Portalurile online de turism care vor promova oferte ale structurilor de cazare neclasificate vor fi amendate cu 20.000 de lei de anul viitor, potrivit unui proiect legislativ al Departamentului pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, care urmeaza sa fie aprobat la inceputul anului viitor, anunta Mediafax.

"In momentul de fata, site-urile de rezervari turistice nu verifica unitatile de cazare care se inregistreaza, daca sunt sau nu clasificate. Nu cere nimeni unei structuri de cazare care se inregistreaza pe site sa vada daca are certificat de clasificare si daca e autorizat. Ca sa impiedicam concurenta neloiala, o sa obligam site-urile sa nu ii mai promoveze pe cei fara autorizatie de functionare, pentru ca altfel primesc amenda. Atunci le taiem canalul de comunicare online, care e cel mai important pentru ei, si le mai ramane doar sa se duca la strada cu cheile", a declarat George Brezoi, secretar de stat in Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism.

El a spus ca in Romania functioneaza cateva mii de structuri de cazare neclasificate, cele mai multe dintre ele la munte si in zonele rurale, in special pensiuni.

Totodata, exista in jur de 100 de site-uri care promoveaza oferte turistice, incluzand atat structuri clasificate, cat si pe cele care functioneaza la negru.

Din acest motiv, Departamentul pentru IMM si Turism a initiat un proiect legislativ prin care portalurile de turism care promoveaza structuri neclasificate sa fie amendate cu cate 20.000 de lei.

"Ideea este ca e mult mai simplu sa controlezi 100 de site-uri, decat cateva mii de structuri de cazare. Plus ca nu poti sa intri la oameni in curte. Noi avem lista cu unitatile clasificate si vedem acolo daca structurile care apar pe site-uri sunt si pe lista", a explicat Brezoi.

El a aratat ca autoritatile din turism au lista structurilor clasificate, iar atunci cand vor verifica site-urile, le va fi foarte usor sa gaseasca unitatile care functioneaza fara autorizatie.

"Daca stiu ca vor fi amendate, portalurile vor incepe sa solicite certificatul de clasificare, pe email, scanat, nu conteaza, in momentul in care unitatea de cazare se inregistreaza pe site ca sa se promoveze. Daca cei care nu sunt clasificati sunt persoane fizice care detin niste camere, nu persoana jurudica sau PFA, noi putem doar sa notificam la primarie sau la politie. Nici in prezent nu au voie sa functioneze, dar nu le interzice nimeni sa se promoveze pe site-uri", a afirmat secretarul de stat.

In cazul site-urilor straine care promoveaza unitati romanesti de cazare neclasificate, autoritatile romane din turism nu pot interveni cu penalizari.

"Daca este un site strain si il notifici public ca promoveaza structuri neclasificate, are deja o problema de imagine", a mai spus Brezoi.

In Romania sunt inregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).

Numarul total au structurilor de cazare, incluzand hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. este de aproape 8.000 de unitati.