Presedintele ales Klaus Iohannis a declarat luni, intr-un discurs sustinut la Alba Iulia cu ocazia Zilei Nationale, ca in mandatul sau isi propune "sa redescoperim impreuna ideea de unitate nationala", prin asta intelegand asumarea de obiective nationale, actiunea comuna pentru atingerea lor si refacerea increderii.

"Ca presedinte al Romaniei, imi propun sa redescoperim impreuna ideea de unitate nationala. (...) Inseamna asumarea unor obiective nationale, inseamna actiunea comuna in atingerea lor si inseamna refacerea increderii. Ziua de astazi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restante", a declarat Klaus Iohannis la Alba Iulia.

Potrivit noului presedinte, "in perspectiva aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire, Romania trebuie sa aiba obiective nationale, obiective natioanle legate de locul ei in Europa si in lume, obiective nationale legate de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor intre regiuni, de conectarea la Europa prin infrastructura, obective nationale legate de educatie, obiective nationale legate de refomarea institutiilor publice care servesc cetatenii".

Klaus Iohannis a mai aratat ca "aniversarea a 100 de ani ne va gasi nu doar cu asemenea obiective asumate ci si cu etape deja parcurse in atingerea lor. Pentru asta e nevoie, inainte de toate, de inca un lucru: redescoperiea increderii. Suspiciunea permanenta, indoiala, teama, nesiguranta ne-au indepartat unii de altii mai ales in ultimii ani, ne-au facut sa vedem adversari unde am fi putut vedea parteneri, ne-au facut sa stam deoparte acolo unde puteam fi implicati, ne-au facut sa fim rezervati acolo unde puteam construi, ne-au facut sa lucram singuri, acolo unde puteam lucra in echipa. (...) Fara redescoperirea si reconstructia increderii, vom repeta la nesfarsit aceleasi experiente".

Klaus Iohannis a fost intampinat la Alba Iulia de un grup de localnici imbracati in costume populare, care l-au servit cu paine, sare si palinca traditionala, iar cei prezenti la manifestarile de Ziua Nationala l-au aplaudat, informeaza Mediafax.

Presedintele ales, care poarta la gat un fular tricolor, a primit din partea unei stafete a veteranilor un steag tricolor, pe care l-a inmanat directorului Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, urmand ca steagul sa fie expus in muzeu.

Ulterior, Iohannis a depus o coroana de flori la bustul Regelui Ferdinand din fata Catedralei Reintregirii, apoi a trecut prin multime, oprindu-se de mai multe ori pentru a saluta oamenii care ii stigau "La multi ani, domnule presedinte!".

Sute de persoane participa la manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale. Manifestarile au inceput in jurul orei 9.30 cu festivitatile solemne de depuneri de coroane la statuile lui I.I.C Bratianu si Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, urmate de ceremonii solemne la statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul si la busturile Regelui Ferdinand si Reginei Maria din fata Catedralei Reintregirii.

Un numar de 860 de militari si peste 40 de mijloace tehnice de lupta, printre care si trei avioane MiG-21 Lancer, vor participa la parada militara. Trupele participante la parada sunt din structuri ale Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii. Coordonatorul paradei este comandantul Diviziei IV Infanterie "Gemina" Cluj - Napoca, generalul de brigada Adrian Tonea.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale cuprind atat momente solemne, cat si concerte in aer liber, spectacole de lasere si focuri de artificii. Acestea sunt finantate de Consiliul Local Alba Iulia cu 200.000 de lei si Consiliul Judetean Alba cu peste 300.000 de lei.

  • Mesajul presedintelui ales al Romaniei, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Nationale - Alba Iulia, 1 Decembrie 2014

Inalt Prea Sfiintiile Voastre,

Preacucernici Parinti,

Onorate oficialitati,

Dragii mei,

1 Decembrie este o zi speciala pentru natiunea noastra. Este nu doar Ziua Nationala a Romaniei, nu doar celebrarea unui moment istoric.

Este ziua simbolica in care se cuvine sa reflectam, an de an, asupra idealului de unitate nationala.

In 1918, Marea Unire a avut o expresie teritoriala si institutionala. A insemnat desavarsirea statului national, ca act de vointa al natiunii romane.

La 96 de ani dupa acel moment, putem vorbi din nou despre unitate nationala, dar cu alte semnificatii.

Suntem astazi o natiune de cetateni, care a aratat in fata intregii lumi ca pretuieste valorile democratiei, ca are curaj si ca isi doreste o schimbare.

Ca Presedinte al Romaniei, imi propun sa redescoperim impreuna ideea de unitate nationala. Ce inseamna acest lucru?

Inseamna asumarea unor obiective nationale, inseamna actiunea comuna in atingerea lor si inseamna refacerea increderii.

Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restante.

In perspectiva aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire, Romania trebuie sa aiba obiective nationale. Obiective nationale legate de locul ei in Europa si in lume. Obiective nationale legate de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor intre regiuni, de conectarea la Europa prin infrastructura. Obiective nationale legate de educatie. Obiective nationale legate de reformarea institutiilor publice care servesc cetatenii.

Aniversarea a 100 de ani ne va gasi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci si cu etape deja parcurse in atingerea lor.

Pentru asta insa e nevoie inainte de toate de inca un lucru: de redescoperirea increderii.

Suspiciunea permanenta, indoiala, teama, nesiguranta ne-au indepartat unii de altii, mai ales in ultimii ani.

Ne-au facut sa vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au facut sa stam de-o parte, acolo unde puteam fi implicati, ne-au facut sa fim rezervati, acolo unde puteam construi, ne-au facut sa lucram singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt in echipa.

Fara redescoperirea si reconstructia increderii, vom repeta la nesfarsit aceleasi experiente. Increderea intre noi, increderea in viitor, increderea intre cetateni si institutii, increderea in capacitatea noastra de a lucra impreuna si in forta natiunii.

Provocarile care stau in fata noastra azi sunt de alta natura decat cele din trecut, dar nu mai putin dificile.

Natiunea romana va fi puternica prin unitatea ei. Natiunea romana va fi puternica prin refacerea increderii. Iar fiecare dintre noi are un rol in aceasta constructie.

Partidele politice vor trebui sa inteleaga ca, indiferent de competitiile pe care le dau o data la patru ani, au datoria de a-si reprezenta natiunea de cetateni.

Oamenii politici vor trebui sa inteleaga ca, indiferent cum au facut lucrurile in trecut, de acum inainte au datoria de a privi in primul rand spre obiectivele nationale, ca obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapa nu inseamna nimic fara obiective pe termen lung si ca viitorul nu ni-l construim in functie de circumstante, ci printr-un act de vointa asumata.

La multi ani, Romania! La multi ani, romani!