Romanii considera ca presedintele trebuie sa aiba ca principale prioritati crearea locurilor de munca si respectarea legilor si a Constitutiei, releva un sondaj INSCOP, citat de Agerpres. De asemenea, majoritatea respondentilor cred ca presedintele ales, Klaus Iohannis, va fi un sef de stat diferit de Traian Basescu, ca acesta ar trebui sa colaboreze cu guvernul condus de Victor Ponta si ca este bine ca presedintele si premierul sa fie din tabere politice diferite.

In plus, cei chestionati cred in majoritate ca alegerile i-au unit pe romani si sunt multumiti de rezultatul prezidentialelor. Astfel, potrivit Inscop, romanii considera ca prioritatile presedintelui sunt, in ordine: sa creeze locuri de munca - 34,1% (fata de 32% in septembrie), sa garanteze respectarea legilor si a Constitutiei - 31,3% (33,6% in septembrie), sa combata coruptia - 18% (18,9% cu trei luni in urma), sa conduca politica externa si de securitate nationala a Romaniei - 10,2% (9,2% in septembrie), sa sustina masuri de protectie sociala - 4,8% (fata de 5,6% la masuratoarea precedenta), iar 1,5% (0,6% in septembrie) nu stiu sau nu raspund.

"Se poate observa ca, desi masuratoarea din septembrie este facuta inainte de alegeri si cea din decembrie dupa acestea, nu sunt modificari semnificative in lista de prioritati, deci ele nu au fost legate de asteptarile publicului privind unul sau altul dintre candidati, ci au tinut mai degraba de profilul pe care romanii il dau functiei prezidentiale", afirma Darie Cristea, coordonator de proiecte INSCOP.

Sondajul releva ca principalele ingrijorari ale romanilor sunt: diminuarea veniturilor - 23% (16% - in mai, 20,2% - in februarie), starea de sanatate - 20,1% (17% - mai, 15,4% - februarie), cresterea preturilor - 19% (24,5% - mai, 25,5% - februarie), pierderea locului de munca -14,5% (22,7% - mai, 23,8% - februarie), posibilitatea unui conflict in zona - 9,1% (9,9% - mai, 4,1% - februarie), producerea unor calamitati naturale - 3,6% (2,6% - mai, 3,3% - februarie), alte probleme - 2,1% (3,7% - mai, 3,6% - februarie), 1,2% - deteriorarea mediului inconjurator (2,4% - mai, 2,7% - februarie).

La aceasta intrebare 0,7% (1,1% - mai, 1,4% - februarie) au dat raspunsul nu stiu sau nu au raspuns. De asemenea, 74,2% dintre respondenti cred ca alegerile prezidentiale i-au unit pe romani, in timp ce 25,8% sustin ca alegerile i-au dezbinat. Cercetarea arata si ca 71,7% dintre romani se declara multumiti de rezultatul prezidentialelor (procent din totalul de raspunsuri), in timp ce 28,3% afirma contrariul.

Conform sondajului, 76,5% cred ca presedintele ales, Klaus Iohannis, va fi un presedinte diferit fata Traian Basescu (procent calculat din totalul de raspunsuri), iar 23,5% ca va fi un presedinte la fel ca actualul sef al statului. Din cei care au raspuns la aceasta intrebare, 60,5% spun ca Iohannis ar trebui sa colaboreze cu guvernul condus de Victor Ponta, in timp ce 39,5% cred ca presedintele ales nu ar trebui sa colaboreze cu guvernul Ponta.

"Este posibil ca optiunile de raspuns pe aceasta problema sa sufere modificari si in urmatoarea perioada, in functie de mesajele ce vor fi emise pe scena politica de presedintele ales, de premier, de cele doua mari partide - PSD si PNL -, sau de evenimentele din interiorul PSD, de exemplu. Exista multe variabile necunoscute in acest caz", mai spune Darie Cristea.

In plus, 56,9% dintre cei care au raspuns considera ca este mai bine ca presedintele si prim-ministrul sa fie din tabere politice diferite, pentru a se controla reciproc, in timp ce 43,1% sustin opusul acestei variante.

Sondajul releva si ca 93,4% dintre romani vad coruptia ca un fenomen care afecteaza absolut toate partidele politice, in timp ce 6,6% considera coruptia un fenomen care afecteaza un singur partid politic.

"Barometrul Inscop-Adevarul despre Romania" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevarul" in perioada 27 noiembrie - 2 decembrie. Volumul esantionului a fost de 1.076 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Chestionarele au fost aplicate in 39 de judete si municipiul Bucuresti, intr-un total de 73 de localitati (orase mari, medii si mici, comune, sate).

Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensamantului populatiei din 2011.