VIDEO Victor Ponta a anuntat un acord "de principiu" cu FMI si Comisia Europeana, cu un deficit bugetar de 1,83% pe cash in 2015. Fara taxe si impozite noi, scadere de TVA la pachetele all-inclusive din turism

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 9 decembrie 2014, 12:00 Actualitate | Esenţial


Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la "un acord de principiu" pentru bugetul pe anul 2015, acord de principiu "pe care azi urmeaza sa-l finalizam cu FMI, CE si Banca Mondiala", a declarat primul ministru. Ponta a spus ca bugetul pentru anul 2015 va fi construit in jurul unui deficit bugetar pe cash de 1,83% si de 1,2% din PIB pe ESA (cash si, respectiv, ESA, sunt cele doua modalitati de calculare a defictului) si nu va aduce taxe si impozite noi.

 • Romania foloseste sistemul cash in relatia cu FMI, insa, in relatia cu Comisia Europeana se recurge la sistemul ESA (European System of Accounts), sistem in care pierderile companiilor de stat sunt adaugate la defici. Incepand din 2012, acordul cu FMI cuprinde tinte privind deficitul bugetar atat in termeni cash, cat si ESA.
Singura masura fiscala notabila este scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism - de la 24% la 9% - potrivit primului ministru. De asemenea, taxa pe constructiile speciale - aplicata companiilor - va scadea de la 1,5% la 1% daca un proiect legislativ in acest sens va fi votat de Parlament, a mai spus Ponta, adaugind ca bugetul pe 2015 a fost calculat cu o valoare de 1% a acestei taxe.

Ponta mai spus ca Romania isi doreste cresterea deficitului pe 2015 cu alte 0,3 puncte din PIB pentru aparare, dar reprezentantii Comisiei Europene la negocieri nu au avut mandat pentru a accepta aceasta crestere, pentru care Romania trebuie sa primeasca o derogare de la Consiliul European, unde va fi reprezentata de Traian Basescu.

"Structura deficitului pe cash este in acest fel: 1,4% din PIB pe MTO, 0,4% din PIB pentru cofinantarea proiectelor europene. Cei 0,3% pentru Aparare trebuie obtinuti la Consiliul European", a precizat premierul Ponta.

Primul ministru a mai spus ca in constructia bugetului pentru 2015 au fost pastrate toate masurile luate in 2014 (scaderea CAS la angajatori cu 5 pp, maririle de alocatii, indemnizatii si pensii etc).Declaratiile premierului:

As dori sa va comunic acordul de principiu pe care azi urmeaza sa-l finalizam cu FMI, CE si Banca Mondiala.

Un acord de principiu legat de bugetul pe 2015.

Discutiile tehnice vor continua si azi, dar pe baza acordului de principiu putem finaliza proiectul de buget pe 2015 astfel incit, vineri dimineata, sa aprobam bugetul si sa-l trimitem la Parlament.

Parametrii se refera la urmatoarele aspecte:

Nu va exista nici o taxa si nici un impozit suplimentar in 2015. Bugetul se inchide fara a introduce in 2015 vreo alta taxa si impozit. COta unica de 16% ramine in vigoare. Exista o taxa care se reduce - taxa pe constructii speciale, de la 1,5 la 1%.

2. Toate masurile - fie de stimulare economica, fie de echitate sociala - ramin in buget: reducerea  CAS cu 5% la agajator, scutirea impozitului reinvestit, majorarea pensiilor, dublarea alocatiilor pentru copiii din familii cu venituri reduse.

Mai mult, pastram cresterea salariului minim.

Am obtinut ca in 2015 vom plati si ultimele titluri executorii pe 2016. Este ultima plata pe care o avem de facut si in acest moment inchidem datorii ale bugetului catre diverse categorii de bugetari.

In 2016 nu va mai exista aceasta problema din trecut a datoriilor din trecut.

Datele principale: deficit pe cash de 1,83% din PIB. Un deficit care nu pune o presiune prea mare pe investitii, cheltuieli.

Vom avea in 2015 un buget de 238 miliarde lei, din care 225 venituri si 13 miliarde deficit.

S-a luat in considerare estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% din PIB.

Pentru cofinatatrea proectelor europene, sint prevazute sume suplimentare: 19 mld lei pentru proiecte europene plus 9 miliarde lei pentru autoritatile locale.

Toate acordurile deja incheiate privind cresterea veniturilor angajatilor din educatie si sanatate sunt incluse in buget.

Am reusit sa rezolvam o problema importanta - scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24% la 9%. Era o problema de competitivitate. E un impact de 100 milioane de lei pe buget.

Delegatia FMI-CE-BM va veni pentru review-ul implementarii acordului la sfirsitul lunii ianuarie.

Am anuntat ca daca tendinta cresterii economice si de incadrarea in tintele de deficit se pastreaza, atunci urmeaza sa examinam noi masuri de relaxare fiscala - in special reducerea TVA la produse agricole.

Pe baza acestor date vom intocmi proiectul de buget, il vom trimite Parlamentului.

Vrem trimiterea in Parlament si adoptarea prin acord consensual cit mai larg politic a noului Cod Fiscal si a noilor redevente.

Cei 0,3% din PIB in plus la deficit pentru cheltuieli militare, solicitat la Ecofin, nu este prins aici.

Voi avea o discutie cu presedintele Basescu si presedintele ales Iohannis, pentru ca decizia de derogare se poate lua doar la Consiliul European. Si Romania va cere aceasta derogare, pentru ca sintem la granita cu conflictele din Ucraina. Avem obligatii asumate la Summitul NATO. Dar reprezentantul Comisiei Europene a spus ca nu are mandat pentru asa ceva.

Deficitul este de 1,83% din PIB pe cash, 1,2% din PIB pe ESA.

Structura deficitului pe cash este in acest fel: 1,4% din PIB pe MTO, 0,4% din PIB pentru cofinantarea proiectelor europene. Cei 0,3% pentru Aparare trebuie obtinuti la Consiliul European.

Taxele si impozite locale pentru persoane fizice, nu vor exista cresteri.

De la 1 ianuarie nu e posibila reducerea TVA la produsele agroalimentare la 9%. Daca va exista un trend pozitiv al incasarilor in primul trimestru, acesta va fi primul obiectiv.

N.Red. Diferenta principala dintre calculul deficitului pe metodologie ESA si cash este ca deficitul pe SEA cuprinde şi plăţile pe care autoritatile le angajeaza, chiar dacă banii  sunt achitati mai tarziu. De pilda, dacă autoritatile vor sa construiasca o autostrada de 100 de milioane de euro care nu se va termina si nu se va achita integral intr-un singur an, cei 10 milioane vor aparea in deficitul pe ESA, in vreme ce in cel pe cash apar doar sumele (transele din plata autostrazilor) efectiv achitate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9915 vizualizari

 • +12 (18 voturi)    
  Ai fost "extraordinar "!!!.dar... (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:20)

  gica43 [utilizator]

  ..retrage-te si lasa-ne sa plangem !!!
  • +4 (16 voturi)    
   Mincinosul (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:21)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui gica43

   zice ca nu mareste taxele.
   Totusi taxele se maresc.daca se mareste salariul minim atunci se maresc si taxele aferente.
   Degeaba s-a redus CAS cu 5% daca creste salariu minim.
   Ponta e generos.El creste salariul minim pe buzunarul intreprinzatorilor care vor nu vor cresc salariul minim.
   Stilul asta viclean este tipic comunist. Comunisti luau de la burghezi taxe si intreprinderi si le dadeau proletarilor dar cei care profitau si traiau bine erau tot numai nomenclatura PCR care parazita economia si statul.
   Activistul PCR Ponta este un veritabil micul KIM.
 • -12 (18 voturi)    
  0,9%deficit (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:21)

  xanti [utilizator]

  Cred ca B1 tv a mintit voit ca FMI doreste deficit de 0,9,dupa cum vad ,nu e un dezastru dupa pomenile electorale asa cum ma asteptam.
  Ponta a incercat cu B1tv sa manipuleze opinia publica pentru a obtine o imagine de erou dupa aceste negocieri.
  Ponta iese intarit dupa prezentarea bugetului.
  • +3 (9 voturi)    
   Stai linistit .... (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:41)

   cid [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   O sa iasa Base pe post si o sa-l linisteasca. Base o sa confirme ca treaba cu 0,9% anuntata de Ponta era numai "pe surse" dar Ponta uitase sa ne spuna si noua.
   As fi dorit sa aflu si masurile solicitate de FMI de la guvern nu numai propunerile acceptate.
   • +1 (9 voturi)    
    Grecia 2.0 (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:52)

    Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui cid

    Inainte sa se prabuseasca in criza economica profunda guvernul Greciei si IStatistica lor a intoxicat publicul si UE cu informatii mincinoase despre soliditatea economiei grecesti.
    Cand criza a rabufnit si s-a dovedit minciuna a fost greu de acceptat ca la nivel de guvern al unui stat EU se pot face excrocherii cu statisticile economiei nationale.
    Dupa INStatistica Romania sta la fel ca Grecia in pragul crizei.Adica totul este bine si economia este pe crestere.
    In teren lucrurie arata altfel.Somaj si saracie generat de lipsa investitiilor guvernamentale in infrastructura.
    Guvernul Ponta este ca un betiv care fura banii din casa ca sa ii bea.Incepe sa si vanda mobila ca sa bea.Vinde si casa ca sa bea.
    Statistic vorbind cu bautura merge bine ,este pe crestere , (consumul) dar betivul este falit.
    Tocmai de asta ii e frica Comisiei Europene. De raportarile false ale lui Ponta/INS. Ponta a pierdut orice credibilitate.Este un om necredibil in EU.
  • 0 (2 voturi)    
   Investitiile publice (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:39)

   Cetatean european [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Nu iese intarit, ca nu a spus nimic despre investitiile publice, cele trecute, taiate la sange, si cele din 2015. In conditii de criza, investitiile publice, inclusiv cele finantate din fonduri europene, reprezinta o solutie de iesire din criza.
   In 2014 nu s-au taiat doar investitiile din fonduri guvernamentale, ci si cele din fonduri europene. Guvernul a taiat, la a doua rectificare bugetara, aproape 4 miliarde de lei de la cofinantari pe proiecte cu fonduri europene. Aceste 4 miliarde ar fi atras peste 30 de miliarde fonduri europene, care risca astfel sa fie pierdute definitiv.
   Am facut scandal ca ni s-au alocat doar 40 de miliarde euro pentru 2014-2020, dar folosim doar 50% din cele 33 de miliarde euro alocate pentru 2007-2013.
 • 0 (8 voturi)    
  se pare ca...... (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:28)

  translativus [utilizator]

  ....."vizita" de astazi a oficialului ambasadei americane, a pus capat disputei si in sfarsit, putem merge mai departe.
  • 0 (6 voturi)    
   Nu ar trebui sa...... (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:05)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   .....mergem mai departe pana nu rezolvam problema escrocheriei mondiale a carei victime suntem si care este cunoscuta drept "democratie" parlamentara.

   Clasa politica perfida incearca sa ne distraga pentru a nu-i face responsabili de esecuri.

   ws
   • 0 (2 voturi)    
    problema mega-escrocheriei..... (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:23)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    .....numita "democratie" parlamentara, o vom putea rezolva abia dupa ce vom constientiza ca "alesii neamului" sunt angajatii si nu stapanii nostri.

    In ultima perioada se aud din ce in ce mai multe voci, unele chiar din randul politicienilor, care spun ca sistemul actual nu mai corespunde cerintelor societatii moderne.
    Asa ca, vremea schimbarii se apropie dar pana atunci, inca suntem nevoiti sa suportam aceasta mascarada ticaloasa si profund daunatoare.
 • -3 (21 voturi)    
  . (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:29)

  Alo? [utilizator]

  Pana una alta, Ponta s-a descurcat f. bine in conditiile date.

  Ar trebui sa terminati cu tampeniile astea "ia de la burghezi si da la saraci" si sa recunoasteti un lucru bine facut chiar daca vine de la Ponta.

  Asta vi-o zice unu' care a votat cu Iohannis si care spera ca lucrurile sa se desfasoare normal si cu bun simt d-acu-ncolo.
 • -2 (16 voturi)    
  . (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:29)

  Alo? [utilizator]

  Pana una alta, Ponta s-a descurcat f. bine in conditiile date.

  Ar trebui sa terminati cu tampeniile astea "ia de la burghezi si da la saraci" si sa recunoasteti un lucru bine facut chiar daca vine de la Ponta.

  Asta vi-o zice unu' care a votat cu Iohannis si care spera ca lucrurile sa se desfasoare normal si cu bun simt d-acu-ncolo.
 • +2 (12 voturi)    
  Mai mult, pastram cresterea salariului minim !!! (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:32)

  PhaneX [utilizator]

  Ce gluma buna, prezinta asta ca pe ceva pozitiv! In realitate, asta e sursa de bani suplimentari la buget. Firmele care au angajati cu salariul minim pe economie vor scoate din buzunar mai multi bani pentru taxe salariale - si asta e ceea ce conteaza de fapt pentru guvern.

  Ramane de vazut daca chiar asa se va intampla, sau somajul/munca la negru nu vor creste in loc.
  • +4 (10 voturi)    
   ... (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:27)

   Alo? [utilizator] i-a raspuns lui PhaneX

   Spune-i asta si "fraierului" care lucreaza pe salariul minim.
   • 0 (6 voturi)    
    precum (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:03)

    varsator [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

    precum si fraierilor care vor ramane fara loc de munca pentru ca munca lor nu valoreaza un salariu minim
   • +1 (5 voturi)    
    Lasa-l pe fraier (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:23)

    SKLR87 [anonim] i-a raspuns lui Alo?

    sa fie fericit ca poate sa-si cumpere patru pachete de tigari in plus pe luna, care in curand vor fi doar trei, apoi doua si tot asa. Are mai multi bani de Monopoly in buzunarul gaurit. Ce treaba are el cu fiscalitatea, numarul de hartii conteaza
  • 0 (0 voturi)    
   Mai da bine le mai vezi, (Miercuri, 10 decembrie 2014, 8:51)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui PhaneX

   adica numai statul castiga,salariatul nu castiga de loc!!!
 • +1 (11 voturi)    
  ooo... (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:38)

  ..13 [utilizator]

  Sa rad sau sa plang?!?!?!

  Cresterea economica de 2,5% pe 2014 - poate cand o sa imi vad ceafa - atunci desigur ca a crescut economia cu 2,5%...

  Daca cresterea economica pe 2014 sa fie undeva la 1% atunci, cum zice Primul Mincinos o sa fie tot in jurul lui 1%...

  O sa putem observa efectele cresterii salariului minim pe economie in urmatoarele 2-3 luni.

  Nu va speriati - nu este de bine!

  Competivitatea in turism nu se obtine prin reducerea TVA-ului - mai este mult pana departe.

  Daca o sa dea pomene catre administratia locala din banii europeni - desigur ca a fost nevoie sa creasca sumele alocate pentru cofinantare. Ghici cine o sa se bucure de aceste sume?

  Reducerea taxei pe constructii speciale de la 1,5% la 1% apa de ploaie. Este un hatar pe care l-a facut dupa ce a majorat ca fraierul - fara sa gandeasca, fara sa analizeze implicatiile din economie, deci fara sa aiba o nota de justificare.

  Va fi extrem de interesant daca parlamentarii vor vota acest buget - atentie cresterea salariului minim nu va aduce efectele pe care le doreste Primul Mincinos asa cum nici taxa pe constructii nu a adus ceea ce se dorea...

  Imi pare ca bugetul se umple de gauri...
  Tehnica pare similara cu aceea facuta de Tariceanu - [romite, include in buget si apoi fugi!!!!

  Prostimea poate o sa te voteze dar interesele nationale au fost atinse si pentru asta Primul Mincinos ar trebui sa intre la racoare.
 • 0 (6 voturi)    
  + 1 milion de locuri de muncă noi (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:41)

  visio [utilizator]

  Plagiatorul minte fără jenă; viața lui este un eșec, un plagiat de cea mai proastă calitate; și tot psd-ul este așa: vanghelie, nicușor dela Constanța, Oprișan, tipul dela argeș, etc; închizi ochii și pui degetul pe oarecare psd-ist, și poți fi sigur că nu greșești!
 • +1 (3 voturi)    
  Nu s-ar putea si fara....? (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:29)

  D-or [utilizator]

  - Ba da, desigur! Era o replica intr-un banc cu canibali.

  Cu FMI -ul e mai rau, nici macar nu intrebam daca nu se admite fara...
 • 0 (0 voturi)    
  Ce-i ala acord de principiu ??,bugetul e lege (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:41)

  andreesanu [utilizator]

  Despre ce discutam ???Bugetul Romaniei dupa votare este lege !!! si nu un principiu .
  Se pare ca Ponta iar se joaca cu vorbele ,ori avem buget !!!,ori vorbe ,discutii despre principii !!!.
  In principiu nu s-a schimbat nimic -GARGARA CONTINUA, la 42 de ani Ponta nu are forta necesara pentru asi reveni pe linia de plutire.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by