Patriarhul Daniel primeste un salariu lunar net de la stat de 7.731 lei, plus un salariu lunar net de 6.169 lei din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucurestilor, pentru demnitatea de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Arhiepiscop al Bucurestilor. Din salariul total de 13.900 lei lunar, Patriarhul Daniel doneaza 6.000, iar de restul, "din initiativa proprie", plateste "o contributie lunara pentru locuinta si o contributie pentru masa", "isi cumpara hainele, cartile si lucrurile strict necesare", anunta Patriarhia, intr-un comunicat de presa. In plus, "Patriarhia Romana vireaza la bugetul de stat aproape dublu fata de cat primeste. Deci, nicio sansa sau niciun pericol de imbogatire!", adauga Basilica, agentia de stiri a Patriarhiei.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomaneFoto: basilica.ro

Patriarhia Romana publica aceste date ca reactie la un articol aparut in urma cu 2 zile pe site-ul Comisarul.ro, cu titlul "REGELE bugetarilor din Romania/22.901 lei NET lunar".

Potrivit comunicatului publicat de agentia Basilica, Patriarhul Daniel este asimilat la salarizare cu prim-ministrul sau cu presedintii Curtii de Conturi si Curtii Constitutionale, are in subordine aproape 1.100 de angajatisi "nu lucreaza opt ore pe zi, ci adesea intre 14 si 16 ore pe zi".

In plus, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane doneaza din salariul sau 4.000 lei pentru construirea bisericii manastirii din satul natal, Dobresti, judetul Timis, si, printre altele, ajuta financiar mai multi angajati saraci din Administratia patriarhala si din Administratia eparhiala "care muncesc mult, dar au salarii mici", informeaza Patriarhia.

Textul integral al comunicatului Patriarhiei Romane

"Pe Comisarul.ro, un site cu identitate incerta si atitudini justitiare, recunoscut pentru partizanatul politic si incercarile de dezinformare cu scop de manipulare, a fost postat in ziua de 9 decembrie 2014 un material cu titlul Regele bugetarilor din Romania/22.901 lei net lunar.

Pentru corecta informare a opiniei publice si a jurnalistilor care din comoditate nu obisnuiesc sa se documenteze temeinic, ci prefera sa preia informatii din tot felul de surse obscure, reluam urmatoarele precizari:

In semn de recunoastere si apreciere a contributiei Cultelor religioase la viata spirituala, culturala si sociala a Romaniei, statul roman acorda salarii conducatorilor Cultelor religioase recunoscute din Romania prin analogie cu cele ale demnitarilor de stat. Astfel, Patriarhul Romaniei este asimilat la salarizare cu Primul Ministru sau Presedintii Curtii de Conturi si Curtii Constitutionale, dar nu cu Presedintele Romaniei, asa cum dezinformeaza Comisarul.ro.

Mai precis, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Presedinte al Sfantului Sinod, al Adunarii Nationale Bisericesti si al Permanentei Consiliului National Bisericesc, avand in subordine aproape 700 de angajati, Preafericitul Parinte Daniel primeste de la stat unsalariu net de 7.731 lei.

Ca Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Arhiepiscop al Bucurestilor, avand in subordine aproape 400 de angajati, el primeste un singur salariu, nu doua, si anume de 6.169 lei net, nu de la stat, cum afirma tendentios Comisarul.ro, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Din banii primiti ca salariu, in fiecare luna, Patriarhul Romaniei ofera 4.000 lei pentru construirea bisericii manastirii din satul natal, Dobresti, judetul Timis, si pentru obstea ei monahala, precum si un ajutor financiar de 2.000 lei pentru mai multi angajati saraci din Administratia patriarhala si din Administratia eparhiala care muncesc mult, dar au salarii mici. De asemenea, Patriarhul ajuta financiar si material (cu alimente sau haine) unii studenti, monahi si credinciosi mireni saraci care se afla in situatii dificile.

Din initiativa proprie, Patriarhul Romaniei, asemenea celorlalti monahi care locuiesc in Resedinta patriarhala, plateste, din salariul sau, o contributie lunara pentru locuinta si o contributie pentru masa. Tot din salariul sau, Patriarhul isi cumpara hainele, cartile si lucrurile strict necesare. In acelasi timp, orice donatie financiara, pe care o primeste personal, Patriarhul nu o retine pentru sine, ci este indreptata integral spre sustinerea activitatilor liturgice, sociale si culturale ale Bisericii, oferindu-se donatorului initial chitanta si scrisoare de multumire. De asemenea, toate obiectele si vesmintele liturgice primite de Patriarh ca dar intra in inventarul si patrimoniul Bisericii, iar orice proprietate personala a Patriarhului ramane mostenire Bisericii, conform prevederilor canonice, statutare si sinodale. Deci, Patriarhul nu este un patron de firma privata, ci Parinte slujitor al Bisericii.

Asemenea si altor ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul Romaniei nu aduna bani, ci daruieste bani, nici nu lucreaza opt ore pe zi, ci adesea intre 14 si 16 ore pe zi. Din aceste motive, Patriarhul Romaniei poate vorbi cu convingere in predicile sale despre valoarea milosteniei si a harniciei, despre importanta responsabilitatii si corectitudinii fata de institutia Bisericii.

In ceea ce priveste personalul din Administratia patriarhala, precizam ca numai o treime din salariatii Administratiei patriarhale primeste o contributie la salariu de la bugetul de stat, in valoare totala de 619.397 lei. In schimb, suma totala platita lunar de Administratia patriarhala pentru impozite si asigurarile sociale la salarii este de 1.126.584 lei, conform Declaratiei 112 depusa la ANAF. Ca atare, Patriarhia Romana vireaza la bugetul de stat aproape dublu fata de cat primeste. Deci, nicio sansa sau niciun pericol de imbogatire!

In concluzie, site-ul Comisarul.ro fabuleaza si dezinformeaza, in loc sa obtina informatii reale de la Biroul de Presa al Patriarhiei Romane. Probabil ca interesul pentru dezinformare al site-ului mentionat este mai mare decat dorinta de informare corecta a vizitatorilor sai."

Comparatie salariul Patriarhului BOR - salariul Prim-ministrului - salariul Presedintelui

Salariu Patriarhul Daniel:7.731 RON lunar de la stat + 6.169 RON lunar de la Arhiepiscopie = 13.900 RON lunar

Salariu Prim-ministrul Victor Ponta: 74.208 RON anual ca prim-ministru (potrivit declaratiei de avere), deci 6.184 RON lunar

Salariu Presedintele Traian Basescu: 77.960 RON anual, adica aproximativ 6.500 RON lunar + 3.700 Euro si 1.200 Dolari indemnizatie deplasari (potrivit declaratiei de avere)