Belgia a fost paralizata luni de o greva nationala impotriva masurilor de austeritate decise de Guvernul de dreapta, actiunea de protest fiind descrisa de sindicate drept una de proportii "istorice", relateaza AFP. Sindicalistii le reproseaza patronilor si guvernului de dreapta atitudinea lor "autista".

"Nu a existat niciodata o greva atat de puternica, un front comun al sindicatelor, din nord pana in sud si din est pana in vest", a decalart secretarul general al principalului sindicat belgian - CSC, Marie-Helene Ska.

"Vom cauta modalitatile pentru a relansa dialogul, insa daca vom constata aceeasi logica a autismului cu care am avut de a face pana acum din partea guvernului si a patronilor, atunci nu vom avea alte alternative in afara de definirea unui plan de actiune incepand din ianuarie", a avertizat omologul sau din partea sindicatului socialist FGTB Marc Goblet.

Precum in cazul Italiei, paralizate vineri de o greva generala fata de reformele economice si sociale impuse de premierul Matteo Renzi, si ca un semn ca valul de nemultumire fata de austeritate se afla in crestere in Europa, sindicatele belgiene au criticat planul de austeritate pus la punct de noul Guvern al lui Charles Michel, investit la inceputul lunii octombrie, plan ce isi propune, printre altele, sa economiseasca 11 miliarde de euro in decurs de 5 ani.

Coalitia lui Charles Michel, care integreaza nationalistii flamanzi de la N-VA - o premiera in istoria regatului - intentioneaza sa ridice in 2030 pragul legal de pensionare de la 65 la 67 de ani.

Nu a fost organizata nicio manifestatie de amploare, insa "pichete" ale grevistilor, care in zori formau baraje la intrarea in intreprinderi, au creat un aer de "oras fantoma" in numeroase zone industriale si comerciale.

Transportul feroviar si cel aerian, inghetate complet

Dupa cum era de asteptat, sectorul transporturilor a fost cel mai afectat.

Pe motiv ca controlorii de trafic aerian au incetat munca, alaturandu-se miscarii de protest, niciun avin nu a decolat si nu a aterizat pe aeroporturile din Belgia dupa ora locala 22:00 (23:00, ora Romaniei), ceea ce reprezinta 600 de zboruri anulate doar la aeroportul international din Bruxelles.

De asemenea, circulatia trenurilor a fost oprita duminica seara, iar niciun tren Thalys, TGV sau Eurostar (spre Londra) nu era prevazut sa tranziteze luni Belgia. Navigatia comerciala spre si din porturile din Zeebruges si Anvers a fost de asemenea suspendata.

Niciun autobuz, tramvai sau metrou nu a circulat in Flandra (nord) si in Bruxelles. In Valonia (sud) au iesit din depou pentru ciursele regulate doar cateva autobuze.

Scolile, cresele, inchisorile, administratiile, dar si spitalele, unde toate consultatiile si operatiile care nu reprezinta o urgenta au fost anulate, s-au solidarizat cu greva organizata de cele trei mari sindicate FGTB (socialist), CSC (crestin) si CGSLB (liberal). La randul sau, Asociatia sindicala a magistratilor (ASM) s-a alaturat grevei, desi a denuntat "punerea in pericol a serviciilor publice". Multe supermarketuri au ramas inchise.

Miscarea de protest de 24 de ore este punctul culminant, probabil temporar, al unei serii de greve regionale care a afectat deja puternic activitatea tarii in ultimele 3 saptamani.

Primele semne de nemultumire

Sindicatele, care au adunat circa 120.000 de persoane cu ocazia unui protest organizat la Bruxelles pe 6 noiembrie, sunt foarte critice fata de taierile in sectoarele serviciilor publice, culturii si transportului decise de Guvern, care prevede, de asemenea sa inghete in 2015 "indexarea automata", care permite punerea in acord a salariilor cu inflatia.

Considerat de multi drept principala forta a coalitiei, liderul N-VA si primar al orasului Anvers Bart De Wever, a denuntat o greva politica, intretinuta de Partidul Socialist prin FGTB.

Vointa sindicatelor nu va contribui cu "absolut nimic" la caderea Guvernului, a replicat luni seful FGTB Marc Goble, facand trimitere la primele semne ale "luptelor interne" din sanul Executivului.

Unul dintre partidele coalitiei, formatiunea crestin-democrata flamanda CD&V, si-a aratat ingrijorarea. Vice-premierul Kris Peeters, din partea CD&V a criticat luni cele mai recente ieri in mass media ale lui Bart De Wever: "Prin declaratii asa de dure, nu ne adunam partenerii sociali in jurul mesei de discutii".