Bucurestiul va avea o harta a memoriilor comuniste care va cuprinde sediul fostei Securitati sau fostele spatii de arest si de tortura, care vor putea fi vizitate in cadrul unor trasee ghidate, a declarat, luni, pentru Mediafax, presedintele executiv al IICCMER, Radu Preda. Presedintele executiv al Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Radu Preda, a declarat luni, la dezbaterea "Dupa 25 de ani. Cum privim azi in trecut?", ca Bucurestiul va avea o harta a memoriilor, proiectul fiind initiat de institutul pe care-l conduce.

"Este un proiect pilot pe care am vrea sa-l vedem replicat in toate orasele, pentru ca toate au avut un sediu de Securitate, au avut spatii de arest sau chiar de tortura. Trebuie sa repunem istoria vie in centrul comunitatilor. Noi avem in Bucuresti sansa de a avea un memorial, inca neorganizat ca atare", a spus Radu Preda.

El a mai spus ca centrul Bucurestiului nu este doar centrul puterii actuale ci a fost si centrul puterii comuniste.

"A nu constientiza faptul ca, in cladiri concrete, intre ziduri concrete, s-au petrecut lucrurile pe care noi le citim in manuale sau pe care noi le vedem in filme este o grava defazare istorica si biografica in raport cu trecutul recent", a declarat Preda, adaugand ca institutul isi propune sa puna cladirile in circuitul memorial, "direct sau indirect, macar si prin simpla mentionare in fata cladirilor printr-o semnalizare adecvata aceea ce a insemnat cladirea respectiva in perioada comunista".

Acesta a precizat ca, pe harta memoriilor din Bucuresti, ar urma sa se regaseasca sediul Securitatii, aresturile care au fost risipite peste tot, Directia de pasapoarte de pe strada Nicolae Iorga si Casa Poporului.

"Toate aceste cladiri descriu sau recompun o harta a regimului comunist. Cred ca este foarte important si pentru bucuresteni, dar si pentru cei care viziteaza Bucurestiul. Vor fi gandite si trasee ghidate pe axa nord-sud, cu deplasari stanga-dreapta, de la monumentul luptei anticomuniste, care va fi amplasat in fata fostei Case a Scanteii si se va termina in Fortul 13 Jilava, dar repet cu iesiri largi, cuprinzand si Casa Poporului, dar si fostul CC al PCR sau actualul sediu al Guvernului", a spus Preda.

Presedintele executiv al IICCMER a mai spus ca inca nu poate inainta un termen la care acest proiect va fi finalizat, explicand ca inclusiv Primaria Capitalei va trebui sa se implice. Radu Preda a precizat ca spera ca proiectul sa nu fie totusi intarziat prea mult din cauze birocratice.

Prezenta la dezbatere, Alina Pavelescu, directorul adjunct al Arhivelor Nationale a Romaniei, a declarat ca "arhivele comunismului nu sunt o carte usor de citit". "Comunistii minteau bine si stiau sa minta total, foarte multe documente sunt magulitoare, fara o istorie orala e greu sa intelegi ce a inseamna comunismul", a spus Pavelescu.

La randul sau, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, a spus ca este momentul ca generatia tanara, ascultand marturiile celor care au trait perioada Revolutiei si de dinaintea ei, sa-si construiasca un viitor, dar acest viitor ar trebui sa arate altfel decat cel de azi.