VIDEO La multi ani, Romania! Astazi se implinesc 96 de ani de la Marea Unire
Anterior, Ziua Nationala fusese stabilita de comunisti pe 23 August, cand se sarbatorea eliberarea tarii de sub ocupatia fascista. Inainte de comunism era sarbatorita pe 10 mai, ziua venirii in tara a Regelui Carol I.
Decizia unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania in 1918 a fost facuta publica prin Rezolutia de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Textul Declaratiei de la Alba Iulia a fost citit de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu in fata celor 100.000 de participanti la adunare:
"Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare".
Restul rezolutiei cuprinde programul de aplicatie: autonomia provizorie a teritoriilor pana la intrunirea Constituantei, deplina libertate nationala pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesionala, infaptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vietii publice, reforma agrara radicala, legislatie de ocrotire a muncitorimii industriale. Adunarea nationala doreste ca Congresul de pace sa asigure dreptatea si libertatea atat pentru natiunile mari cat si pentru cele mici si sa elimine razboiul ca mijloc pentru reglementare a raporturilor internationale.
Ea saluta pe fratii lor din Bucovina, scapati din jugul monarhiei austro-ungare, pe natiunile eliberate cehoslovaca, austro-germana, sarba, polona si ruteana, se inchina cu smerenie inaintea acelor bravi romani care si-au varsat sangele in acest razboi pentru libertatea si unitatea natiunii romane, si in sfarsit exprima multumirea si admiratia sa tuturor puterilor aliate care, prin luptele purtate impotriva dusmanului au scapat civilizatia din ghearele barbariei.
La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanima a rezolutiei, Unirea Transilvaniei cu Romania era savarsita.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Ați fi putut scrie două vorbe și despre românii basarabeni, primii care s-au unit cu Țara, la 27 Martie/9 Aprilie 1918! Momentul Unirii Basarabiei cu România era unul foarte greu (după „pacea” umilitoare de la Buftea), cu tot sudul (inclusiv Bucureștii) sub ocupația Puterilor Centrale. Basarabenii au făcut primii acest pas, arătându-le și celorlalți (bucovineni, ardeleni) ce au de făcut! Și spun aceste lucruri ca originar (de secole, după bunicii din partea tatălui) din Ardeal.