Duminica va fi anuntata componenta noului cabinet condus de Victor Ponta. Premierul le va prezenta colegilor sociali-democrati, in sedinta comitetului executiv al partidului care va incepe la ora 16.00, lista cu noii ministri ai cabinetului restructurat, din care vor face parte si liberalii lui Calin Popescu Tariceanu, pentru a fi validata. De altfel, propunerile pentru noii ministri vor fi validate in sedinte separate in cadrul partidelor de guvernamant. Intre timp, au loc negocieri pentru impartirea portofoliilor. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca la conducerea Ministerului Economiei, care va cuprinde si Energia si IMM-urile, va fi numit Andrei Gerea (PLR). Tot potrivit unor surse HotNews.ro, Sorin Campeanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, va fi propus de PC ca ministru al Educatiei.

  • Vezi in articol care sunt numele vehiculate pentru a ocupa portofoliile ministeriale in noul Guvern Ponta 4

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca la negocierile de pana acum pentru formarea Guvernului Ponta 4 s-a decis ca portofoliul Educatiei, care va fi comasat cu cel a Cercetarii, sa fie cedat Partidului Conservator, care il va sustine in functia de ministru pe Sorin Campeanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Propunerea de a fi ministru a primit-o, insa, din partea PC, si Dumitru Miron, decan in cadrul ASE, care a declarat pentru HotNews.ro ca a acceptat propunerea, dar ca "vom sti decizia finala cand premierul va anunta, pentru ca e posibil ca in aceasta cinetica pana in ultima secunda sa se mai poata face redefiniri".

In urma cu doua zile, in cadrul negocierilor se decisese ca Remus Pricopie sa pastreze functia de ministru. Sursele citate spun insa ca rasturnarea de situatie vine dupa ce Daniel Constantin, seful PC, a renuntat la portofoliul de vicepremier si a cerut Ministerul Educatiei si Ministerul Agriculturii.

De altfel, in viitorul cabinet este posibil sa ramana numai doua posturi de vicepremier, dupa ce un alt post de vicepremier din cele patru a ramas liber dupa plecarea UDMR la guvernare.

Mediafax noteaza de asemenea ca viitorul Guvern va fi un cabinet politic, format din politicieni, va avea doar ministri plini, nu va contine ministri delegati si va avea un numar mai mic de vicepremieri.

Patru ministri delegati au anuntat inca de sambata ca nu vor mai face parte din noul executiv. Razvan Nicolescu si Florin Jianu au precizat ca departamentele pe care le-au condus pana acum, cel al Energiei si, respectiv, cel pentru IMM-uri, vor fi alipite Ministerului Economiei, in fruntea caruia va fi numit un ministru politic.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca portofoliul Economiei va fi preluat de Andrei Gerea (PLR), in locul lui Constantin Nita (PSD).

Nici ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, si nici ministrul delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, nu se vor mai regasi in viitorul guvern. Desi Stanoevici a sustinut ca postul sau nu va disparea din viitorul Guvern, Digi24 scrie ca Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni va fi absorbit de Ministerul Afacerilor Externe, la conducerea caruia a fost numit recent Bogdan Aurescu.

Potrivit unor surse citate de B1 TV, in noul cabinet vor fi comasate 8 ministere in 4 portofolii. Ministerul Finantelor Publice se pare ca va fuziona cu Ministerul Bugetului, care va fi condus, ca si in prezent, de Darius Valcov (PSD). Asta desi Calin Popescu Tariceanu l-ar fi dorit pentru partidul sau. Ioana Petrescu pierde portofoliul.

Potrivit Digi24, care citeaza surse guvernamentale, Ministerul Comunicatiilor, care pana acum a fost ocupat de Razvan Cotovelea (PC), va fi condus in viitorul executiv de Sorin Grindeanu (PSD).

PC va continua sa conduca Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin. Ministerul Agriculturii va absorbi Ministerul Apelor si Padurilor, condus pana acum de Doina Pana.

Tot potrivit Digi24, Ministerul Culturii este posibil sa fie condus de Ionut Vulpescu de la PSD, astfel ca ministerul va ajunge la social-democrati.

Al doilea minister care va reveni partidului lui Tariceanu este cel al Mediului, care va fi preluat, potrivit Digi24, de Gratiela Gavrilescu (PLR).

Mediafax scrie ca, in conditiile in care principiul avansat la formarea Guvernului Ponta 4 a fost ca UNPR, PC si PLR sa preia cate doua portofolii, se pare ca UNPR va detine Internele (Gabriel Oprea) si relatia cu Parlamentul (Eugen Nicolicea), PC va numi ministri la Agricultura si Educatie, iar PLR la Economie si Mediu.

Totodata, desi Guvernul Ponta 4 a fost anuntat ca unul politic, format exclusiv din politicieni, singura exceptie care ar putea sa infirme aceasta regula ar fi la Ministerul de Externe, caz in care portofoliul ar putea fi pastrat de actualul ministru, Bogdan Aurescu.

Astfel, potrivit Mediafax, portofoliile asupra carora pare a se fi cazut de acord in coalitia de guvernare pana in prezent sunt:

  • Gabriel Oprea (UNPR) - viceprim-ministru, ministru de Interne
  • Liviu Dragnea (PSD) - viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice
  • Daniel Constantin (PC) - ministrul Agriculturii
  • Darius Valcov (PSD) - ministrul Finantelor
  • Robert Cazanciuc (PSD) - ministrul Justitiei
  • Nicolae Banicioiu (PSD) - ministrul Sanatatii
  • Ioan Rus (PSD) - ministrul Transporturilor
  • Rovana Plumb (PSD) - ministrul Muncii
  • Eugen Teodorovici (PSD) - ministrul Fondurilor Europene
  • Gabriela Szabo (PSD) - ministrul Tineretului si Sportului
  • Bogdan Aurescu (independent) - ministrul de Externe
  • Mircea Dusa (PSD) - ministrul Apararii
  • Andrei Gerea (PLR) - ministrul Economiei
  • Eugen Nicolicea (UNPR) - ministrul pentru relatia cu Parlamentul

Forurile de conducere ale celor patru partide componente ale coalitiei de guvernare se vor reuni duminica dupa-amiaza pentru a valida ministrii pe care ii propun.

Guvernul va fi prezentat luni in Parlament.