Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au respins miercuri, ca nefondata, actiunea lui Dan Voiculescu prin care acesta contesta decizia CNSAS din 2013 prin care s-a stabilit ca presedintele Traian Basescu nu a fost lucrator sau colaborator al fostei Securitati, informeaza Agerpres. Hotararea instantei nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 15 zile de la comunicare.

Dan Voiculescu a contestat, la Curtea de Apel Bucuresti, adeverinta de necolaborare din octombrie 2013, prin care Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit ca presedintele Traian Basescu nu a fost lucrator sau colaborator al fostei Securitati.

Voiculescu solicita anularea adeverintei de necolaborare nr. 2584/22 octombrie 2013, data de CNSAS in cazul lui Traian Basescu.

Pe 22 octombrie 2013, CNSAS a emis o noua adeverinta (a patra) prin care a constatat ca presedintelui Traian Basescu nu i se poate atribui calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii, dupa consultarea unor note referitoare la activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom.

"Adeverim, prin prezenta, ca elementele (...) prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a si b din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, astfel, domnului Basescu Traian, fiul lui Dumitru si Elena, nascut la data de 04.11.1951, in Basarabi, judetul Constanta, nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii", se arata in adeverinta CNSAS, emisa pe 22 octombrie 2013.

Verificarea presedintelui Basescu s-a facut in urma unei cereri din decembrie 2012 inaintata CNSAS de catre cotidianul "Ring".

CNSAS a mai emis decizii in 2002, 2004 si 2006 prin care s-a stabilit ca Traian Basescu nu a fost agent sau colaborator al Securitatii ca politie politica. Decizia din 2006 a fost mentinuta in 2009 ca urmare a verificarilor derulate in acord cu prevederile legale, cu ocazia alegerilor prezidentiale.

Adeverinta eliberata in 2013 in privinta lui Traian Basescu are la baza verificarea unor documente in doua dosare ce nu mai fusesera procesate. Astfel, intr-unul din dosare, al carui titular este W.R. si care are 86 de file, in urma verificarilor efectuate a fost identificat, la filele 2-4, un document intitulat Nota, olograf, nesemnat, inregistrat de catre ofiter pe 6 iulie 1988 si atribuit de catre acesta in antet lui Traian B. Documentul respectiv, prin coroborare, este atribuit reprezentantului Navrom in Belgia si Olanda, iar in cuprinsul acestuia sunt consemnate tratativele duse in cursul lunii mai 1988 de catre reprezentantul Navrom cu firma "G.".

"Alaturi de 'N.', firma 'G.' detinea monopolul absolut al aprovizionarii navelor noastre cu piese de schimb, monitoare santina, separatoare, dar si cu alimente, tigari, bauturi etc. in mod deosebit, preturile si la monitoare si separatoare, precum si la piese de schimb erau extrem de ridicate", se arata in adeverinta.

Cel de-al doilea dosar are 26 de volume si contine documente privind supravegherea informativa a intreprinderilor romanesti si straine care desfasurau activitati de import-export in Portul Constanta. In volumul 21, la filele 334-335, a fost identificata o alta nota informativa, dactilografiata, inregistrata pe numele 'Traian', la data de 25 septembrie 1989. In cuprinsul acesteia se exemplifica actiunile intreprinse pe piata de navlosire in cursul anului 1989, precum si reusita acestora atat la nivelul negocierilor comerciale, cat si promovarea prin presa de specialitate, a intereselor Romaniei.

In documentul CNSAS se arata ca, potrivit art. 2 lit. b din Ordonanta de Urgenta nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, calitatea de colaborator al Securitatii nu poate fi retinuta decat in privinta persoanelor care au furnizat informatii 'prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului'.

"Documentele citate in cuprinsul prezentei adeverinte se refera la aspecte economice si comerciale, specifice postului ocupat la Navrom, si nu fac referire la activitati sau atitudini 'potrivnice regimului totalitar comunist'", se mai arata in document.

De asemenea, din continutul documentelor citate nu rezulta ca Traian Basescu ar fi vizat "ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".

"In cazul de fata se constata neindeplinirea conditiilor necesare, prevazute de art. 2 lit. b din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, pentru retinerea calitatii de colaborator al Securitatii. Astfel, persoanei verificate nu i se poate retine calitatea de colaborator al Securitatii", preciza CNSAS.