Escrocherii medicale cu saltele magnetice

de Alexandra Nistoroiu     Viata Medicala
Vineri, 5 decembrie 2014, 12:23 Actualitate | Esenţial


Escrocherii cu saltele magnetice
Foto: Viata Medicala
Ce au în comun apa sfinţită, spirulina şi o saltea cu electromagneţi? Fiecare este prezentată ca panaceu, de oameni mai bine sau mai rău intenţionaţi. Chiar dacă afirmaţiile lor nu au acoperire ştiinţifică, nimeni nu a avut timpul, banii sau voinţa să probeze contrariul. În plus, sunt relativ inofensive. Ce le diferenţiază? Dacă primele doua sunt ieftine, de banii pe care i-ai da pe o saltea de magnetoterapie pulsatilă îţi poţi plăti lejer câteva vacanţe în străinătate.

SURSA TUTUROR RELELOR

Vreo douăzeci de pensionari, fiecare cu grijile şi bolile lui, aşteaptă să primească informaţii despre o terapie inovatoare, care să-i scape de reţetele lunare şi de cheltuielile pentru medicamente. Sunt într-un hotel din centrul Bucureştiului, la „Ziua sănătăţii“, eveniment organizat periodic de comercianţii acestei revoluţii terapeutice. Participanţilor li s-a spus că vin la o conferinţă de informare pe teme de sănătate, ba unora li s-a promis şi că va fi rost de niscaiva investigaţii gratuite.

Nimănui nu i s-a spus că participă, de fapt, la un eveniment de vânzare. Toţi vârstnicii prezenţi sunt curioşi şi bucuroşi să iasă din casă. Printre ei se află şi bunica mea. Am rugat-o să meargă pentru că, pe parcursul documentării, accesul la aceste întâlniri mi-a fost îngreunat.

Spectacolul începe. Cu toţii trec, pe rând, să fie pozaţi de la brâu în sus cu o termocameră şi apoi la pulsoximetrie. Nu li se explică nimic pe loc, dar sunt rugaţi să reţină concentraţia de oxigen în sânge. Apoi începe prezentarea propriu-zisă. O femeie mignonă dar energică, prezentată ca expertă în medicină complementară, începe să înşire, teatral, tot felul de informaţii.

Nu înainte de a promite: „Veţi afla de la mine azi nişte lucruri pe care sigur nu le-aţi mai aflat din altă parte. (…) Noi astăzi încercăm să vedem dacă putem îmbunătăţi starea sistemului vostru vascular. Şi să ştiţi că vom face lucrul acesta nu cu pumnul de medicamente [rostit apăsat], nici cu intervenţii chirurgicale, ci cu anumite modalităţi de medicină alternativă“.

„90% din bolile care apar – apar din cauza unor probleme de circulaţie“. Fumatul nu este un factor de risc chiar atât de serios: „Bănuiesc că ştiţi şi dumneavoastră oameni care au fumat până la 85 de ani şi nu au păţit nimic, nu au făcut cancer pulmonar“. Îi învaţă să interpreteze imaginile termo de mai devreme: roşul înseamnă temperatura normală a corpului, 35–36 de grade Celsius, galben şi verde – temperaturi între 24 şi 28 de grade, albastru şi negru: „probleme foarte grave cu circulaţia periferică“. Aceasta este sursa tuturor relelor.

PANACEUL

După o demonstraţie care îmbină informaţii ştiinţifice rudimentare cu metafore şi glumiţe, experta în medicină complementară ajunge la concluzia: „Mi-au trebuit zece minute [au fost 30, dar cine stă să numere?] şi v-am demonstrat că bolile acestea grave – diabetul, cancerul şi bolile cardiovasculare – au ca punct de plecare circulaţia sângelui“.

Din când în când, îşi măguleşte auditoriul: „Mă uit la dumneavoastră şi ştiu că sunteţi oameni pozitivi, care caută soluţii“. Urmează mult aşteptata apariţie a tehnologiei inovatoare: „Sunt soluţii pentru a îmbunătăţi tensiunea, pentru a ajunge la limite normale fără acel pumn de medicamente. Sunt soluţii de a stabili valorile glicemiei fără pumnul de medicamente“.

Trecuseră deja două ore, când vârstnicii curioşi au avut ocazia să vadă salteaua Impulser, un dispozitiv de magnetoterapie pulsatilă, cu ajutorul căruia li se spune că pot trata hipertensiunea (folosind-o zi de zi, între şase şi 18 luni), problemele cu prostata, bolile venoase, osteoporoza, insomnia şi nu numai.

„Şi desertul, acea boală de care ne temem cu toţii: Alzheimer. Persoanele cu Alzheimer şi scleroză multiplă ar trebui să folosească dispozitivul toată viaţa“. În urma unei trageri la sorţi, trei norocoşi au ocazia de a testa pe loc dispozitivul, sunt aşezaţi pe saltea, în vreme ce pe un ecran rulează testimoniale despre beneficiile saltelei. Sunt refăcute pozele cu camera termo, iar gazda evenimentului le arată pe noile imagini cum, după numai zece minute pe salteaua-minune, circulaţia periferică a celor trei s-a îmbunătăţit.

Conştientă că preţul dispozitivului le-ar putea da ameţeli pensionarilor, gazda pregăteşte terenul: „În momentul în care voi spune preţul, vor fi două tipuri de reacţii: unii vor face ochii mari, ceilalţi vor rămâne pe gânduri, meditând. Ştiţi care este diferenţa dintre aceste două categorii? Unii au trecut printr-o tragedie, ceilalţi n-au avut parte niciodată de tragedie. Nu ştiu de ce aşteptăm să se întâmple tragedii ca să luăm măsuri“.

Salteaua costă doar 17.200 de lei. „Aceşti bani îi aveţi cu toţii. Unde? Unii i-aţi lăsat la fabrica de medicamente, alţii în termopane sau la fabrica de ţigări. La nunţi, botezuri. (…) 17.200 reprezintă graniţa dintre a rămâne bolnav şi a vă însănătoşi.“

PANACEUL E LA OFERTA

De la intrarea pe piaţa românească, în 2012, şi până astăzi au fost organizate sute de astfel de întâlniri în marile oraşe. Scenariile sunt similare. Ana, o bucureşteancă de 64 de ani, a participat la una în octombrie anul trecut. Era un moment vulnerabil pentru ea, tocmai îşi pierduse soţul. O vecină primise o invitaţie, pe care scria că, dacă vine însoţită, va beneficia de nişte analize gratuite, care altfel ar fi costat 200 de lei. Au mers amândouă şi şi-au petrecut patru ore ascultând un discurs la fel de persuasiv, susţinut de un domn puţin trecut de 40 de ani.

Analizele promise foloseau metoda „bioimpedanţei magnetice“: „Te puneau să strângi o baghetă în mână două-trei minute şi ei scoteau un raport, care arăta că eşti teribil de bolnav“. Fără să se ştie cu vreo boală cronică, Ana a fost surprinsă când toate analizele i-au ieşit în afara limitelor normale. Ca şi Anei, şi celorlalţi participanţi la întâlnire li s-a spus că suferă de dezechilibre sistemice grave. Dar lucrurile nu sunt atât de sumbre: toate pot fi rezolvate. Cu ajutorul saltelei de magnetoterapie pulsatilă.

Ambele întâlniri s-au încheiat cu prezentarea unor oferte speciale pentru achiziţionarea saltelei, de care puteau beneficia câţiva dintre participanţi, aleşi prin tragere la sorţi: preţuri substanţial reduse, cu bonus o plită electrică, un set de tigăi sau vase Impulser. Potenţialii clienţi puteau opta şi pentru plata în rate, creditul se făcea pe loc pe baza unui talon de pensie recent.

Convinsă şi dornică să profite de oferta specială, doar lipsa talonului a împiedicat-o pe Ana să semneze pe linia punctată. Argumentele vânzătorilor i se păreau raţionale: „Făceau în permanenţă comparaţie cu banii pe care îi dă fiecare pe medicamente şi spuneau că nu mai trebuie cheltuiţi aceşti bani“. Până la urmă, fiul a convins-o să renunţe la achiziţie.

Mai mulţi vârstnici şi-au cumpărat pe loc salteaua, toamna trecută. Ieşind de la prezentare, bunica îmi mărturiseşte că aproape au convins-o că are nevoie de salteaua-minune.

TOTUL E PE PREMISĂ MEDICALĂ, PE CHAKRE

Daniel Ghiţă, directorul general al companiei Impulser Group International SRL, m-a întâmpinat cu un zâmbet foarte larg şi cu atitudinea celui care vrea să demonstreze că nu are nimic de ascuns. Mi-a povestit filosofia lui şi a companiei: consumul de medicamente este exagerat, serviciile medicale oferite sunt de o slabă calitate, iar malpraxisul se întâlneşte la tot pasul.

În acest context, Impulser îşi propune să le aducă oamenilor o alternativă, o tehnologie care ar fi fost creată de Oxford şi NASA: „Firma-mamă din Elveţia are nişte agreement-uri confidenţiale cu Oxford Medical şi cu divizia NASA de cercetare. Ne dau şi nouă prin intermediul Elveţiei tehnologii care pentru România par a fi noi, dar în realitate sunt chiar vechi de mai mulţi anişori. Ei au în sertar multe lucruri smart şi ne dau şi nouă ce vor ei“.

NASA ar fi descoperit această tehnică, după cum îmi explică Ghiţă, „acum 20 de ani, când îi trimiteau pe băieţii ăştia prin spaţiu şi veneau cu tot felul de probleme de circulaţie. Şi au descoperit că în navele spaţiale le asigurau tot macromediul şi micromediul, dar iete că au uitat de câmpul magnetic. De care – vrem, nu vrem – avem nevoie.“ L-am rugat pe interlocutor să îmi indice un document care să ateste relaţia cu NASA, dar mi-a spus că „acordurile sunt confidenţiale“.

Cât despre Oxford, un dispozitiv identic cu salteaua Impulser este cel produs de Oxford Medical Instruments, companie înregistrată în Marea Britanie, cu sediul în Banbury, un orăşel aflat la 34 de kilometri de Oxford. Fără nicio legătură cu faimoasa universitate. Am încercat să luăm legătura prin email şi telefon cu respectiva companie, pentru a afla mai multe despre relaţia cu Impulser, dar nu au răspuns solicitărilor.

Când îl întreb ce indicaţii are terapia Impulser, managerul companiei înşiră categorii de afecţiuni - cardiovasculare, neurologice, reumatismale, diabet, concluzionând: „ajută în mai toate bolile, cu excepţia cancerului“. „Totul e pe premisă medicală, pe chakre… e o chestie complicată!“, afirmă foarte convins de poveste.

Am citit pe site-ul companiei că sunt investite „sume uriaşe în cercetare“, aşa că îl întreb de studiile derulate de Impulser: „Ei, toate astea sunt pe la băieţii noştri prin Elveţia, că ei sunt băgaţi prin consorţii europene de cercetare“. Publicate prin vreun jurnal ştiinţific? „Habar n-am. Pe bune, nu ştiu.“ Promite că se va interesa la colegii din Elveţia, dar trebuie să vadă „ce poate scoate pe presă“, pentru că şi aici sunt informaţii confidenţiale.

Îi reamintesc de promisiune de trei ori până când îmi trimite: o disertaţie pe tema pulsaţiilor magnetice, de la Universitatea din Minnesota (dar care nu pomeneşte nimic de aplicaţii terapeutice sau medicale) şi teza de doctorat din 2012 a unui student din Cluj pe tema efectelor magnetoterapiei pulsatile la pacienţii cu gonartroză. Nimic de la colegii din Elveţia.

Pe site-ul Bibliotecii Medicale a Statelor Unite este indexat un singur studiu derulat de Impulser AG, compania elveţiană producătoare a dispozitivului. Studiul publicat în Electromagnetics Biology Medical, în iunie 2013, descria efectele terapiei magnetice pulsatile asupra tensiunii arteriale în repaus, la vârstnici. Concluzia studiului realizat pe 44 de pacienţi a fost că terapia tip PEMF ar putea fi legată de îmbunătăţirea circulaţiei periferice. În rest, pentru o companie care pare să fi găsit Sfântul Graal al terapiilor, sunt mai degrabă absenţi din revistele ştiinţifice.

MEDICII PREZENTATI CA SUSTINATORI - SURPRIZĂ


Compania românească foloseşte o serie de testimoniale, provenind de la câţiva reprezentanţi ai lumii medicale. Printre ei am avut surpriza să îl găsesc pe prof. dr. Vasile Cândea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă. Are 82 de ani şi mai multe afecţiuni medicale: diabet, hipertensiune, o istorie de multiple accidente vasculare cerebrale.

În biroul său elegant, îl găsesc la fel de vulnerabil ca pe orice alt bunic invitat la un eveniment de prezentare a terapiei alternative. Se mişcă greu şi vorbeşte cu dificultate. A primit salteaua de la distribuitor anul trecut şi a început să o utilizeze în paralel cu tratamentul medicamentos. Spune că se simte mai bine de când o foloseşte. Nu a renunţat însă la antihipertensive şi nici nu crede că folosirea saltelei ar putea la un moment dat să înlocuiască tratamentul medicamentos. Mărturiseşte că nu a citit studii despre eficienţa acestei terapii.

Un alt susţinător al terapiei Impulser este prof. dr. Vasile Sârbu, medic primar chirurgie generală şi vasculară. Opinia lui apare citată în revista Impulser Magazin: „Impulser este folositoare la bolnavii cu diverse fenomene ischemice şi reduce astenia de toate felurile“. Chirurgul constănţean spune că nu ştia că declaraţia sa a fost folosită în revistă, că nu susţine public această terapie, nu este expert în domeniu, ci îşi exprimase opinia în calitate de utilizator.

„Sunt atâtea lucruri care rămân necunoscute în medicină, că am putea să credem că o saltea din asta s-ar putea să aibă efectele dorite, dar greşeala ar fi dacă am începe să o folosim în toate bolile. Înainte de a o folosi, oamenii ar trebui, mai întâi, să meargă la un medic.“ Nici el nu a văzut studii care să probeze eficienţa terapeutică a saltelei.

În filmul de prezentare a saltelei Impulser, dr. Floarea Giulvezan, medic de familie în Timişoara, dă impresia unui expert în domeniul terapiei magnetice pulsatile. Are multiple intervenţii radical în favoarea utilizării saltelei ca alternativă la tratament, dar, surpriză: dr. Giulvezan de la telefon nu este de acord cu dr. Giulvezan din filmuleţ.

Îmi spune că nu crede că o terapie alternativă poate înlocui tratamentul medicamentos. Şi recunoaşte că: „pe mine nu mă interesează foarte tare terapia asta“, „eu lucrurile astea le ştiu la nivelul de: am auzit de...“. Când o întreb dacă există studii care să demonstreze efectele terapeutice ale saltelei, îmi cere să încheiem discuţia. Insist, îmi spune să caut pe internet şi îmi închide telefonul în nas.

LOGOURILE UNOR INSTITUŢII EUROPENE AFIŞATE FĂRĂ ŞTIINŢA ACESTORA


Pe pagina principală a site-ului impulser.ro tronează logourile a cinci instituţii enumerate ca parteneri de cercetare ai companiei: Asociaţia europeană de bioelectromagnetism (EBEA), Societatea de bioelectromagnetism (BEMS), Societatea europeană de ateroscleroză (EAS), Asociaţia europeană de sănătate publică (EUPHA) şi Northern Iowa University.
 
Eric van Rongen, preşedintele EBEA şi membru al comitetului ştiinţific al Consiliului sănătăţii din Olanda, s-a arătat foarte surprins de faptul că Impulser foloseşte numele şi logoul EBEA: „se creează impresia greşită că EBEA ar fi în vreun fel conectată cu această companie şi nu este cazul. Le-am cerut să corecteze acest aspect“, mi-a scris van Rongen.

Dr. Phil Chadwick, preşedintele BEMS spune că societatea nu ştia că sigla îi era folosită de compania Impulser, că nu îi oferise susţinerea şi că le va cere îndată celor de la Impulser să elimine logoul din materialele de comunicare, precum şi orice sugestie a vreunei asocieri cu BEMS.

Am primit acelaşi răspuns din partea Societatii Europene de Ateroscleroza. Profesorul Olov Wiklund, preşedintele Congresului EAS, mi-a spus că, din cunoştinţele sale, nu există dovezi medicale că dispozitivele PEMF ar ajuta în ateroscleroză. Nici EUPHA nu era la curent cu faptul că numele şi sigla îi erau folosite de Impulser în promovare. „Nu avem niciun parteneriat, vom lua măsurile necesare pentru ca logoul să fie eliminat“, mi-a scris Dineke Zeegers Paget, director executiv EUPHA.

ALŢI MAGNEŢI PANACEU

Impulser nu este singura companie din România care vinde dispozitive de magnetoterapie pulsatilă. Bemer 3000 Medicin Technik SRL are aparatele Bemer, comercializate cu precădere spre clinici şi cabinete. Potrivit unui reprezentant al companiei însă, ele pot fi şi au fost achiziţionate şi de persoane particulare, în ciuda preţurilor ce par prohibitive pentru publicul larg: 3.200, respectiv 4.200 de euro.

Mai aproape ca strategie şi filosofie de Impulser pare SC Orinro SRL. Mi-au atras iniţial atenţia printr-un fluturaş găsit în cutia poştală. Sun la call-center-ul Orinro, cu gândul să cer mai multe informaţii despre magnetoterapie. Înainte de a mă recomanda ca jurnalist, interlocutoarea mă ia drept potenţial client, aşa că decid să mă port ca atare.

Aflu, astfel, că terapia Orinro este şi ea „recomandată“ într-o arie impresionantă de boli. Cu maximă amabilitate, reprezentanta Orinro se interesează de ce afecţiuni sufăr eu. Îi spun că mă informez pentru bunica, are reumatism, aşa că vrea să o cheme pe bunica la „un eveniment unde poate să facă un tratament gratuit“. O rog să îmi recomande articole, studii şi mă pune să notez site-ul.

Câteva zile mai târziu, un alt reprezentant Orinro mă sună pentru a îmi spune că am câştigat un premiu: două vouchere de 10 euro şi două tratamente gratuite (pentru ce, nu ştiu), dar, pentru a intra în posesia premiului trebuie să particip la un eveniment, neapărat însoţită de soţ. Îi spun că nu sunt căsătorită, moment în care îmi verifică vârsta. Pare dezamăgită când aude că am doar 25 de ani. Îmi explică faptul că ei se adresează familiilor şi insistă să vin la eveniment însoţită de un cuplu de rude peste 40 de ani, doar aşa îmi pot oferi „premiile“.

O saltea de magnetoterapie pulsatilă propune şi Nidolife. Este vorba de salteaua Terramagon promovată prin intermediul unui film de teleshopping, în care mare parte din testimoniale sunt dublate în română, astfel încât sunetul şi imaginea nu corespund. Deşi este clar că personajele nu sunt din România, acestea primesc nume româneşti.

Printre ele apare şi Mihaela Tatu (singurul actor cu nume real din reclamă). Mângâind o pisică albă, rosteşte pe un ton meditativ: „indiferent de afecţiunea pe care am avut-o, organismului meu i s-a aplicat un tratament medicamentos, care l-a dezechilibrat energetic. Dar am găsit soluţia potrivită pentru el: salteaua Terramagon“. În prezent, nici site-ul, nici numărul de telefon al Nidolife nu mai sunt funcţionale.
Prof. dr. Dragoş Vinereanu spune că, din cunoştinţele sale, nu există nicio dovadă că acest tip de terapie ar fi eficientă în afecţiunile cardiovasculare.
Perspectiva îi este împărtăşită de prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Române de Reumatologie, în cazul afecţiunilor reumatismale şi al osteoporozei: „Ce simplu ar fi dacă, aşezându-te pe o saltea, ai putea să rezolvi totul! În mod cert nu există dovezi ştiinţifice pentru bolile menţionate. Chiar e aberant. Nu rezolvi aşa… cu un panaceu“.

Nici pentru tratarea diabetului cu PEMF nu există suport ştiinţific, arată prof. dr. Maria Moţa, preşedinta Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. „Cel mult ar putea ameliora unele complicaţii, cum ar fi neuropatia, dar afirmaţia că, folosind salteaua, bolnavul ar putea renunţa la o parte din medicamente este chiar periculoasă.“

ZONE GRI ÎN LEGISLAŢIE

Cine reglementează activitatea distribuitorilor de dispozitive medicale pentru terapie alternativă? Dr. Marius Savu, preşedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, menţionează că avizarea dispozitivelor medicale a rămas la un departament din cadrul Ministerului Sănătăţii: „Noi momentan nu avizăm şi nici nu avem dreptul să controlăm dispozitivele medicale, dar legea este în curs de schimbare“.

Nici ministerul nu avizează dispozitivul, ci distribuitorul. Dispozitivele medicale circulă liber pe piaţă, dacă poartă marcajul CE aplicat de producător, ca urmare a procedurii de evaluare a conformităţii, conform HG nr. 54/2009 privind condiţiile introducerii pe piaţă a dispozitivelor medicale, hotărâre e guvern care transpune directiva 93/42/EEC privind dispozitivele medicale. După ce primeşte avizul de funcţionare, distribuitorul este obligat să notifice ministerului punerea în funcţiune a dispozitivelor medicale, imediat după prima vânzare încheiată.

Legea actuală nu prevede reglementări specifice privind dispozitivele medicale comercializate direct pacienţilor, pentru uzul personal. „Nu este reglementat acest aspect aşa cum este reglementat medicamentul. E o zonă mult mai liberă, ca să nu zic mai mult. Din păcate, pentru că mulţi vin cu nişte afirmaţii în neregulă, cum e şi cazul magnetoterapiei pulsatile, care ar vindeca orice“, spune Marius Savu.

Un consumator nemulţumit de dispozitiv se poate adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Dacă plângerea are legătură cu preţul sau deteriorarea în perioada de garanţie, este într-adevăr soluţionată de ANPC. Potrivit purtătoarei de cuvânt a ANPC, Monica Pretorian, Comisariatul pentru protecţia consumatorilor din Bucureşti a înregistrat în 2014 zece reclamaţii privind produsele tip „saltea pulsatilă“. Majoritatea au fost soluţionate în favoarea petentului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

71535 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  felictari! (Vineri, 5 decembrie 2014, 12:45)

  outside_the_wall [utilizator]

  pseudostiinta a invadat presa romaneasca. Trebuie semnalizati acesti sarlatani si penalizati! Dau sfaturi medicale, vand leacuri si dispozitive neatestate clinic, fara a avea vreo pregatire in domeniu. Profita de cei bolnavi si batrani pentru a se imbogati!
 • +10 (10 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 5 decembrie 2014, 12:57)

  Bazil [utilizator]

  pentru articol. Era sa o patesc si eu de la un cabinet ce propunea spre "tratament" niste suplimente alimentare. Doua lucruri m-au facut sa fiu reticent: 1. Nu a stiut sa imi explice (cred ca era medic) pe scurt principiul de functionare al "aparatului" (un fel de casti conectate la un computer); 2. A inceput sa bata campii cu pH-ul din stomac (am studii de fizica si chimie, deci nu pot fi pacalit usor). Imi pare rau ca la inceputul "sedintei" i-am raspuns sincer, si eu si sotia, la toate intrebarile legate de starea noastra de sanatate (raspunsurile le-a introdus in calculator si pe baza lor softul a reactionat). Pe sotia mea a imbrobodit-o cu niste suplimente (americane) de 4-500 lei/ luna, dar cu mine a fost rezervata si nu mi-a propus un "tratament cu suplimente". Acasa am lamurit-o pe sotia mea ca totul pare a fi o pacaleala si telefonic a renuntat la comanda pentru "suplimente". Imi pare rau ca nu mai tin minte firma producatoare a suplimentelor si nici cabinetul privat cu pricina.
 • +13 (13 voturi)    
  biorezonanta, o alta escrocherie. (Vineri, 5 decembrie 2014, 13:14)

  jackalphonse [utilizator]

  se fac bani seriosi cu "biorezonanta", competenta acceptata de medicii romani, dar care nu are nicio legatura cu stiinta. ar trebui semnalate toate aceste cazuri, pentru ca unii pacienti evita sa se mai duca la specialisti din cauza unor diagnostice aberante prin metode ca biorezonanta.
  @Bazil cred ca chiar asta descrie in comentariu. daca intrebati "specialistul" in biorezonanta ce e si ce face, o sa va faca praf cu niste povesti star trek care nu au legatura cu realitatea. repede iti dai seama ca habar nu are. cititi si voi ce scrie pe un articol din Adevarul:
  "Biorezonanţa magnetică acţionează la nivelul ADN-ului, în interiorul celulei". Doamne fereste sa actioneze asupra ADN-lui, ca nu stii ce mutatii ar putea face:)))
 • -18 (18 voturi)    
  Cu ce specialist in domeniu ati vorbit? (Vineri, 5 decembrie 2014, 17:38)

  Marian Gavrilescu [anonim]

  Buna ziua,
  Constatam ca nu va limitati la materialul de pe revista dumneavoastra si la link-urile anonime. Foarte interesanta motivatia dumneavoastra de a promova postarea. Va "felicitam" pentru modul in care ati realizat materialul si cum ati reusit "jurnalistic" sa acoperiti toate zonele. Puteti sa ne precizati care este specialistul in medicina alternativa si complementara care sustine ca Terapia Impulser este un panaceu, iar medicamentele pe care le promovati fac bine si nu au reactii adverse ?
  Astazi ceva a declansat nevoia de a grabi atacul. Am constatat ca la fiecare cca 15 minute s-a postat cate un comentariu. Fierbere, nu gluma. Ati fost tare nerabdatoare. Sa aveti un weekend placut si sa va bucurati de cadourile pe care le puteti duce celor dragi cu banii castigati din acest ultim atac! Ne bucuram ca v-am putut ajuta, chiar si prin acest mod. Curand, o sa vina si factura pentru "promovare". Speram sa iesiti macar pe zero, desi ne indoim. Din nefericire, dureaza ceva pana primiti factura, insa noutatile par sa scurteze acest termen.
  • +8 (8 voturi)    
   smiorc, smiorc... (Vineri, 5 decembrie 2014, 20:37)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Marian Gavrilescu

   Care e treaba, nu mai merge teapuiala? Articolul e deja celebru pe FaceBook, in toate grupurile de lupta impotriva pseudostiintei si a fraudei numita "medicina alternativa". :) Lumea trebuie informata corect, iar cei care vand asemenea tepe, trebuie sa raspunda inclusiv penal. Smiorc, smiorc...
  • +7 (7 voturi)    
   ??? (Vineri, 5 decembrie 2014, 21:57)

   tatanka69 [anonim] i-a raspuns lui Marian Gavrilescu

   Maestre Gavrilescu,

   da-i cu "flacara violeta", ca mama idiotilor e mereu insarcinata!
  • +7 (7 voturi)    
   alabala (Vineri, 5 decembrie 2014, 22:20)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Marian Gavrilescu

   Mareane, apuca-te si munceste...fa o saiba, un surub si lasa prostiile "elvetiene" :))) 
  • +6 (6 voturi)    
   parac il aud... (Vineri, 5 decembrie 2014, 22:48)

   serban [anonim] i-a raspuns lui Marian Gavrilescu

   pe Victor Ponta inainte sa piarda alegerile. Chiar nu ati inteles ca oamenii s-au saturat de minciuni, de hotie, de sfidare si de tupeu? Daca reprezentati firma in cauza, normal ar fi fost sa veniti cu completari, nu cu amenintari.
 • +6 (6 voturi)    
  Un loc comun (Vineri, 5 decembrie 2014, 21:05)

  Victor [anonim]

  Culmea e ca tocmai saptamana trecuta am luat parte la o demonstratie cu o saltea electromagnetica si cu analize gratuite la un hotel din oras. Salteaua era 7500 lei dar cei care o doreau cu adevarat in urma prezentarii si a masurarii nivelului de oxigen din sange o puteau avea cu numai 4200 lei (nu am mai pus ghilimele - insa multi pensionari s-au ingramadit la super-oferta). A fost prezentata si o inregistrare dintr-o emisiune a Dr. Oz cu ceva similar care facea de toate, mai putin cartofi prajiti. Am primit un buletin de analize care m-a cam deprimat (aveam cam de toate....) si am plecat dezamagit ca nu mi-o pot permite - mai ales pentru cineva apropiat cu probleme mari de circulatie. Tehnica de marketing e insa izbitor de identica (scuze pentru crima).
  • 0 (0 voturi)    
   saltea (Miercuri, 29 iulie 2015, 10:17)

   narcisa [anonim] i-a raspuns lui Victor

   Buna ziua,
   Am fost si eu ieri la o prezentare de produse printre care si salteaua pulsatila la un pret de 8900 lei. Ni s-a spus ca avem reducere de 4100 lei si ca vom achita doar suma de 4500 lei ... Ni se sugera sa nu mai cheltuim banii cu vacante, renovari, medicamente, medici s.a ca sa ne ramana pt. saltea ... Prezentatoarea care sustinea ca este expert in medicina complementara vorbea continuu, gesticuland doar-doar o gasi cativa naivi sa ii cumpere salteaua si nu numai. Norocul meu a fost ca am insotit-o pe mama altfel ma trezeam cu o saltea care mi-ar fi provocat infarct !
   • 0 (0 voturi)    
    teapa la Medias (Joi, 5 noiembrie 2015, 11:14)

    popa [anonim] i-a raspuns lui narcisa

    Ei, eu nu am putut merge si mi-am trimis parintii, ca sa ma sune tatal meu ca mai are nevoie de 2900 lei, ca ar fi achizitionat o saltea magnetica si inca un aparat la suma de 6900 lei. A achitat pe loc suma de 4000 lei ! Am crezut ca o iau razna, insa a doua zi am mers la ei, la hotel, folsindu-ma si de profesia mea juridica, am reusit sa-i recuperez suma de 4000 lei ! Grija mare cu parintii !
 • +8 (8 voturi)    
  Foarte trist (Vineri, 5 decembrie 2014, 22:54)

  Andrei [anonim]

  Eu zic să aveți grijă, ia uitați ce amenințare am găsit la ei pe site:
  "Atenționare oficiala! Orice încercare de compromitere a brandului Impulser prin asociere a acestuia cu produse de substituție sau prin postări de comentarii fără acoperire, ori bloguri gratuite in acest scop, vor fi sancționate dur. Brandul Impulser folosește tehnologie de ultima ora si investește sume uriașe in cercetare."

  Incredibil cum profită de naivitatea oamenilor, în special bătrâni, cu resurse materiale foarte limitate, iar îndemnul de a substitui tratamentul medical cu escrocheria asta este crimă. Felicitări pentru articol!
  • +5 (5 voturi)    
   Confirm intamplarea cu invitatiile "gratuite" (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 1:05)

   Thomas_chase_Jerald [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Ce chestie! Acum cateva zile am primit un apel telefonic (de la un tip cu accent de arab) care insista sa-mi dea 2 invitatii gratuite (a subliniat cuvantul "gratuite") la o "conferinta" sustinuta la nu stiu ce hotel din Bucuresti. Zicea arabu' nostru ca la conferinta se va prezenta o saltea cu magneti capabila sa vindece diverse afectiuni prin impulsuri magnetice.
   I-am raspuns ca nu ma intereseaza dar nu s-a lasat, a inceput sa turuie ca salteaua lui vindeca "hipertensiune, prostata, reumatism, bla-bla-bla".
   Inainte sa-i inchid telefonul i-am spus inca odata: "nene, intelege, ai gihnion, suntem cu totii sanatosi! Iar daca ne vom imbolnavi o sa ne tratam cu metodele care stim sigur ca au vindecat si alti oameni... iar magnetii vostri sa vi-i bagati undeva, poate va sunt mai de folos acolo!"
   Cred ca toata convorbirea a durat vreo 30-40 de secunde, va dati seama ce debit avea individul!
 • +7 (7 voturi)    
  E plin de asemenea sarlatanii.... (Vineri, 5 decembrie 2014, 23:52)

  CetateanulRoman [anonim]

  Din diverse domenii: vase minune, aspiratoare minune, cutite perfecte, "suplimente naturale" (de la aloe pina la orice altceva), cosmeticale, cafele, etc.
  In tirgurile de demult existau asemenea sarlatani care vindeau "elixir" bun la toate, de la lustruit tigai si sobe pina la vindecarea oricarei boli. Si lumea "punea botu' " Si pune si azi. Show-ul e doar mai elaborat. Minciuna mai bine polishata, si toate astea ascund o afacere piramidala la baza careia sta credulitatea si nevoia de speranta a oamenilor.
  Legi exista. Dar la banii pe care ii incaseaza ramine destul si de spaga. Si daca "prostu' " crede cu ardoare, efectul placebo se va manifesta cu brio. De aia nici nu e nevoie de prea multe studii - e vorba de credinta..... Si cum numai cei care cred cu adevarat scot atitia bani din buzunar, problema e rezolvata.
 • +2 (2 voturi)    
  nesimtire (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 11:56)

  cation [utilizator]

  Daca un jurnalist publica un articol documentat despre un produs "medical", cerand opinii de la medici specialisti, automat este acuzat de firma producatoare de reavointa si amenintat.
  Desigur, comportamentul unei firme "nevinovate".
 • +3 (3 voturi)    
  Orteza pentru hallux valgus (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 12:22)

  Uscatu [utilizator]

  Si eu am semnalat de curand o asemenea sarlatanie

  http://www.hotnews.ro/stiri-doctorh_actualitate-18295938-nevoia-miracol-despre-orteza-pentru-hallux-valgus-monturi.htm

  Trebuie insa inteleasa "nevoia de miracol", pacientii incearca sa evite operatiile sau medicamentele prin orice mijloace, chiar lasandu-se escrocati..
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 23:13)

  vasile [anonim]

  Felicitari pentru articol! M-a uns la suflet. Merita deschisa o ancheta oficiala pentru cel putin 'Reclama mincinoasa'.
 • +2 (2 voturi)    
  In aceeasi nota (Duminică, 7 decembrie 2014, 9:42)

  termopan [utilizator]

  Trebuie sa va uitati si la 'economizoarele' de consum electric domestic si de combustibil. Pro TV le-a prezentat semidoct intr-o lumina pozitiva. Chiar daca dispozitivele nu se prezinta ca miracole medicale tot inselaciune sunt.
 • 0 (0 voturi)    
  sALTEAUA IMPULSER (Vineri, 3 aprilie 2015, 15:52)

  patitul [anonim]

  Am incercat sa returnez salteaua dupa 16 zile deoarece nu simteam nimic.
  Am fost refuzat spunand ca in conformitate cu contractul semnat cu ei"ca primarul"se stipuleaza ca doar daca in termen de 14 zile de la semnarea contractuluk cererea de returnare ajunge la ei pot primi cei 6990 lei din care-mi scad 500 lei taxa de comanda si cea de transport.
  Este o hotie pe fata.
  Organele centraleÄNPC oare de ce nu stopeaza aceasta hotier?
  Nu mai dati curs invitatiilor acestor excroci.
 • 0 (0 voturi)    
  Salteaua te ajuta (Luni, 20 iulie 2015, 8:06)

  Maria [anonim]

  Am fost foarte dezamagita de toata experienta avuta dar am reusit sa returnez la timp produsul . Durerile de spate si toate probleme mi le-am rezolvat intradevar cu o noua saltea dar fara nici un fel de alte pirule sau alte magarii.
  Va recomand cu incredere sa incercati saltelele de la somproduct, cu doar 800 lei si fara alte contracte suplimentare am reusit sa fac o schimbare majora in viata mea.
 • 0 (0 voturi)    
  despre saltea minune (Joi, 10 septembrie 2015, 20:13)

  maria [anonim]

  Astazi am participat la o excrocherie de genul asta.
  Noroc ca m-am prins la timp ,insa niste batrani au comandat asa ceva.La telefon au mintit ca vin cu aparatura dopler
  • 0 (0 voturi)    
   teapa cu aparate magnetice (Joi, 15 octombrie 2015, 1:01)

   calina [anonim] i-a raspuns lui maria

   Bine ca nu ai cumparat este o noua teapa pusa la cale de cei de la impulser
 • 0 (0 voturi)    
  Saltea magnetica pulsatorie (Vineri, 8 aprilie 2016, 16:55)

  Conu V. [anonim]

  Site-ul firmei din Targu Mures care face conferinte de sanatate "de vanzare" si "de reclama" a produselor lor de acest gen, saltea pulsatorie nano pulser:

  http://www.onereseg.eu/ro/produs_1.html#
  cu pret de 10 300 RON (ZECE MII TREI SUTE RON) sau in bani vechi 103 000 000 lei (O SUTA TREI MILIOANE LEI VECHI).

  O cunostiinta de mea a fost ieri, 08.04.2016, la Sibiu la hotel Ramada,la o sala de la etajul 1 al hotelului, de la ora 16:00. Nu i s-a spus cand a fost invitat ca e o intalnire de fapt csare pune accentul pe a face reclama produselor firmei, ci i s-a spus ca i se ofera gratuit o consultatie. I s-a cerut buletinul si i s-a facut 2 analize, una cu un aparat pus pe deget care masoara onivelul oxigenului din vasele de sange de la maini si o alta, cu un aparat de rezonanta (Quantum Analizor de Rezonanta Magnetica), cu o sonda metalica pe care a trebuit sa o tina intr-o mana cam 2-3 minute. S-au cerut buletinele oamenilor prezenti la analize. Cel care vorbea oamenilor e asemenea cu unul de la Shoping TV ca voce, ii merge gura foarte bine si se bazeaza in discursul sau pe temerile oamenilor prezenti legate de sanatatea lor si incearca sa convinga prin volumul de informatii si vorbire rapida ca e un prfesionist. Alaturi lasa sa fie in public si cineva mai in varsta, o femeie cum a fost in acest caz, care a lucrat in mediul medical si care ii confirma spusele in asa fel incat cei prezenti sa cread tot. Se mizeaza deci pe frica oamenilor de a nu fii bolnavi toata viata si de a se vindeca cu produsele acestei firme. Preturile lor nesimtite incalca orice norma a respectului.
  Echipa de 3 insi a spus ca este din Targu Mures. Analiza legate de procentul de oxigen a fost facuta la intrarea in sala de catre un tanar cu barba. Analiza cu aparatul de rezonanta a fost facuta de o domnisoara mai plinuta.Spicarul sau cel care a tinut discursul e un tip mai slabut si de statura mijlocie,e maghiar. Tel contact al firmei: 0758478748
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Joi, 4 mai 2017, 21:13)

  mircea ghita [anonim]

  Felicitari !
  Sunt impresionat de efortul si acuratetea muncii Dv pt realizarea articolului. Sper sa pot sa fac acelasi lucru in felul meu de a fi printre ceilalti.
  mircea ghita
 • 0 (0 voturi)    
  escrocherie (Duminică, 1 octombrie 2017, 13:32)

  Mihai [anonim]

  https://imsmagnetoterapiapulsatila.wordpress.com/2017/10/01/ims-magnetoterapia-pulsatila-elixor-professional-sa-fie-adevarat-aflati-totul/
 • 0 (0 voturi)    
  n (Miercuri, 21 martie 2018, 6:20)

  BUJITA [anonim]

  oameni nu va lasati pacaliti de asa zisi vindecatori
 • 0 (0 voturi)    
  sedinta de marcheting termoinregistrare (Miercuri, 15 iulie 2020, 16:08)

  Iosif Kiszely [anonim]

  In anul 2017 luna martie am aprticipat la o asemenea prezentate impreuna cu mai multi varsnici. La intrare am fost supus la pozarea cu un aparat termoscanare si la masurarea oxigenului. Am participat la prezentare, unde prezentatoru ma avertizat ca la mine si la un vecin sunt unele probleme. La finalul expuneri am fost invitat sa vizionez fotograma facuta la intrare si dupa un tratament cu salteaua. Intre ce doua fotograme erau diferente serioase. Medicul ma avertizat ca sunt probleme. Eu am refuzat sa discut despre cumparaea produsului, dar dupa cca o luna am plecat in strainatate la fica ce mare si cum am ajuns am avut temperatur si bolnav de gripa destul de grav.
  Vecinul avertiza a persiflat tot ca a spus prezentatorul si peste trei luni a decedat dupa un stop cardiac. Deci nu stiu daca tratamentu avea eficenta prezentata, dar stiu ca ce au facut a prevestit starea de sanatate a mea si a vecinului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by