Un barbat acuzat de traficarea a doua tezaure dacice descoperite in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei a fost condamnat miercuri de Tribunalul Hunedoara la o pedeapsa de opt ani de inchisoare si la despagubiri de 2,54 milioane euro catre statul roman, prin Ministerul Culturii, informeaza Agerpres.

Potrivit minutei judecatoresti, magistratii l-au condamnat pe Adrian Stoicoi pentru patru infractiuni de furt calificat, fapte ce au avut loc in perioada martie 1999 - mai 2013.

Totodata, instanta a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 100.000 de lei, reprezentand partea din 100.000 de marci germane pe care barbatul a obtinut-o prin traficarea unui tezaur dacic sustras din zona cetatilor dacice in martie 1999, dar si a unei sume de 6.800 de euro pe care Stoicoi a dobandit-o prin valorificarea unor obiecte de tezaur furate din acelasi loc, in iunie 2007. Au mai fost confiscate un detector de metale, patru harti militare cu situl Sarmizegetusa Regia si patru aparate de emisie-receptie, ce fusesera deja depuse, in timpul anchetei, la camera de corpuri delicte a IPJ Hunedoara.

Pentru recuperarea pagubelor, judecatorii au mentinut sechestrul asigurator dispus in luna august 2013 pe bunurile inculpatului, pana la concurenta sumei de 2.548.300 euro.

Sentinta Tribunalului Hunedoara poate fi atacata cu drept de apel in zece zile de la comunicare.

Adrian Stoicoi, cunoscut ca Adi Bocseru, a fost trimis in judecata in august 2013, pe baza rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Stoicoi era acuzat ca a facut parte, in perioada 1998-2013, dintr-o retea infractionala specializata in sustragerea de obiecte de patrimoniu din zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei si in valorificarea acestora pe piata neagra internationala. Inculpatul ar fi vandut si spalat peste hotare mai multe tezaure monetare formate din stateri Lysimach, kosoni si denari romani, precum si bratari dacice, sustrase din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia.