Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti fac, marti dimineata, 87 de perchezitii in Bucuresti si 17 judete intr-un dosar privind livrari intracomunitare de produse farmaceutice, mai ales medicamente utilizate in tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice si hepatitei, in valoare de aproximativ 160 milioane de lei, arata un comunicat al Institutiei.

Sunt perchezitionate domiciliile unor persoane fizice si sediile unor persoane juridice. 79 de persoane vor fi audiate in acest caz.

Procurorii au inceput, in decembrie, urmarirea penala fata de 74 de persoane fizice si juridice suspectate de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

"Din datele si probele administrate in cauza rezulta presupunerea rezonabila ca, in perioada 2012 - 2014, suspectii au efectuat livrari intracomunitare de bunuri (produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate in tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice si hepatitei) in valoare totala de aproximativ 160 milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piata neagra, fara documente justificative. Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor si pentru a reduce sarcina fiscala aferenta acestor venituri, suspectii au inregistrat achizitii fictive de medicamente de la societati afiliate sau cu comportament de tip fantoma", arata comunicatul de presa.

Anchetatorii spun ca suspectii au creat circuite financiare prin care au transferat sumele de bani in contul unor societati comerciale cu comportament de tip fantoma, de unde banii erau retrasi in totalitate in numerar si restituiti beneficiarului real.

Prejudiciul produs bugetului de stat se ridica la suma de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentand TVA si impozit pe profit, iar suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 65 milioane de lei.