Sfantul Sinod: Statutul orei de Religie ramane nemodificat, pana la adoptarea unei noi legi a Educatiei

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 17 decembrie 2014, 21:03 Actualitate | Esenţial


Statutul consacrat al orei de Religie ramane nemodificat, pana la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a unei noi forme a Legii Educatiei Nationale, a hotarat miercuri Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Romane, intrunit in sedinta de lucru la Resedinta patriarhala, marti si miercuri, sub presedintia patriarhului Daniel, Sfantul Sinod al BOR 'a luat act cu ingrijorare de decizia discriminatorie si umilitoare pentru ora de Religie a Curtii Constitutionale a Romaniei din 12 noiembrie 2014'.

'In acest context, Sfantul Sinod a hotarat informarea de catre Centrele eparhiale a profesorilor de religie si a parintilor ca pana la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a unei noi forme a Legii Educatiei Nationale (nr. 1/2011) statutul consacrat al orei de Religie ramane nemodificat. Profesorii de religie si parintii trebuie sa faca publice cazurile din scoli in care se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de Religie', mentioneaza sursa citata.

De asemenea, va fi avuta in vedere 'incheierea de parteneriate intre parohii si scoli pentru dezvoltarea cooperarii cu scopul ajutorarii elevilor din familii sarace sau cu risc de abandon scolar si pentru sustinerea si imbunatatirea predarii orei de Religie' si 'aprobarea initiativei parintilor de infiintare a Asociatiei Parinti pentru ora de Religie (APOR), cu filiale la nivel local'.

Totodata 'Patriarhia Romana va solicita convocarea unei intruniri extraordinare a Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania pentru stabilirea unor masuri si actiuni comune tuturor Cultelor in vederea sustinerii statutului actual al orei de Religie in invatamantul de Stat'.

In alta ordine de idei, 'Sfantul Sinod a hotarat cooperarea cu Ministerul Sanatatii pentru prevenirea bolilor si ajutorarea bolnavilor, precum si sustinerea demersurilor Colegiului Medicilor din Romania pe langa autoritatile abilitate pentru identificarea unei metode alternative ca raspuns la solicitarile acelor pacienti care din motive de constiinta sau religioase refuza Cardul National de Sanatate', mai informeaza Biroul de presa al Patriarhiei Romane.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8222 vizualizari

 • +30 (32 voturi)    
  Fara cuvinte (Miercuri, 17 decembrie 2014, 21:44)

  MEU [utilizator]

  BOR mai tare decat CCR. Scopul religiei e educatia, sau religia e scopul educatiei? La intrebarea asta trebuie sa raspundem noi, nusa fie
 • +29 (33 voturi)    
  Am trait in ambele epoci (Miercuri, 17 decembrie 2014, 21:49)

  Bazil [utilizator]

  Inainte de 89 activistii de partid erau peste tot, la toate sedintele, activitatile, dezveliri de monumente, depuneri coroane, lansari la apa, dechidere an scolar, universitar, .... Dupa 89, barbosii in rochii (probabil colegii castigatoarei/castigatorului Eurovision 2014) sunt in primul rand la manifestari similare. Propun desfintarea Curtii Constitutionale si inlocuirea ei cu barbosii in rochii. Se fac astfel si economii la robe.
 • +28 (36 voturi)    
  ora de religie (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:03)

  newshot [utilizator]

  eu zic așa: biserica să-și vadă de pomelnice și acatistele din biserici.
  credința vine din suflet și se cultivă în familie ca o valoare morală a fiecăruia.
  deci: PAS, să ne lase copii în pace, să îi lase să învețe carte...
  sunt convins că ajung în Rai și fără orele de religie.
  • +6 (8 voturi)    
   newshot... iti dai seama ? (Joi, 18 decembrie 2014, 2:51)

   DanOprea [utilizator] i-a raspuns lui newshot

   ai luat voturi negative....
   cam cit de prosti sa fie "internautii" sa iti dea minus ?!!?
   biserica a furat paminturi si munca de la credinciosi. BANI. si dupa 25 de ani cineva iti da minus.....
 • +25 (33 voturi)    
  Cum adică? (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:05)

  Cosmin [anonim]

  Cum de-și permite cioporul de paraziți să declare așa ceva? O astfel de declarație este o incitare la nerespectarea legii și ar trebui să se găsească o instituție mai curajoasă care să o penalizeze în mod adecvat.

  Și cum adică ”profesorii de religie si parintii trebuie sa faca publice cazurile din scoli in care se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de Religie”? Ce treabă are publicul cu opțiunile private ale anumitor părinți sau cadre didactice? De când a devenit o problemă publică faptul că unii oameni refuză îndoctrinarea copiilor? Desigur, ideea este că persoanele care îndrăznesc să facă așa ceva trebuie să fie sufocate sub presiunea majorității supuse BOR, ca să nu le vină și altora idei...

  Tristă țară, trist popor care se lasă ghidat de o adunătură de businessmani fără conștiință care nu se dau în lături de la nimic ca să se asigure că și generațiile viitoare le vor cumpăra fără să gândească marfa imaginară...
 • +22 (26 voturi)    
  Dar cu Constitutia ce aveti? (Miercuri, 17 decembrie 2014, 22:37)

  DV [utilizator]

  Inteleg ca si Constitutia le e straina domnilor in rochii de la BOR, deoarece dezinformarea lor vine in contradictie cu prevederile art. 147 http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-147-constitutie
  Indiferent ce face Parlamentul, daca schimba sau nu Legea Educatiei, parintii tot trebuie sa faca cerere pentru ca ai lor copii sa participe la ora de catehizare ortodoxa (ca religie nu pot sa-i spun, aia inseamna altceva) si nu invers, cum gresit era pana acum. Decizia Curtii Constitutionale este obligatorie de la publicarea ei in MO si trebuie pusa in practica. Ce sa facem, asa cere Constitutia asta "discriminatorie si umilitoare" care e deasupra oricarei legi, ba chiar, oroare, oricarei hotarari emise de Sfantul Sinod. ;)
 • +6 (8 voturi)    
  Iran? (Joi, 18 decembrie 2014, 0:25)

  urob [utilizator]

  A auzit cineva de Republica Islamica Iran?
  e cazul sa ne schimbam numele in Republica Ortodoxa Romana?
  Am fost sigur ca traim intr-un stat laic.Eram sigur ca Europa a lasat acest episod acum vreo 3 -400 de ani inurma,dupa alte secole de razboaie religioase.
 • +8 (8 voturi)    
  ce treaba are... (Joi, 18 decembrie 2014, 3:07)

  g01an [utilizator]

  Ce treaba are Sinodul bisericii cu organizarea orei de religie. Programa trebuie schimbata, decizia este irevocabila. Evident ca nu se poate intampla peste noapte, dar statul risca sa fie dat in judecata daca nu se conformeaza cu decizia curtii.
 • 0 (4 voturi)    
  da (Joi, 18 decembrie 2014, 3:18)

  me [anonim]

  Da, statutul orelor de religie ramane nemodificat pentru ca nu l-a modificat nimeni, ora de religie ramane optionala ca si pana acuma. CCR a explicat doar pt barbosii cu rochie ce inseamna optional.
  • +4 (4 voturi)    
   Gresit (Joi, 18 decembrie 2014, 9:40)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui me

   Ba statutul ore de religie a suferit modificari importante, de aia se si dau de ceasul mortii. Religia nu mai poate face parte din trunchiul comun (adica materii obligatorii - aici ea avea oricum o situatie speciala pentru ca era obligatorie , dar te puteai retrage), din moment ce acum trebuie sa faci cerere ca sa participi.
 • +3 (5 voturi)    
  de ce nu (Joi, 18 decembrie 2014, 3:27)

  boca [anonim]

  am boicota BOR?
  • +2 (2 voturi)    
   Am incercat (Joi, 18 decembrie 2014, 12:13)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui boca

   Eu am incercat ! Nu am vrut sa merg in biserica cand m-am insurat, ai idee ce scandal mi-au facut rudele indobitocite de biserica ?
 • +3 (5 voturi)    
  Educatie (Joi, 18 decembrie 2014, 7:05)

  deer [utilizator]

  Avem o lege a educatiei buna. Nu cred ca este necesar sa o schimbam numai pentru ca vrea BOR.
  Nu e normal sa schimbi legea educatiei din 2 in 2 ani.
 • +4 (6 voturi)    
  Vorbiti (Joi, 18 decembrie 2014, 8:08)

  Soljenitin [utilizator]

  Remarc ca sunt cate unii care au fost in dezacord cu comentariile impotriva orelor de religie. Vorbiti, exprimati-va argumentele, lasati lasitatea!
 • +3 (5 voturi)    
  "Sfântul Sinod"? (Joi, 18 decembrie 2014, 8:27)

  Kentt [utilizator]

  De ce "sfânt"?
 • +5 (7 voturi)    
  e trist (Joi, 18 decembrie 2014, 8:46)

  Max Von Sydow [anonim]

  aceasta organizatie spune in comunicatul sau:
  ."........ statutul consacrat al orei de Religie ramane nemodificat."
  adica 'geaba deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si se aplica imediat, spune Legea, ei fac "cum vrea muschii lor".
  Art. 324 Cod Penal:
  Instigarea publică şi apologia infracţiunilor

  Fapta de a îndemna publicul prin grai, scris sau prin orice alte mijloace, de a nu respecta legile, ori de a săvârşi fapte ce constituie infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
  Dacă fapta prevăzută în alin. 1 este săvârşită de un funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori de către o persoană dintre cele prevăzute în art. 160, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

  Nu mai spun de instigarea la discriminare (art. 317Cp) prin "profesorii de religie si parintii trebuie sa faca publice cazurile din scoli in care se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de Religie"

  Asteptam reactia vasnicilor procurori.
 • +2 (4 voturi)    
  Astia . . . (Joi, 18 decembrie 2014, 8:49)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . e tampiti!
 • +5 (9 voturi)    
  popi (Joi, 18 decembrie 2014, 9:00)

  ovidiu2 [utilizator]

  Fiica mea va fi anul viitor în clasa a IX-a şi chiar am să discut cu ea despre acest subiect. Dacă este de acord, am să fac cerere să nu mai urmeze acest curs şi în ora respectivă să meargă la bibliotecă şi îi dau eu bani să bea o cafea în curtea şcolii. Dacă popii aşa înţeleg să respecte legea, acţionez eu în sensul respectării ei. Trebuie să ieşim din Evul Mediu!
 • +3 (3 voturi)    
  "sfantul" sinod al bor (Joi, 18 decembrie 2014, 9:08)

  vizirul [utilizator]

  de ce acest conclav se autointituleaza "sfant"? pentru a parea altfel decat lumea reala, probabil, dar din care se infrupta din plin,fara limite , neprecupetind nimic pentru a castiga bunuri pamantesti.Acesta este si mobilul demersului lor in "educatie", care de fapt este o indoctrinare lipsita de buna credinta si onestitate.
 • +14 (18 voturi)    
  M-am hotarit (Joi, 18 decembrie 2014, 9:15)

  Daniels22026 [utilizator]

  Eu si familia sintem credinciosi moderati. Dar m-am hotarit. Nu mai primesc popa in casa. Si nu mai dau bani la popa, nici macar din cind in cind, asa cum dadeam pina acum.

  Pentru ca NU VREAU sa incurajez amestecul politicii cu religia. Pentru ca BOR, in frunte cu patri-acrul Daniel, incurajeaza pe fata inapoierea spirituala si intelectuala a poporului. Pentru ca se promoveaza pe fata politicienii care ajuta biserica din bani publici. Pentru ca se face politica chiar in biserica. Pentru ca se cer imperativ si nesimtit bani pentru biserica si popi, de la enoriasi si de la stat. Pentru ca popii au vile si masini scumpe, in sfidarea celor saraci. Pentru ca popii NU CRED in Dumnezeu, decit daca au noroc in colectarea de fonduri ilegale si imorale. Pentru ca ora de religie TREBUIE sa fie una voluntara, de cultura generala, de moralitate, de intelepciune si piosenie. nicidecum o slujba. Orele de religie n-au voie sa predice superioritatea vreunui cult religios, si nu pot fi obligatorii pentru copii si familiile acestora. E imoral.

  Sa ne intelegem. Ramin credincios. Dar asta e o chestie PERSONALA. Biserica actuala nu mai reprezinta credinta mea. Eu cind merg la biserica ma gindesc la divinitate, nu ma duc sa socializez. Pot socializa cit vreau oriunde, dar nu-mi place asa ceva in biserica. Iar gregaritatea imi displace, oriunde in societate. Puparea moastelor m-a dezgustat intotdeauna.
  • +4 (6 voturi)    
   . (Joi, 18 decembrie 2014, 10:07)

   xantipa [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Unul dintre cele mai bune comentarii citite în ultima vreme pe acest subiect.
 • 0 (4 voturi)    
  din pacate (Joi, 18 decembrie 2014, 10:38)

  Marius [anonim]

  La dracu cu BOR. Totusi, avocatii lor i-au sfatuit corect: decizia curtii nu invalideaza legea. Parlamentul trebuie sa ia act si sa modifice legea. Pana atunci ramane cum a fost.
  • +1 (1 vot)    
   Nu (Joi, 18 decembrie 2014, 15:46)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   Decizia CC a aratat BOR ca ceea ce au facut ei pana acum INCALCA legea. Deci nu trebuie modificata nico lege, BOR trebuie sa inceapa sa o respecte de acum incolo.

   Apropos, cel care a aprobat programa scolara incalcand constitutia trebuie sa raspunda, corect ar fi sa raspunda penal.
 • +4 (6 voturi)    
  fara (Joi, 18 decembrie 2014, 10:39)

  octav [anonim]

  fara ore de religie in scoli. fara popi in scoli. fara atatea biserici. mai bine un loc de joaca, un teren de tenis sau altceva..
  • -2 (2 voturi)    
   obiectez (Joi, 18 decembrie 2014, 12:29)

   ala [anonim] i-a raspuns lui octav

   nu doar preotii predau religie. sotul meu preda religia si nu este preot. este un om cu facultate, care putea sa predea orice altceva. cand aruncati cu pietre in cei care fac religie, aruncati in niste oameni care isi castiga o bucata de paine ca orice alt profesor. avem tendinta sa generalizam orice auzim, fara sa cunoastem toate sursele.
   • 0 (2 voturi)    
    Religie (Joi, 18 decembrie 2014, 12:54)

    Hell [utilizator] i-a raspuns lui ala

    Dar a terminat teologia, nu? care este diferenta pana la urma, multi am terminat facultati dar nu venim in biserica sa predam EVOLUTIA, nu avem dreptul asta!
    • -1 (1 vot)    
     sigur (Joi, 18 decembrie 2014, 13:24)

     AlinaFarcas [anonim] i-a raspuns lui Hell

     si ce? toti trebuie sa facem aceeasi facultate? avem dreptul de a alege.
     • +1 (1 vot)    
      Putem alege (Joi, 18 decembrie 2014, 18:31)

      Illumielle [anonim] i-a raspuns lui AlinaFarcas

      Și apoi suportăm consecințele alegerii noastre, Dacă nu mai e nevoie de profesori de religie atunci vor dispărea. Se numește selecție naturală.
  • +1 (1 vot)    
   biserici in curtea scolii (Joi, 18 decembrie 2014, 17:09)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui octav

   Chiar ieri am vazut o biserica facuta in curtea scolii!!! in zona pasajului de la vacaresti....mi-am facut cruce!! nu de credinta, ci de gandirea stupida a celor care au decis asta!
 • +5 (7 voturi)    
  in cazul asta... (Joi, 18 decembrie 2014, 10:51)

  liviu_ [utilizator]

  adica CCR nu conteaza in romania ?! BOR e mai sus?!
  fratilor pe ce lume traim?!
  este INADMISIBIL ce se intampla !!!
  BOR nu respectea constitutia !!!
  • +1 (1 vot)    
   Bor (Joi, 18 decembrie 2014, 12:49)

   Hell [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Bor nu respecta nimic in afara de bani, masini si toale poleite cu aur!
 • +2 (2 voturi)    
  religie, bor si prostia omeneasca! (Joi, 18 decembrie 2014, 12:49)

  Hell [utilizator]

  Am terminat scoala in 96(liceul), si in vremea aia erau niste ore de religie, erau tinute de tatal unui coleg, preot, un om de milioane, un om deosebit un om care a inteles ca eu nu cred, ca am primit o educatie ateista, un om care a inteles ca nu vreau sa particip la orele lui si care mi-a acordat intotdeauna respectul cuvenit si cu care am putut discuta oricand si care nu a incercat niciodata sa ma convinga sau sa ma umileasca! Era un preot adevarat, se straduia sa te invete sa fi om nu sa fi oaie! Asa cum am spus sunt ateu si desi sunt botezat am fost crescut ca ateu dar nu as avea nimic cu orele de religie atata vreme cat ele ar urmari sa educe omul in omenie, in armonie, sa educe omul sa fie om si nu sa il invete sa fie smierit, sa dea bani la biserica, si sa nege existenta si evolutia vetii pe pamant si sa ii explice ca pamantul ii plat ca o farfurie si ca are 4 colturi iar soarele se invarte in jurul lui! Traim in anul 2014 dar ne bazam pe niste mituri si cutume de acum 3-4-5000 de ani...... ne-am dezvoltat ca specie dar involuam ca gandire si mentalitate!
 • +4 (4 voturi)    
  Sa va ia naiba de popi infecti! (Joi, 18 decembrie 2014, 12:52)

  andrei [anonim]

  Ne-am saturat de popi, moaste, si religie in general. Lasati-ne copiii in pace ca nu ne intereseaza religia voastra!
  • 0 (0 voturi)    
   din pacate (Joi, 18 decembrie 2014, 17:14)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui andrei

   atata vreme cat vom vedea acele puhoaie de oameni care se calca in picioare la moaste, care nu au ce pune pe masa acasa dar dau banuti la biserica, sau, si mai rau, mari patroni si afaceristi (si stiu destui!) care dau doneaza bani la biserica cu doua maini dar nu dau bonuri de masa sau salarii decente la angajati. Deci atata vreme cat asa ceva va exista vor exista si popii cu lacomia lor. Lacomie care va creste exponential an de an. Uitati-va la ce se cladeste chiar in curtea Palatului Parlamentului cu binecuvantarea alesilor nostri. Si s elucreaza 24/24, 7/7, adica despre ce sarbatori vorbim?? Daca eu cos, spal, cal, fac curat in zi de sarbatoare si ma duc la popa imi da sa fac fel de fel sa ma curat de pacate, nu ma impartaseste ca am pacate....deci trageti concluziile despre sfintiile lor...
 • 0 (0 voturi)    
  legea in Ro (Joi, 18 decembrie 2014, 17:03)

  manon [utilizator]

  E traditie in tara asta romaneasca sa se bata cap in cap constitutia si legislatia....constitutia iti da dreptul la libertate de a alege religia iar legea ti-o baga pe gat....adica vrei - nu vrei bea Grigore aghiazma...
 • 0 (0 voturi)    
  in judecata cu BOR! (Joi, 18 decembrie 2014, 21:21)

  omi [anonim]

  Cine incearca sa imi indoctrineze copilul in scoala il dau direct in judecata pentru ca nu a cerut acordul meu si semnatura mea! Sa traiasca curtea constitutionala cu decizia ei! De acum inainte scolile care impun cu forta ora de religie o sa se trezeasca cu sute de dosari penali de parinti nemultumiti!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by