Bugetarii vor primi in avans, anul viitor, transa aferenta anului 2016 din titlurile executorii castigate in instanta de bugetari pentru salarii restante. Executivul va esalona, insa, pe cinci ani, ca si guvernul Boc, plata titlurilor care vor deveni executorii pe parcursul anului 2015, scrie Mediafax, care citeaza un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a obtinut.

Documentul citat de Mediafax prevede ca "plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, se va realiza astfel: in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu".

Guvernul motiveaza aceasta esalonare invocand necesitatea unui "tratament unitar in ceea ce priveste plata drepturilor de natura salariala stabilite prin hotarari judecatoresti".

Procedura de plata esalonata va fi aplicata si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii pana la 31 decembrie 2015 avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, scrie Mediafax.

In cursul termenului, orice procedura de executare silita se suspenda de drept.

Amintim ca plata in avans a deciziile judecatoresti a fost una dintre promisiunile pe care premierul Victor Ponta, pe cand era candidat in alegerile prezidentiale din acest an, le-a facut la 3 zile de la primul tur al alegerilor, in care a obtinut cel mai mare numar de voturi. Ponta nu a spus, insa, nici un cuvant despre faptul ca va esalona pe cinci ani, pana in 2020, ca si fostul Cabinet, plata titlurilor care vor deveni executorii pe parcursul anului 2015.

Cu 12 zile inainte de turul 2 al alegerilor prezidentiale, pe 5 noiembrie, Victor Ponta declara la Digi24:

  • "Noi, dupa zece luni, avem excedent bugetar 400 de milioane de lei. Am incasat mai mult decat am cheltuit. Sigur ca sunt invidios pe cel care vine dupa mine pentru ca stiu ce am preluat eu. (...)
  • Deci ar insemna ca in urmatoarele saptamani sa avem voie sa mai cheltuim in plus vreo 12-13 miliarde de lei noi - ce-as putea sa fac fara sa creez insa o problema structurala? (...) Si-atunci a venit ideea - chiar de la tanara mea ministra de Finante - pe care eu o consider foarte buna si anume: Guvernul Romaniei are de platit titluri executorii, hotarari judecatoresti definitive si irevocabile catre profesori, magistrati, ce-au fost ei, care au dat in judecata guvernul Boc"
  • "Daca noi am plati aceste titluri executorii anul acesta, cand avem spatiu bugetar, se intampla trei lucruri bune: primul lucru e ca in 2015, 2016, noul guvern nu mai are de platit ceva, ceea ce e foarte bine; nu intamplator luna decembrie, luna cand se cheltuie acei bani, ca nu fug cu ei la banca profesorii, probabil ca vor merge sa-i cheltuie, deci cam 40% mi se intorc ca si TVA, taxe, impozite si toate celelalte. Si al treilea lucru, am avea o crestere a consumului, de care este nevoie in acest moment".
  • "Acum avem banii, acuma s-au terminat calculele".