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ...20% din cei care voteaza altfel decat prezentandu-se la sectia de votare in ziua votului...

   Este clar acum DE CE 1 din 5 are semnificatie?

   Numerele nu au fost intamplator prezentate...

   cca. 3 mil din cele 18 mil de votanti sunt in afara tarii...

   Adicalea cca. 16, 7% ar putea sa fie cei care ar putea sa voteze altfel, adica fara sa se prezinte la o sectie de votare in afara tarii - daca RO ar alege un sistem similar de vot cu cel american...

   Not a big deal to see the real meaning!
 • +3 (5 voturi)    
  Are dreptate (Joi, 18 decembrie 2014, 8:54)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Numai ca oamenii care sunt lipsiti de competente nu sunt la nivelul tehnic sau cel de implementare ci la cel politic si guvernamental. Si acest individ Podgoreanu e un bun exemplu. E de asemenea un foarte bun candidat la remaniere. E de neacceptat ca un functionar in guvern sa nu vrea sa rezolve o problema importanta pentru ca el nu crede ca sunt oameni capabili de a o rezolva. Sa plece si sa vina unul care stie unde sa gaseasca oamenii si resursele.
 • +2 (4 voturi)    
  Neputinciosule ce cauti in MAE ??? (Joi, 18 decembrie 2014, 8:56)

  andreesanu [utilizator]

  Alo tovarase ,matale nu stii ca romanul satul de voi a plecat de acasa ca sa scape de cei ca tine !!!
  Daca n-ai mai evoluat de cind esti in MAE asta-i problema ta,nu a mea sau a celor care-i mai intereseaza ce se intimpla in Romania furata 25 de ani de trogloditii din politica romaneasca.
  Limbajul meu nu-i diplomatic asa cum nu-i nici raspunsul tau care ne crezi prosti si buni de manipulat.
 • 0 (2 voturi)    
  Votul electronic (Joi, 18 decembrie 2014, 9:05)

  Aerolaur [utilizator]

  necesita semnatura electronica si cand vor auzi ca e vreo suta de euro...
 • +2 (2 voturi)    
  OH. (Joi, 18 decembrie 2014, 9:50)

  letsoc [utilizator]

  Cum bai vere , nu-l avem noi pe marele Ghita cu asesoftul lui ? Ca la baschet : tac, tac , pac, pac , cos marcat . Cu stima , NC .
 • +1 (1 vot)    
  Propun o metoda simpla (Joi, 18 decembrie 2014, 10:40)

  ticbis [utilizator]

  1. Cu 9 luni inainte de data alegerilor MAE si ambasadele din toate tarile de pe glob popularizeaza prin anunturi in masmedia, pe internet si prin alte diverse cai solicitarea catre romanii din diaspora care doresc sa voteze sa depuna cereri in acest sens. Cererile se trimit ambasadelor respective pana la o data limita anuntata in prealabil si cuprind toate datele de identificare ale solicitantului, inclusiv adresa de rezidenta.

  2. Sa presupunem ca din cei 3,5 mil de romani cu drept de vot din diaspora, 1,5 mil trimit astfel de solicitari. MAE va centraliza aceste cereri si va infiinta atatea sectii de votare cate sunt necesare pentru a indeplini doua conditii:
  - O sectie de votare va avea arondati numarul maxim de alegatori prevazuti de lege, la fel ca oricare alta sectie de votare din Romania;
  - Niciun solicitant nu va fi arondat la o sectie aflata la mai mult de 250km de domiciliul de rezidenta;
  Deci la Paris ar putea fi 50 de sectii iar la Palermo doar una singura.

  3. MAE va aronda toti solicitantii, nominal, la sectiile de votare respective si va intocmi LISTE electorale nominale, la fel ca si in tara si va instiinta prin mail sau prin posta oficial, pe fiecare solicitant in parte care este sectia la care acesta a fost arondat.

  4. In ziua votului, toti cei care au fost inscrisi pe liste vor vota la sectia la care au fost arondati doar cu actul de identitate, fara a mai completa alte declaratii, la fel cum se procedeaza si in tara.

  5. In cazul celor care, din diverse motive, se gasesc in ziua votului in alte zone decat cele de rezidenta, a celor care sunt temporar in afara tarii, a celor care au parasit de curand tara sau a celor care nu s-au inscris dar s-au hotarat sa voteze, acestia vor vota la orice sectie pe liste suplimentare si completand declaratiile respective, la fel cum se procedeaza si in tara.
  Acestia ar reprezenta un plus de max 15-20% din numarul total al celor deja inscrisi nominal pe liste si nu ar afecta fluiditatea procesului de votare.
 • 0 (0 voturi)    
  vot (Joi, 18 decembrie 2014, 11:28)

  ime [utilizator]

  Votul prin corespondență este priculos pentru polticieni. Ar aduce la vot un număr mare de oameni pe care nu îi pot manipula. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, autorităție noasre nu sunt în stare să organizeze nimic bine, nici să facă o lege bună.
 • -1 (1 vot)    
  ... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:34)

  a.nonim [utilizator]

  Nu orice sistem care merge in alta parte ar putea merge si la noi. Romanul are un al saselea simt, o ingeniozitate unica, atunci cand e vorba de eludarea regulilor. Istoria noastra a fost de-asa natura incat am devenit specialisti, nu putem nici sa negam, nici sa ignoram asta.
  Teoretic votul electronic ar putea fi mai sigur decat cel prin corespondenta, dar sa nu uitam ca daca ca ai suficiente resurse orice soft poate fi spart. Eu n-as avea incredere decat intr-un soft open source, pe care oricine sa-l poata audita, pentru ca e mult prea usor sa introduci backdoor-uri. Insa marea problema cu votul electronic este ca nu se poate asigura confidentialitatea votului.
  Mai degraba as merge pe vot prin corespondenta, dar ideea ar fi ca buletinul sa fie completat si sigilat intr-o institutie. Altfel nu exista absolut niciun dubiu ca buletinul de vot ar deveni o marfa.
  Cea mai buna varianta ar fi o initiativa comuna la nivelul UE, in care fiecara tara sa asigure infrastructura pentru sectii electorale comune. Fiecare tara membra ar fi obligata periodic (ex sase luni) sa organizeze astfel de sectii in fiecare oras pentru o anumita perioada (ex saptamana). In sectiile respective sa poata vota orice cetatean UE, in baza unui act de identitate valid, evident fiecare pentru alegerile din tara sa. Rolul sectiei ar fi doar de a se asigura ca votul a fost secret, nu s-au exercitat presiuni, si pastrarea si expedierea in siguranta a buletinelor. Validarea si numararea se va face in tara de destinatie.
  Sistemul este deja verificat si functioneaza cu succes pentru examene de certificare. Organizatorul examenelor asigura doar infrastructura si securitatea, restul procesului este asigurat de universitatea sau firma care a organizat cursul.
 • -1 (1 vot)    
  votul electronic (Joi, 18 decembrie 2014, 11:41)

  xanti [utilizator]

  Votul prin corespondenta e o prostie,sunt multi analfabeti in tara care nu stiu sa scrie sau sa citeasca,o stampila e mai usor de pus,pana la urma toti au dreptul sa voteze.
  Votul electronic e ok doar pentru cei din diaspora,se pot gasi solutii de securizare ,in tranzactiile bancare se poate, la vot electronic se poate gasi un sistem asemanator.
 • -1 (1 vot)    
  Brazilia (Joi, 18 decembrie 2014, 11:41)

  alex73 [utilizator]

  Dupa stiinta mea Brazilia este singura tara care a implementat in mod concludent o solutie de vot electronic. Au inceput acum 20 de ani si sunt la a 4-a generatie a sistemului.
  De remarcat ca nu au existat niciodata suspiciuni de frauda, sistemul este gandit in asa fel incat fiecare partid (si au multe!) sa il poata testa in avans cu date simulate, in asa fel incat rezultatele sa nu poate fi falsificate.

  Brazilienii au inceput sa licentieze solutia lor de vot si altor tari interesate; poate ar trebui sa il cumparam, si sa ii lasam pe specialistii LOR sa il adapteze la Romania, ca in ai nostri nu avem incredere sa nu fure. Trist dar frica pazeste bostanaria.

  Votul electronic dpdv tehnic este complicat, in mod garantat o prima implementare o da in bara, indiferent cine o face (vezi americanii de la Diebold).

  Ce putem face noi repede (aici nu exista scuze, nu trebuie decat modificarea legii), este verificarea CNP-urilor la votul clasic, cum au facut deja moldovenii la alegerile lor. Sistemul lor, dezvoltat chiar de ei, a costat sub 2mil euro. Dupa declaratiile AEP (Muhulet) a existat si in RO un proiect pilot inca din 2011 la AEP cu rezultate foarte bune - raspunsul de la Guvern si Parlament a fost "vai ce dragut, mai vorbim". Era portocala atunci la putere.

  Daca verificarea CNP-urilor nu este introdusa, furtisagurile sistematice de 1-2% vor continua, suficient cat sa influenteze rezultatul.
  Asta nu mai e o discutie despre mortii lui Dragnea, sa ne amintim de declaratia lui Monta din 2009 parca: "Au furat mai bine ca noi"; asta e genul de "Freudian slip" care nu poate fi minciuna, oricat de pinocchio este el.
  Curatirea morala trebuie facuta in pasi mici si masurati, altfel nu incepe niciodata. Dupa un ciclu electoral fara voturi multiple, putem discuta si de cumpararea unui sistem de vot electronic.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:44)

  ..13 [utilizator]

  este ca cea de a 3a propunere nu pare sa raspunda la obiectia care a stat la baza respingerii propunerii 2

  respectiv la:

  "Absenta unui cadru precum cel al sectiilor de votare poate afecta secretul votului, poate favoriza influentele exterioare asupra alegatorului la momentul votarii sau chiar substituirea de persoane in scopul vicierii rezultatelor scrutinelor electorale."

  Ma intreb daca DECLARATIA PE PROPRIE RASPUNDERE precum ca votul exprimat apartine unei anume persoane si ca este liber expirmat ar ajuta sa treaca propunerea3...
 • +1 (1 vot)    
  PUTEREA EXEMPLULUI (Joi, 18 decembrie 2014, 11:47)

  nicola269 [utilizator]

  ASOCIATIA "ROMENI DI PADOVA"
  A se lua exemplu de la fratii nostrii din R.Moldova.
  Au procedat simplu si eficient vis-a-vis de emigrantii lor .
  Boicotarea cu buna stiinta a romanilor din diaspora ,a devenit politica de Stat ,din partea MAFIEI POLITICE aflata la putere la Bucuresti .
  Sa auzum si de bine .
  De la Padova
  ing. Die Nicolae Alexandru-Presedinte .
  • +1 (1 vot)    
   ... (Joi, 18 decembrie 2014, 12:16)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui nicola269

   Foarte simplu si foarte eficient au procedat fratii moldoveni. La Moscova au fost putine sectii de vot si buletine insuficiente. Zeci de mii de cetateni n-au putut vota. E drept ca a fost in avantajul nostru, dar...
 • +1 (1 vot)    
  Asa deci... (Joi, 18 decembrie 2014, 13:44)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  `Nu avem expertiza si oamenii`

  1.Nu ai expertiza, angajezi pe cineva care o are(pe expertiza).
  2.Nu ai oameni, angajezi.
  3.Daca nu faci 1 si 2 in timp util, te duci acasa, lasi pe altul care poate.


  QED
 • 0 (0 voturi)    
  Fara sa-si dea seama.... (Joi, 18 decembrie 2014, 16:23)

  Cadillac [utilizator]

  ...D-l Podgorean a spus un adevar dureros...

  Votul prin corespondenta este valabil intr-o lume civilizata, ceea ce - din pacate - nu este cazul Rominiei.

  Rominia nu mai are timp sa 'construiasca'... e prea ocupata cu manelele si cu tzitzele D-nei Udrea....

  Acum, vrea totul de-a gata

  P S Capela Sixtina s-a 'facut' in mai mult de o saptamina...

  Cel putin, asa cred eu.
 • +1 (1 vot)    
  Intrebare pt dumm.Prasident (Joi, 18 decembrie 2014, 17:51)

  Parzivall [utilizator]

  Tu esti sanatos la cap? Adica sigur nu suferi de vreo boala mintala? Daca nu stii...cauta-te.
 • 0 (0 voturi)    
  N-aveti experiza?! (Joi, 18 decembrie 2014, 20:01)

  John M. [utilizator]

  Sa fii tu al dracului?! Dar Dragnea cum a avut expertiza sa-i faca pe morti sa voteze?!
  Nu-i nimic. Faceti-va bagajele. De anul viitor va aratam noi ca daca si oile pot fi cipate, si votantii romani din lumea intreaga vor putea vota liber.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by