Insarcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson, ambasadorii Matthijs van Bonzel si Paul Brummell le transmit romanilor, de Ziua Internationala a Luptei impotriva Coruptiei, ca Romania a inregistrat progrese in 25 de ani de democratie, dar trebuie sa mai faca eforturi pentru a consolida statul de drept, relateaza Mediafax.

"Aniversam, in acest decembrie, 25 de ani de democratie in Romania. In aceasta perioada s-au realizat progrese semnificative, vizibile mai ales in organizarea, in mod repetat, de alegeri libere si corecte, imbunatatirea nivelului de trai, aderarea la UE si NATO. Romania are sisteme bine dezvoltate, legislatie si institutii care servesc la sporirea transparentei, prevenirea si pedepsirea actelor de coruptie si promovarea pietelor bazate pe reguli. Aceste sisteme modeleaza regulile conform carora ar trebui sa functioneze societatea si genereaza consecinte pentru cei care nu le urmeaza", se arata in "mesajul de incurajare", transmis romanilor, luni, de catre insarcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, si ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

Mesajul a fost transmis cu ocazia Zilei Internationale a Luptei impotriva Coruptiei, care se sarbatoreste pe 9 decembrie.

Cei trei diplomati atrag atentia ca, in pofida progreselor, "sistemul se confrunta in continuare cu provocari considerabile, de la atacuri in presa la adresa judecatorilor si procurorilor, pana la legislatie netransparenta care se schimba frecvent fara consultarea partilor interesate".

"Romanii si-au demonstrat deja hotararea de a fi implicati in viitorul politic al tarii lor, de exemplu prin rata de participare de 64% la alegerile prezidentiale de luna trecuta. Ei stiu ca drumul inainte necesita implicare pe fiecare front, fie prin intermediul administratiei publice, al societatii civile sau al sectorului privat, fie in chestiuni precum buna guvernare, independenta sistemului judiciar sau responsabilitatea sociala corporativa", mai scriu cei trei, care le transmit romanilor ca "trebuie sa mai faca eforturi pentru a consolida statul de drept la fiecare nivel al societatii si pentru a se asigura ca nimeni nu este mai presus de lege".

Dean Thompson, Matthijs van Bonzel si Paul Brummell dau asigurari ca Romania nu este singura in confruntarea cu aceste probleme, SUA, Olanda si Marea Britanie confruntandu-se si ele cu provocari, atat in sectorul public, cat si in cel privat.

"Toate tarile noastre trebuie sa faca mai mult in lupta anticoruptie. Insa cu fiecare noua generatie, tarile noastre au facut progrese in eliminarea coruptiei. Suntem increzatori ca si Romania va face acest lucru si suntem pregatiti sa ajutam. De Ziua Internationala a Luptei Impotriva Coruptiei si la sarbatorirea a 25 de ani de democratie romaneasca, ii indemnam pe toti cetatenii Romaniei, fie ei tineri sau batrani, sa se alature cetatenilor tarilor noastre in eliminarea coruptiei, oriunde s-ar gasi ea", se mai arata in mesajul de incurajare al insarcinatul cu afaceri al SUA si al ambasadorilor Olandei si Marii Britanii.