Procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara au facut, joi, 20 de perchezitii domiciliare in judetele Teleorman, Giurgiu si in Bucuresti, urmarind destructurarea unei grupari formate din 15 persoane, specializata in comiterea infractiunilor de camata, santaj si spalare a banilor, arata un comunicat al institututiei.

Un numar de 30 de persoane au fost duse la audieri.

Liderii grupului au coordonat activitatea infractionala a unei grupari constituite inca din anul 2011 in Teleorman, ai carei membri erau implicati in activitati de camatarie (cerand dobanzi intre 5% - 40% lunar din valoarea creditului acordat) si recuperari de debite, inclusiv prin amenintare si santaj.

Principala preocupare a acestora era acordarea de imprumuturi cu dobanzi (camata) catre diverse persoane, in general administratori ai unor societati comerciale, dupa ce in prealabil 'studiau' posibilitatile de restituire a imprumuturilor, dar si bunurile, mobile sau imobile de valoare, ce ar putea fi valorificate pentru achitarea debitelor si a dobanzilor.

Debitorii, in situatia in care intarziau plata dobanzilor, erau cautati in mod insistent de catre camatari, iar cu ocazia intalnirilor si discutiilor avute cu acestia se recurgea inclusiv la amenintari, intimidari, iar in unele situatii la acte de violenta fizica.

De asemenea, in situatia in care erau in imposibilitatea de a achita datoriile, debitorii erau constransi sa isi vanda bunurile imobile, eventual cu posibilitatea rascumpararii la valori superioare celor de vanzare.

Sumele obtinute de catre membrii gruparii erau folosite pentru achizitionarea de bunuri mobile si imobile (autoturisme de lux, case, terenuri), atat pe numele lor, cat si pe numele unor membri de familie sau interpusi, in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestora.