Peste 80 de gospodarii din mai multe localitati ale judetului Dambovita au fost inundate, duminica, in urma ploilor torentiale care au dus la cresterea debitelor a doua paraie care au iesit din matca, transmite Mediafax.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Dambovita, in urma ploilor abundente din ultimele ore paraiele Jirnov si Holboca au iesit din matca, provocand inundatii in comuna Rascaieti. Afectate sunt satele Rascaieti si Vultureanca, unde 80 de gospodarii au fost inundate, iar apele revarsate ale celor doua paraie au colmatat 15 fantani.

Inundatii s-au produs si in comunele Cojasca si Contesti, in urma cantitatilor mari de precipitatii, insa efectele acestora nu sunt de amploarea celor de la Rascaieti.

Conform datelor furnizate de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dambovita, in cursul zilei de duminica o casa si o curte au fost inundate in comuna Cojasca, satul Iazu, in timp ce in comuna Contesti, satul Balteni, au fost inundate trei gospodarii.

Totodata, un numar de 186 de hectare de pasuni, 90 de hectare de teren agricol, 30 de hectare de paduri au fost inundate in judetul Giurgiu, in urma ploilor abundente, noteaza Agerpres.

Potrivit Serviciului de Gospodarire a Apelor Giurgiu, terenurile inundate se afla in localitatile Vanatorii Mici, Bulbucata, Iepuresti, Bucsani. Tot in aceste localitati au mai fost afectate de inundatii trei livezi, trei gradini si doua curti, una apartinand scolii din Vanatorii Mici.

Specialistii in gospodarirea apelor spun ca inundatiile s-au produs in urma deversarii raurilor Neajlov, Dambovnic, din precipitatii si din curgerea apelor de pe versanti. In localitatea Marsa, au fost inregistrate precipitatii de 72 de litri pe metru patrat.

Toate drumurile din judet sunt circulabile. Doua podete din tuburi de beton sunt acoperite de ape si DC 153 Iepuresti - Chirculesti si drumul comunal Bulbucata - Teisor sunt inundate pe portiuni de aproximativ o suta de metri lungime, lama de apa fiind de circa 15 centimetri.

In aceste conditii, Prefectura Giurgiu a instituit serviciul de permanenta la toate primariile din judet, pe raza judetului fiind in vigoare si o avertizare hidrologica de cod portocaliu pe raul Neajlov.

Duminica, hidrologii au actualizat o atentionare cod galben pe raurile din bazinele hidrografice Doamnei, Neajlov si Sabar (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov) si au emis o atentionare cod portocaliu de inundatii, care va fi valabila de duminica de la ora ora 22.00 si pana marti la ora 14.00 pe raul Neajlov, sector Moara din Groapa, si Vadu Lat, judetele Dambovita si Giurgiu.