Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirma, intr-un mesaj de Ziua Romanilor de Pretutindeni, ca este necesara demararea unui proces de imbunatatire a cadrului juridic si institutional privind romanii din strainatate, adaptat celor mai bune modele europene si internationale.

"Cu ocazia Zilei Romanilor de Pretutindeni, transmit un salut calduros tuturor compatriotilor aflati in afara granitelor tarii. Aceasta zi este una speciala pentru fiecare roman, oriunde s-ar afla. Fie ca sunt mai aproape, in directa vecinatate a Romaniei, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de tara, fie apartinand comunitatilor traditionale sau plecati de curand ori de zeci de ani, conationalii nostri de pretutindeni sunt parte integranta a poporului roman si reprezinta un vector esential de promovare a imaginii Romaniei in lume", se arata in mesajul ministrului de Externe, citat de Mediafax.

El precizeaza ca promovarea valorilor identitare romanesti in afara granitelor, "cu mandrie si demnitate", trebuie sa reprezinte "o prioritate principala" a Ministerului Afacerilor Externe.

"In acest sens, este necesara demararea unui proces de imbunatatire a cadrului juridic si institutional privind romanii din strainatate, adaptat celor mai bune modele europene si internationale. Aceasta necesitate este generata de dinamica si amploarea unica in istoria moderna a Romaniei prin care comunitatile romanesti din afara granitelor tarii s-au constituit in ultimii 25 de ani. Este pentru intaia oara in istoria statului roman modern cand o comunitate de asemenea dimensiuni, de ordinul milioanelor de romani, alege sa traiasca in strainatate. Gestionarea relatiilor cu aceste comunitati, precum si cu cele istorice care traiesc in proximitatea tarii, reprezinta un proiect politic important, pe termen lung, al statului roman", afirma Aurescu, subliniind ca acest proiect va fi un succes daca romanii din tara si cei de pretutindeni vor lucra impreuna.

Totodata, ministrul subliniaza ca soarta comunitatilor traditionale romanesti constituie "o preocupare centrala" a MAE, deoarece romanii din vecinatate sunt "o componenta esentiala a spiritualitatii romanesti si un model de perenitate a valorilor noastre identitare".

"In aceasta zi, simbolic legata de sarbatoarea Sfantului Andrei, Apostolul Romanilor, sa pretuim impreuna valorile comune care ne sunt specifice: limba romana, traditiile si simbolurile nationale", mai spune seful diplomatiei.

In mesajul sau, ministrul a evocat si alegerile parlamentare din Republica Moldova.

"In aceasta zi speciala, istorica, in care Republica Moldova isi alege viitorul, imi exprim speranta in intelepciunea, responsabilitatea si caracterul vizionar al acestei alegeri, astfel incat sa putem construi impreuna, in continuare, calea europeana a societatii de peste Prut", a afirmat Bogdan Aurescu.

Ziua Romanilor de Pretutindeni se sarbatoreste pe 30 noiembrie incepand din anul 2007, cand a fost promulgata Legea nr. 299 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni.