Stefan Zoller, fost sef al EADS, pus sub acuzare in dosarul privind darea de mita in Romania
Stefan Zoller, fost director al EADS Germania pana in 2012, este una dintre persoanele puse sub acuzare in dosarul de coruptie care vizeaza concernul Airbus Group (fost EADS), relateaza Der Spiegel, citand surse anonime.
Dosarul se refera la dare de mita pentru obtinerea a doua contracte privind sisteme de securizare a frontierelor in Romania si Arabia Saudita. Intrebat de Der Spiegel, Zoller a negat faptul ca ar fi fost la curent cu presupusa dare de mita, precizand ca, in calitate de fost director al EADS Germania, "are tot interesul" ca acest caz sa fie elucidat.
Publicatia germana precizeaza ca informatia nu a fost confirmata de Parchetul din Munchen, cel care ancheteaza dosarul. Parchetul din Munchen a efectuat, saptamana trecuta, perchezitii la concernul Airbus in dosarul privind darea de mita pentru obtinerea unor contracte in strainatate si pentru evaziune fiscala.
Mai multe perchezitii au fost facute si in octombrie la sediile si filialele Airbus Defence und Space GmbH din Munchen, Ingolstadt, Ulm si Friedrichshafen. In urma acestor perchezitii, Airbus Defence und Space a lansat o ancheta interna, potrivit AFP.
"Am lansat o ancheta interna", a declarat, pe 4 decembrie, pentru AFP un purtator de cuvant al Airbus Defence und Space.
Totodata, Parchetul din Munchen a confirmat pentru AFP ca exista suspiciuni de coruptie vizeaza contracte incheiate cu Arabia Saudita si Romania. "Mai putin de zece persoane sunt vizate de ancheta", a precizat Parchetul, fara sa confirme valoarea contractelor incriminate.
Potrivit unor informatii publicate pe 3 decembrie de cotidianul "Suddeutsche Zeitung", EADS ar fi dat mita pentru obtinerea unor contracte in Romania si Arabia Saudita. Divizia pentru Aparare a Airbus Group, care se numea pe atunci EADS, a obtinut in 2009 un contract in valoare de aproximativ doua miliarde de euro cu Arabia Saudita pentru a-i furniza grilaje de protectie si tehnica de supraveghere ultramoderna pentru cei aproximativ 9.000 de kilometri de frontiera, mai scria "Suddeutsche Zeitung".
Der Spiegel noteaza ca in cazul Romaniei este vorba de un contract in valoare de sute de milioane de euro, incheiat in 2004, contractul respectiv fiind anchetat si de autoritatile anticoruptie de la Bucuresti. Mita ar fi fost data prin intermediul a doua firme de consultanta din Bucuresti iar in afacere ar fi implicati mai multi politicieni, mai precizeaza publicatia germana.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Ia de-aici, cu "preşedenţia" ta cu tot:
"Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat" incheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge a fost realizat in baza unor "intelegeri ascunse" legate de subcontractanti, cu rolul de a "derula mitele", care ajungeau la persoane din conduceea MI, scrie agentia Mediafax, care citeaza surse judiciare. Potrivit surselor citate, mita ajungea la persoane din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, respectiv Adrian Nastase.
Surse judiciare au declarat ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac verificari cu privire la Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare totala de 734 de milioane de euro.
Conform acelorasi surse, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a incheiat cu Bearing Point un contract privind incheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar in termen de doua zile studiul respectiv de fezabilitate a si fost predat partii romane, care a efectuat o plata de 430.000 de euro catre Bearing Point.
"Exista indicii in sensul ca acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firma din lume competenta sa furnizeze SISF pentru MAI, a fost intocmit de angajatii Midocar Consulting si reprezinta o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme in folosul Politiei de Frontiera. In baza studiului pus la dispozitie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea data a decis achizitia SISF prin negocierea cu sursa unica, si anume cu firma EADS in Germania", sustin sursele."
Ai citit acolo Adrian Nastase?
vezi? ai patit ca stelistii. brusc nu mai au stea.
Eu te vad pe tine croncanitorul de serviciu: orice se intampla, gataaaaaa "preşedenţia", "toti au furat". Ia te uita si vezi cine s-a apucat sa croncane primul la aceasta stire? Si nu numai ca a inceput sa croncane, dar croncane si tampenii. Ca de fiecare data.
sărbători fericite, dragi şpăgari politici! nu cu colindătorii, ci cu mascaţii şi DNA la uşi, pocnind din bice....
Contractul pentru securizarea frontierelor, initial in valoare de aproape un miliard de euro, a fost atribuit, fara licitatie, concernului EADS prin hotarare de guvern, in august 2004.
Intr-o viteza nebuna, pe 23 iulie este aprobata Hotararea de Guvern nr. 1157/2004, prin care contractul este atribuit EADS.
Graba incredibila cu care s-a realizat aceasta intelegere este demonstrata si de faptul ca avizul Consiliului Legislativ a fost emis ulterior, pe 26 iulie. Atribuirea contractului s-a facut inainte de deschiderea ofertei EADS, fapt care s-a realizat abia pe 4 august, data la care s-au inregistrat procesele-verbale de acceptare a ofertei concernului franco-german.
Conform unui grafic al platilor catre EADS, pus la dispozitie de MAI, in 2004 s-au platit 36 de milioane de euro, in 2005 – 29,6 milioane, in 2006 – 32 de milioane, in 2007 – 6,5 milioane, in 2008 – 22 de milioane, in 2009 – 31,5 milioane, in 2010 – 52,7 milioane, in 2011 – 129 de milioane, in 2012 – 65,5 milioane iar in 2013 doar 750.000 de euro.
Rus Ioan sef PSD Cluj si-a recunoscut implicarea in alegerea companiei ca partener in contractul pentru securizarea frontierelor
Alt contract a fost parafat in 30 aprilie 2004 si viza cumpararea a patru aeronave Airbus de la EADS pentru compania aeriana Tarom.
Un alt contract controversat, este cel privind achizitionarea unor fregate militare de la grupul BAE Systems, a carui divizie de rachete a fuzionat in 2001 cu EADS, operand sub numele de MBDA. Fregatele militare au fost cumparate de la BAE Systems in 2002
Acest contract a fost anchetat atat de procurorii romani, cat si de autoritatile britanice, care au suspectat fapte de coruptie. Nimeni nu a fost insa tras la raspundere.(investigatiimedia.ro)