Beijingul doreste sa promoveze o cooperare extinsa cu tarile din Europa centrala si de Est, in cadrul summitului economic de marti, la Belgrad, unde Romania este reprezentata de premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectele care vor fi examinate la Belgrad fac parte din strategia demarata in urma cu sase ani in Grecia prin cesionarea catre gigantul chinez Cosco a doua terminale ale portului Pireu, in conditiile in care 80% din comertul celei de-a doua economii mondiale cu batranul continent se face pe mare.

"Propunem construirea unei cai rapide, terestre si maritime, bazata pe calea ferata Budapesta - Belgrad si portul grec Pireu pentru a imbunatati conectivitatea regionala", a declarat premierul chinez Li Keqiang, intr-un interviu acordat presei locale cu ocazia celui de-al treilea summit economic anual intre China si 16 tari din centrul si estul Europei.

Acordul pentru constructia caii ferate Budapesta - Belgrad pentru trenuri de mare viteza urmeaza sa fie semnat in cadrul summitului de la Belgrad.

China, care dispune de importante rezerve de valute, este interesata in mod special de infrastructuri, energie, agricultura si industrie.

Majorarea volumului investitiilor, ramas sub asteptarile afisate la precedentele summituri, in 2012 la Varsovia, cand China a promis linii de credit de 10 miliarde de euro, si in 2013 la Bucuresti, ramane in centrul acestui summit.

Cu exceptia Ungariei si a Serbiei, unde investitiile chineze se cifreaza la miliarde de dolari, in alte tari precum Cehia, Slovacia sau tarile baltice aceste sume sunt mai degraba simbolice.

In Polonia, ele se ridicau in 2013 la aproape 300 de milioane de euro iar in Romania au scazut, trecand de la 114 milioane euro in 2013 la 45 milioane in 2014.

La finele lui octombrie, China a acordat un credit de 687 milioane euro pentru Muntenegru pentru finantarea unui tronson de autostrada si a inceheiat un acord preliminar cu Bosnia pentru constructia a 62 km de autostrada.

Beijingul s-a aratat interesat si de porturile de la Adriatica, in special in Croatia si Albania, dar niciun acord nu a fost incheiat.

Summitul va evoca si schimburile comerciale, care sunt in crestere la 48 miliarde euro in 2014, cu 3,9 miliarde mai mult decat in 2013. Gigantul asiatic inregistreaza un excedent net in raport cu cei 17 parteneri europeni.

Unele tari, precum Polonia, spera sa-si majoreze exporturile spre China pentru a atenua efectele negative al sanctiunilor impuse de Moscova.

In marja acestui summit, Li, primul sef de guvern care viziteaza Serbia dupa 28 de ani, va inaugura un pod de 1,5 km peste Dunare in Belgrad, in valoare de 136,5 milioane euro.