Autoritatile romane nu detin nici un fel de probe din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) intr-un comunicat remis marti seara. MAE precizeaza insa ca, desi Romania nu este mentionata in documentul facut public de Senatul SUA, autoritatile romane "nu pot face abstractie de perpetuarea, in continuare, in spatiul public, a unor alegatii care o incrimineaza" si isi manifesta "toata disponibilitatea pentru elucidarea acestora".

Comunicatul integral transmis de MAE:

"Cu privire la alegatiile vehiculate in spatiul public referitoare la Romania in urma publicarii Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informatii al Senatului SUA referitor la programul de interogare si detentie al CIA, in urma consultarii cu autoritatile romane competente, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari:

Ca membru al comunitatii de valori occidentale, Romania este profund atasata statului de drept, institutiilor democratice, promovarii si apararii drepturilor omului.

MAE apreciaza transparenta fara precedent de care a dat dovada Congresul SUA prin publicarea Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informatii al Senatului SUA cu privire la programul de interogare si detentie al CIA.

MAE reaminteste faptul ca actuala Administratie de la Washington a pus oficial capat programului de detentie si interogare incriminat in Raport, la instalarea sa in functie.

Parteneriatul Strategic cu SUA este si ramane puternic. Bazele colaborarii cu SUA in cadrul actiunilor antiteroriste sunt solide, intemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului international, in vederea unui raspuns prompt si adecvat la amenintarile emergente.

MAE subliniaza ca Romania, stat membru al Uniunii Europene si al NATO, parte la Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), se disociaza si respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstante. Aceasta este politica sa oficiala ca stat si, in acelasi timp, politica clara, fara echivoc si compromisuri in materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care Romania o sustine si o practica fara rezerve.

Documentul facut public de Senatul SUA nu contine referiri la Romania. Autoritatile romane nu detin nici un fel de probe din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obtinute pana in prezent dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti.

Dupa cum este cunoscut, au fost facute demersuri in scopul verificarii alegatiilor respective. O Comisie de ancheta a fost instituita de Senatul Romaniei in decembrie 2005. Raportul, adoptat de Senat in 2008, a concluzionat ca nu au fost identificate elemente privind existenta unor baze secrete americane, centre de detentie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detentiei unor prizonieri suspectati de acte de terorism.

Chiar daca Romania nu este mentionata in rezumatul facut public al Raportului Congresului SUA, autoritatile romane nu pot face abstractie de perpetuarea, in continuare, in spatiul public, a unor alegatii care o incrimineaza, autoritatile romane competente manifestand toata disponibilitatea pentru elucidarea acestora. In acest sens, este relevant faptul ca o ancheta judiciara a fost deja declansata si este in derulare. Autoritatile competente intreprind toate demersurile necesare pentru solutionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept si drepturilor omului.

Referitor la nivelul de detaliere a informatiilor care pot fi furnizate cu privire la aceasta ancheta, trebuie tinut cont de limitarile impuse prin prevederile legale care reglementeaza derularea unei investigatii penale, pana la finalizarea acesteia. De asemenea, este necesara precautie in privinta declaratiilor publice care ar putea afecta cursul anchetei."