Mamele din Romania sunt expuse excesiv unei interventii chirurgicale indicate doar in cazurile complicate

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 3 decembrie 2014, 9:02 Actualitate | Esenţial


Epiziotomie
Foto: wikihow.com
Epiziotomia este o manevră chirurgicală practicată în timpul naşterilor dificile prin care este tăiat perineul mamei, adică regiunea dintre organele genitale şi anus. Dacă în Europa s-a încercat şi reuşit reducerea frecvenţei acestei intervenţii, conform statisticilor de la nivelul anului 2010 România este plasată pe locul trei.

În 2013 situaţia nu s-a redresat deloc. Conform ultimelor date, o mamă din România aflată la prima naştere are sub 5% şanse să plece din spital fără să-i fie tăiat perineul, chiar dacă naşterea este complet normală. Care sunt explicaţiile excesului acestei practici chirurgicale în maternităţile din România?

 
Datele ştiinţifice nu susţin folosirea de rutină a epiziotomiei, atrage atenţia Colegiul American al Ginecologilor. Această intervenţie chirurgicală este indicată pentru evitarea rupturii perineului la mamă în naşterile naturale dificile. Dar în România, 92% dintre mamele aflate la prima naştere au suferit o intervenţie prin epiziotomie, conform unui studiu efectuat în 2013 de o echipă din Târgu-Mureş.
 
12.000 de mame din opt maternităţi au fost incluse în acest studiu ale cărui rezultate preliminare au fost prezentate la ultimul Congres Naţional de Obstetrică-Ginecologie şi urmează să fie publicate într-o revistă de specialitate.

DE 7 ORI MAI MULTE EPIZIOTOMII IN ROMANIA DECAT NIVELUL RECOMANDAT DE OMS

În Germania şi Franţa frecvenţa acestei intervenţii este de doar 27%, iar în Marea Britanie de 8,3%. Din cauza beneficiilor reduse ale intervenţiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată a epiziotomiilor de 10%. În România se efectuează de 7 ori mai multe epiziotomii decât nivelul recomandat de OMS.

Atunci când, în timpul naşterii naturale, fătul exercită o presiune prea mare asupra peretului perineal al mamei, acesta se poate rupe de la sine. Aceste rupturi „nu trebuie privite generic drept nişte drame. Ele se suturează de obicei uşor, vindecarea este rapidă şi fără complicaţii”, spune prof. Gheorghe Peltecu, directorul maternităţii Filantropia din Bucureşti.

Doar că, pentru a evita astfel de rupturi, ginecologul poate alege să provoace profilactic ruptura tăind chirurgical perineul – epiziotomia. În acest caz recuperarea mamei este mai dificilă. „Complicaţiile epiziotomiei profilactice sunt foarte frecvente şi alterează mult calitatea vieţii femeii după naştere”, spune profesorul Peltecu.
 
Probabilitatea de a avea dureri şi o recuperare mai dificilă până în a treia săptămână de la naştere este mai mare pentru mamele cu epiziotomie, constată un studiu publicat în 2013. Printre dezavantajele acestei intervenţii sunt enumerate refacerea defectuoasă a perineului, fistule recto-vaginale sau hemoragii crescute.
 
Practic, în ultimii ani, România a urcat de pe locul 3 în Europa pe locul 1 ca frecvenţă a epiziotomiilor. Subiectul este foarte discutat în interiorul comunităţii de ginecologi din România, nu puţini fiind cei care susţin că mamele din România sunt puse în faţa unei supra-medicalizări a unui act fiziologic.
 
Preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, prof. Florin Stamatian, admite că în România „se face exces de epiziotomia profilactică. A tăia nu înseamnă neapărat că totul va ieşi ultraperfect”. Printre medicii români „există falsa convingere, infirmată de studii, că epiziotomia reduce incontinenţa urinară din perioada premergătoare şi ulterioară menopauzei”, remarcă profesorul Gheorghe Peltecu.

ASA SE APARA MEDICII DE ACUZELE DE MALPRAXIS


Cel mai important studiu internaţional pe acest subiect, care a analizat datele referitoare la 5541 de naşteri, constată fără drept de apel că este recomandabilă restricţionarea folosirii epiziotomiei. Şi din punct de vedere economic folosirea epiziotomiei pe scara largă este nejustificată, 12,5 dolari fiind economisiţi pentru fiecare astfel de intervenţie, utilă doar în cazul complicaţiilor.

Specialiştii consideră că frecvenţa epiziotomiilor poate fi redusă fără probleme în cazurilor naşterilor fără risc (studiu sursa), dar este important ca această intervenţie chirurgicală să fie practicată în continuare în naşterile cu potenţiale complicaţii.

„În România, mulţi medici practică epiziotomia în orice situaţie în care fătul dă semne de stres pentru că aşa se pot proteja împotriva acuzelor de malpraxis”, spune Adina Păun, vicepreşedintele Asociaţiei Moaşelor Independente. „E şi o chestiune de educaţie a mamelor şi a cadrelor medicale medii. Există un antrenament perineal recomandat, exerciţii prin care perineul este pregătit înainte de naştere pentru a preveni rupturile de gradul 3 şi 4, dar şi după naştere pentru a preîntâmpina apariţia incontinenţei urinare mai târziu”. Dacă antrenamentul perineal nu este încă o rutină în România, epiziotomia a devenit o procedură de rutină în maternităţi.
 
„Ştim cu toţii că rata epiziotomiilor ar trebui să fie mult mai mică”, spune şeful clinicii de ginecologie a spitalului Elias, prof. Radu Vlădăreanu. „Dar foarte mulţi dintre cei care îi învaţă astăzi pe rezidenţi au deprins practica naşterii în acest mod şi, după foarte mulţi ani, le este foarte greu să facă altfel. În plus, în România nu există un ghid cap-coadă pentru naşteri astfel că naşterile se practică fără acest ghid”.

O FORMA DE VIOLENTA OBSTETRICA
 
O echipă de medici din Brazilia, o altă ţară cu un număr foarte mare de epiziotomii, se referă la utilizarea excesivă a acestei practici ca la o formă „de violenţă obstetrică. Adică acea situaţie în care orice travaliu este considerat patologic, când o femeie este automat transformată într-un pacient şi proceduri medicale şi farmacologice sunt practicate de rutină fără a-i permite mamei să ia decizii cu privire la propriul ei corp”.

Din păcate, spune prof. Radu Vlădăreanu, „poziţia pe care Societatea Română de Ginecologie ar putea-o lua public nu are valoarea recomandărilor Colegiului American al Ginecologilor, care sunt o cutumă de conduită, au un efect mult mai puternic. Asociaţiile profesionale din România nu au puterea de a implementa anumite atitudini şi tot Ministerul Sănătăţii are în final acest drept”.
 
Mamele din România sunt expuse excesiv şi nejustificat epiziotomiei, o intervenţie chirurgicală rezervată doar naşterilor cu complicaţii. Este încurajator că problema a fost adusă în dezbatere chiar în timpul unei reuniuni de specialitate a ginecologilor români. Dar, subliniază un studiu despre ţările cu frecvenţe mari ale epiziotomiei, „atunci când o intervenţie devine rutină în practica clinică ea nu este uşor abandonată, chiar dacă există dovezi ştiinţifice puternice care-i demonstrează inutilitatea şi nocivitatea”.

Studiile citate in acest articol sunt:
* European Perinatal Health Report, 2010.
* Selective episiotomy vs a non episiotomy protocol, 2014, Reproductive Health.
* Episiotomy for vaginal birth, 2009, Cochrane Database.
* Changing associations of episiotomy, 2013, British Medical Journal.
* Routine episiotomy should be abandoned, 1998, British Medical Journal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32877 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  prostia romaneasca nu are margini! (Miercuri, 3 decembrie 2014, 9:32)

  Maria Andrei [anonim]

  Acest obicei idiot i-a provocat mamei mele cea mai mare dereglare posibila! Dupa nasterea singurului copil, a inceput sa aiba probleme cu partea aceea a corpului, devenind dintr-o femeie "ingrozitor" de sanatoasa, o femeie cu probleme de constipatie! Si a ramas asa!
  Apoi, cu timpul, a aparut si incontinenta urinara, mai precis merge la toaleta din ora in ora, mai mult ca sa se afle in treaba, dar daca nu ar ajunge acolo, ar fi grav!!!
  Cred ca la capitolul medici ginecologi-obstetricieni suntem la pamant! Bisturiu scrie pe ei!
 • +13 (13 voturi)    
  . (Miercuri, 3 decembrie 2014, 9:43)

  tirolez [utilizator]

  O prietena buna a nascut in Seattle si asa e, nu i-au facut epiziotomie, pentru ca nu era un caz grav. Dar s-a rupt atat de rau ca a stat 3 luni pe un colac special, nu putea sa stea in fund. Si a facut si infectie. Poate ca nu-s bune extremele in nicio directie. Nici 92%, nici evitarea cu orice pret.
 • -1 (13 voturi)    
  chiar va ganditi la mame sau doar la cutume? (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:31)

  jackalphonse [utilizator]

  ce ar fi sa mai consultati si mamele atunci cand emiteti pareri? intrebati o mama care a nascut natural si a durut-o de a a vazut stele rosii, care s-a rupt prin toate partile si a ramas cu hemoroizi dupa nastere. ia vedeti cat costa o mama sa nasca printr un procedeu vechi de cand e lumea? ca sa nasti sub o forma de anestezie trebuie sa ai pile sau sa dai spaga groasa in Romania. daca tot va macina subiectul, incercarti sa faceti mai multe pentru suprimarea durerii la nastere, pentru efectele secundare de care vorbeam mai sus si dupa aceea spuneti ca memele sufera de bisturiu sau ca ginecologii sunt nebuni. am vazut si mame care sustin cu fanatism nasterea fara nicio interventie, acasa daca se poate. sa si stina parerea pentru ele, nu e musai ca toate mamele sa faca la fel. personal, sustin nasterea prin care mama este protejata, iar nasterea naturala in conditiile din tara noastra nu garanteaza asta.
  • +8 (16 voturi)    
   Mintea odihnita! (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:04)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Nu e vorba despre niciun "procedeu vechi de cand e lumea" este vorba despre nastere naturala. Nu e niciun "procedeu"! Asa a lasat mama natura. Nu zice nimeni ca nu exista cazuri complicate cand trebuie facuta nu numai epiziotomie ci chiar cezariana, dar la noi ambele operatii sunt de rutina. Crezi ca "in conditiile din tara noastra" e mai bine sa nasti prin operatie decat natural?
   • -2 (10 voturi)    
    mama natura ne a lasat sa murim fara tratament (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:19)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    si totusi am dublat speranta de viata prin inventiile medicinei moderne. este un PROCEDEU antic nasterea naturala, indiferent cum l ati denumi.
    daca tot doriti sa lasati mama natura sa si faca de cap pe suferinta pacientului, atunci nu mai apelati la medici. trebuie sa scoatem capul de sub prejudecati si sa incercam sa ne gandim si la mame. lor cine le cere parerea? ma refer la cele care sufera in timpul nasterii naturale.
    PS. sunt tatal un copil nascut natural in care era sa pierd mama si copilul. la al doilea n am mai stat pe ganduri si a fost o nastere frumoasa de care am reusit sa ma bucur asa cum era "natural".
   • +5 (9 voturi)    
    din pacate da:( operatia impune niste reguli (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:24)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    sa fie si naturala, dar sa nu sufere mama atat de mult:( serios @EuSiCuMine, cred ca ar fi timpul sa va documentati si de neajunsurule nasterii naturale. nu vad o statistica in care sa se evidentieze procentele problemelor aparute la nastere prin mai multe variante. doar vorbe si litanii recitate fara minte.
    mama nu trebuie sa sufere ca un animal pe patul de nastere, doar pentru ca naturalul este luat si ingurgitat de cei care vorbesc prea mult. de mult timp nu mai "supravietuim" pe cale naturala. suferinta mamei inseamna suferinta fatului samd.
   • -2 (10 voturi)    
    reintoarcele la evul mediu (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:43)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    de ce nu va reintoarceti voi la evul mediu, nici la spital sa nu te mai duci, ca de...sa fie "cat mai natural cu putinta".
    Si asa ne inmultim vazand cu ochii, mai scapam de unii dintre voi.

    Asa, de curizotate, ai idee cam care era rata supravietuirii prin medota "cat mai natural"???
    Nu spune nimeni ca nu sunt si care rezista, doamne feri, si asa..c.are-i procentul alora "rezistenti"?

    pentru aia care vor sa faca pe vitezii, nu au decat, dar sa nu isi exprime pareri "profesionale" pe seama vietilor altora.
    • +10 (10 voturi)    
     Nasterea in evul mediu (Miercuri, 3 decembrie 2014, 13:12)

     Simona [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

     De ce in unele tari rata epiziotomiei este de 5%....si mergand acolo pe strazi totusi nu mi se pare ca au toate scutec pentru adulti. De ce femeile romance care nasc in afara nu mai au atatea probleme chiar daca nu au parte de taietura. Chiar credeti ca Dumnezeu le-a facut mai inguste pe romancutele noastre. Poate sunt doar mai stresate deci devin mai rigide - cauza: conditii inumane la nastere

     Se murea inainte pentru ca nasterea a fost dusa in spital si dfragutii de medici nu aveau bunul simt si nici inteligenta sa se spele pe maini dupa ce treceau pe la morga si inainte de a veni intr-o sala de nasteri. Se murea pentru ca a fost o perioada in care femeia a fost adormita cu cloroform iar copilul era scos cu forcepsul.
     Se murea pentru ca femeii nu i se dadea posibilitatea sa se miste iar bebele avea mult mai multe sanse sa nu se angajeze bine si travaliul sa nu evollueze bine....iar daca nu erau atat de promti se intamplau tragedii.
     Deci nu mai blamati femeile care vor nastere ca in evul mediu.
     Ele vor RESPECT!!! eu va itreb altceva....cator femei li s-a cerut aprobarea pentru aceatsa procedura chirurgica?!?!??? Sunt taiate tac pac si gata. De ce? De cele mai multe ori pentru ca este mai usor de cusut o taietura dreapta decat o ruptura in zig zag. Dar sa stiti ca e mult mai periculos!!!! vorbiti cu medici cinstiti care nu o practica de rutina si ei va vor explica de ce. MEdicii cei care sunt fani epiziotomie zic asa"perineul este un muschi bien vascularizat care se reface repede". Eu vin si intreb: daca se reface repede de ce nu il lasam sa se rupa ...mai ales pentru ca s-ar putea sa avem surpriza sa nu se rupa, dar daca tai e bun taiat nu ai de unde sti daca perineul tau e elastic si lasa capul bebelusului sa iasa fara sa se rupa. Cititi aici si mai ales cititi comentariile...sa vedeti ce zic medicii si sa vedeti recomandarile OMS si nu numai
     http://www.lionmentor.ro/blog/101-scrisoare-deschisa-cadrelor-medicale-implicate-in-actul-nasterii
  • -1 (3 voturi)    
   subscriu!!! (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:48)

   ana maria matei [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   sunt intru totul de acord.
 • +14 (16 voturi)    
  sa mergem inainte ca inainte era mai bine! (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:36)

  Anonima [anonim]

  eu am trecut prin doua nasteri naturale: la prima, cu copil de 2,7 kg m-a taiat Prof. de mai sus pana la fund ca asa prevedea procedura, desi travaliul a decurs rapid si am nascut in 2 ore. Evident, se stia ca bebe nu are m mult de 3 kg, conform ecografiilor. Rezultatul: nu am putut sta in fund 3 sapt. La al doilea copil, 3 ani mai tarziu, la copil de 3,6 kg m-a taiat putin (tot pentru ca asa prevede procedura), astfel ca in prima seara dupa nastere, deja alaptam stand in sezut. Alti doi ani mai tarziu, naste cumnata mea, al treilea copil, in mod natural, cu acelasi medic: nicio epiziotomie. (procedura schimbata complet).
  Oare atatea studii si cercetari nu fac decat sa ne duca inspre adeverirea faptului ca practicile vechi, de acum 200 de ani, erau mai bune?!
  Sunt putin scandalizata de faptul ca acelasi medic, de care m-am rugat ca de toti sfinitii sa nu ma taie, (mai ales ca facusem toate exercitiile Kegel posibile si aveam si un fat mic ca greutate), se afla acum in postura de a da lectii despre deficientele acestei practici de rutina pe care tot el mi-a explicat-o, sustinut-o si aplicat-o fara drept de apel.
 • +7 (7 voturi)    
  O părere (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:44)

  charlie [utilizator]

  Epiziotomia nu e mare scofală. E foarte greu să spui când a fost făcută în mod necesar și când cu exagerare. Și, în principiu, nu lasă sechele funcționale la femeia în cauză(sexuale, urinare, ș.a.). Executată corect, ajută expulzia fătului, în ultima etapă a travaliului, evitându-se suferința fetală sau ruptura foarte urâtă a părților moi ale mamei (scuzați jargonul medical).
  Mult mai alarmantă este, în toată România, folosirea absolut abuzivă a operației cezariene, versus naștere naturală. Operația cezariană, având un spital bine utilat și o echipă bună de lucru (ATI, operator ajutor, neonatolog), e floare la ureche. Dar de-acolo iese banul frumos ! Ar trebui urgent făcută o amplă anchetă în această direcție.
 • +12 (12 voturi)    
  Ce bine ar fi sa se schimbe vremurile... (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:53)

  Mama de doua ori [anonim]

  Am nascut vaginal de doua ori cu unul dintre medicii citati in articol. La prima nastere mi-a explicat, folosind fix aceleasi cuvinte ca si aici, dar in sensul opus, cat de importanta e epiziotomia. La a doua nastere am fost foarte categorica in a refuza aceasta procedura si tot travaliul m-a sicanat, iar cand a fost nevoit sa coasa o mica ruptura a tot pufnit si mi-a explicat ca asa imi trebuie... Acum il citesc sustinand ca epiziotomia nu ar trebui facuta de rutina... M-as bucura sa fie sincer si sa se fi luminat si, mai ales, sa ii invete la fel si pe viitorii medici din jurul lui!
 • +5 (5 voturi)    
  Va fi dezbatere (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:02)

  Mr.J-H [utilizator]

  Vlad, ti-am citit si articolul anterior, de asemenea foarte interesant! Bineinteles ca toata lumea este indreptatita la o opinie si tocmai de-aia spun ca, din acest punct de vedere, va fi un articol foarte comentat de catre noi, cititorii tai (poate si de altii, care nu sunt de fapt cititori ai tai ori HN)! Din afara asa pare, cum spui tu, total de acord, dar Vlad, atunci cand esti acolo, pe holul spitalului, doar la dorinta de a le fi bine mamicii si copilului, totul paleste..! Daca iti mai spune si doctorul ca "sunt complicatii", nimic nu mai conteaza cu exceptia sanatatii mamicii si a copilului - care dintr-o data sunt puse sub semnul intrebarii si doctorul devine speranta! Poti sa-i spui ceva in acele momente?

  Multumim
 • -7 (13 voturi)    
  hm (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:09)

  radu [anonim]

  In Suedia 90 la suta din femei nasc natural. In Olanda 50 la suta din ele nasc acasa!

  Este o moda sa fie taiate femeile ca cica este mai modern! Copii nascuti prin cezariana sunt mai sensibili la sanatate si baietii au tendinte homo, fact!

  Mamelor merita riscul sa nasteti natural nu pentru voi ci pentru copii vostri!
  • +6 (8 voturi)    
   au tendinte homo. de unde scoateti prostiile astea (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:26)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui radu

   toti cunoscutii mei au copii nascuti prin cezariana. toti sunt normali. cred ca parintii au tendinta sa o ia razna
  • +6 (6 voturi)    
   dovada (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:40)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui radu

   " Copii nascuti prin cezariana sunt mai sensibili la sanatate si baietii au tendinte homo, fact!"
   fact??? Dovedit de cine?

   Acum fie vorba intre noi, numarul de homo si barbati sensibili pe cm^2 a mai mare in Suedia, Olanda decat in Romania. fact! - si dovedit.
   • +3 (3 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 3 decembrie 2014, 12:08)

    hm [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

    trebuie sa mergi 20/40 de ani inapoi sa vezi cauzele acestui fenomen de astazi si sa vezi ce greseli au facut alte tari mai "avansate"! din pacate rezultatele se vor vedea in 40 de ani!

    din partea mea spintecati tot! am atras atentia unei practici la moda care nu este ok! la fel cum nu este ok sa fii primul donator de organe din europa!
    • 0 (2 voturi)    
     pai cineva oricum tot va fi "primul" >:) (Miercuri, 3 decembrie 2014, 14:08)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui hm

     Nu "a fi primil" e problema - ci la ce DISTANTA este de ceilalti, adica daca "sare" mult peste celelalte locuri, deci daca diferenta semnifica un comportament mai mult sau mai putin "aberant"
 • +2 (2 voturi)    
  nasterea (Miercuri, 3 decembrie 2014, 12:30)

  Anca [anonim]

  Poti sa nasti si pe luna, poti sa nasti si cu cezariana sau normal, si cu epiziotomie si fara, cert este ca o femeie dupa nastere nu mai are acelasi corp, aceeasi imunitate, etc. O nastere da peste cap o femeie desi era sanatoasa inainte. Mi se pare un subiect mult prea mult mediatizat pentru importanta lui.
  • +2 (4 voturi)    
   nasterea (Miercuri, 3 decembrie 2014, 13:08)

   tatic fericit [anonim] i-a raspuns lui Anca

   Nasterea este o binecuvantare a unui cuplu!

   am asistat la ambele nasteri naturale ale fiicelor si am ajutat mama psihologic in momentele mai grele!

   Mama este sanatoasa, puternica a avut dureri care au trecut si zambea cand moasa(atentie nu doctor!) i-a pus copilul nascut "murdar" in brate!

   Alaptatul la prima fetita a durat un an si este sanatoasa tun!

   Am si cazul celalat tot in familie unde ambii nepoti sunt nascuti cu cezariana si in fiecare an sunt cu punga de antibiotice dupa ei! Nu pot sa spun ca genetica ii diferita ci doar nasterea si modul de crestere diferit!

   Recomand nastrea naturala dar sa fie si personal calificat in jur!
   • +2 (4 voturi)    
    Punga de antibiotice si alaptatul (Miercuri, 3 decembrie 2014, 17:08)

    misha [anonim] i-a raspuns lui tatic fericit

    Bai, sunteti de groaza cu alaptatul asta bun la toate!
    Conform prostiei asteia atat eu cat si fiica mea ar trebui sa avem imunitatea varza, mai ales ca ea e nascuta prin cezariana! Dar, surpriza, nu e asa!
    La fel si mii de alti fosti copii de varsta mea crescuti prin camine si la bunici pe timpul lui Ceasca, cand concediul de crestere era de 2 luni!
    Mai lasati-o moarta. Sanatatea e un echilibru mult prea fragil de n-spe factori, ca sa tot fluturati laptele de mama.
    A, si vezi ca punga de antibiotice a tinuta de mama, nu de copii, daca intelegi ce vreau sa zic.
 • +8 (8 voturi)    
  probabil cauza este alta (Miercuri, 3 decembrie 2014, 13:21)

  amanda13 [utilizator]

  Eu am nascut pe cale naturala intr-un spital State. Fara epiziotomie am avut o ruptura perineala foarte mica, care a necesitat sutura. A doua zi dupa nastere eram acasa, a treia zi la cumparaturi, la trei saptamani imi reluam o parte din exercitiile zilnice. Dar asistenta a stat langa mine timp de trei ore cat a durat ultima parte a travaliului si mi-a facut in tot acest timp antrenament perineal. Asta era jobul ei, sa stea langa mine si sa se asigure ca nasterea va decurge ok. Nu s-a oprit aproape nicio clipa din antrenament, nu s-a plans ca travaliul era prea lung. Fara spaga, fara atentii... Doctorita a fost chemata numai la final, ea a fost cea care a facut sutura. Nicio clipa nu mi s-a spus ca e cazul sa ma gandesc la epiziotomie, nici macar atunci cand, fiind epuizata, aproape am cerut cezariana. Am fost tot timpul incurajata si ajutata.
  • +2 (2 voturi)    
   erata (Miercuri, 3 decembrie 2014, 14:08)

   amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

   *spital din State.
 • 0 (4 voturi)    
  nu e neaparat mai bine daca e "natural" (Miercuri, 3 decembrie 2014, 16:45)

  anya_2 [anonim]

  Cred ca fiecare femeie are dreptul sa-si aleaga varianta de nastere (asta nu inseamna, bineinteles, ca recomandarile medicilor nu conteaza).
  Fiecare metoda de aducere pe lume a unui copil comporta riscuri, asta e clar. Am nascut prin cezariana si am resimtit durerea dupa operatie mult timp, dar nu as fi nascut niciodata altfel (chiar mama mea, dupa chinurile indurate cu nasteri naturale, a fost adepta acestui procedeu, care mi-a fost recomandat chiar de medic, din cauza unor probleme cu retina). Cred in continuare ca nu e nicio dovada de vitejie sau ceva demn de lauda sa nasti natural- e o optiune si atat (de multe ori regretata). Cat despre nasterea acasa, alta moda, chiar nu mi se pare in regula deloc. Cunosc un caz disperat al unei mame care a optat a doua oara pentru nasterea naturala, desi nascuse primul copil prin cezariana, si care a avut un travaliu prelungit, soldat cu apoxia nou nascutului. Scorul Apgar a fost 1, ulterior au incercat sa repare asta la reanimare, dar copilul nu e bine, nu se dezvolta normal si nu se stie cu ce sechele va ramane. Cutremurator. Deci, o problema de optiune si mai ales de competenta. Principalul sfat- alegeti-va bine locul si medicul.
  • 0 (2 voturi)    
   natural (Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:16)

   natural [anonim] i-a raspuns lui anya_2

   Fiecare copil are dreptul sa se nasca natural!

   Fiecare femeie care trece dreptul ei inainte de dreptul copilului sa nu faca copii!

   Mamele adevarate isi dau viata pt copii si isi asuma riscurile unei nasteri. Problema este sistemul care este efectiv la pamant si distruge generatii intregi in stilul asta!

   Sunt sigur ca femeile care is permit si le doare asa tare in viitor vor face copii in incubator sa nu isi modifice starea de sanatate.

   Vorbim aici de femei care nu vor fi niciodata mame pentru ca sunt borderline, histrionice, narcisiste si alte dereglari de personalitate crescute prin media si societate!
 • +3 (3 voturi)    
  Romania, vesnic surprinzatoare (Miercuri, 3 decembrie 2014, 21:25)

  weiss [anonim]

  Una din cauzele abuzului de proceduri: epiziotomie si - mult mai grav - cezariana, chiar daca nu este nevoie, se datoreaza si modului in care au intrat in aceasta specialitate medicala considerata foarte banoasa, zeci si zeci de ani, tot felul de neaveniti, prin binecunoscutul sistem PCR (pile, cunostinte, relatii) si/sau prin cumpararea posturilor. La un moment dat am discutat personal cu un medic de la Spitalul de Obstetrica Ginecologie Filantropia - unde profeseaza si dr. Peltecu - si mi-a spus ca sint in jur de 70 de medici ginecologi in organigrama, dar majoritatea activitatii medicale este realizata de cel mult 10 din acestia. Restul "atirnau" pe acolo, ca e de bon ton sa fii ginecolog la un spital din centrul capitalei. La una din cele doua sectii de ginecologie din Timisoara s-a intrat ani si ani de zile prin cumpararea posturilor de la un director corupt, actualmente decedat. Asa ca ne tot miram de cat de urias este virful aisbergului, uitind ca 90% din el este - inca? - sub apa.
  Romania va furniza permanent astfel de "minuni", care doar in aparenta sint surprinzatoare, ele avind cauze profunde, pe care desi foarte multi din cei implicati le cunosc, mult mai putini din ei fac ceva ca sa le inlature, sau macar sa le indrepte.
 • 0 (0 voturi)    
  altfel de sistem (Joi, 4 decembrie 2014, 11:39)

  ioana [anonim]

  am nascut acum 5 ani in romania la polizu, automat cu epiziotomie...o nastere fara prea mare atentie din partea cadrelor medicale. am plecat acasa cu dureri foarte mari, am fost aproape de a face infectie si dupa 3 zile mi-au scos firele de la taietura pentru ca nu le mai suportam. sansele erau foarte mari sa se deschida din nou taiatura am avut si hemoroizi si incotinenta urinara. Dupa 5 ani am nascut in Danemarca tot natural, fara epidurala si fara epiziotomie, insa la partea psihica moasa (pentru ca aici se naste cu moasa, nu cu doctor) are obligatia sa fie alaturi de tine de cand intri pe usa spitalului, sa se indrume, sa fie pozitiva pt tine si sa zambeasca :), da, pentru mine faptul ca avea un ton cald in voce si zambea, imi urmarea respiratia, mi-a facut masaj pe spate,mi-a pus muzica sa ma relaxez imi punea compresa rece pe frunte au contat foarte mult pentru mine si m-a facut sa ma simt cu adevarat mama, nu pacient.... Am nascut in 5 ore si totul dupa nastere a decurs foarte bine, fara incontinenta si fara hemoroizi. Inainte de nastere aveam ogligatia sa ma prezint la moasa o data la 2 sapt si sa imi explice de tot atatea ori cum va decurge nasterea naturala, chiar daca am avut una. Se lucreaza foarte mult pe psihic din cate am remarcat si acest lucru conteaza cel mai mult. Am nascut in salon singura, am avut rezerva singura cu bebe (cu tot ce aveai nevoie), nu am venit cu nimic de acasa. Supravegheata tot timpul, la fiecare 3-4- ore venea o moasa sa ma vada daca alaptez si cum, daca bebe e bine, daca mananca, daca doarme, daca starea psihica e buna dupa nastere. In tot acest timp nu a venit nicioadata un doctor sa ma vada. Dupa ce iesi din spital, o asistenta vine acasa si urmareste bebe si mama pentru orice problema. exista telefon unde poti suna oricand. exista doctor de familie care raspunde in fiecare dimineata de la 8 la 9 pentru orice problema si exista un telefon non stop pentru orice problema si urgenta... Un altfel de sistem unde poti sa nasti..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by