Principesa Margareta si principele Radu, insotiti de principesa Maria si principele Nicolae, vor efectua, pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, un drum simbolic cu trenul regal, pentru a aduce un omagiu suveranilor Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria ai Romaniei, a anuntat Casa Regala, intr-un comunicat citat de Agerpres. Totodata, la Castelul Peles, va avea loc, sambata, ceremonia anuala in onoarea Corpului Diplomatic.

Potrivit programului manifestarilor prevazute pentru aceasta perioada, prezentat vineri de Palatul Elisabeta, trenul regal va pleca din Gara Baneasa spre Sinaia, sambata, la ora 10, invitati fiind arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana, impreuna cu sotul ei, baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen.

Pe durata calatoriei, in vagonul sufragerie, principesa Margareta si principele Radu vor primi membri ai Corpului Diplomatic, personalitati ale vietii publice, precum si un numar de varstnici si copii, beneficiari ai programelor derulate de Fundatia 'Principesa Margareta a Romaniei'.

Potrivit comunicatului citat, trenul regal poate fi vizitat gratuit in Gara Sinaia, sambata intre orele 15,00-18,00 si duminica, intre orele 10,00-18,00, accesul presei fiind liber.

De asemenea, sambata la ora 17:00 principesa Margareta si principele Radu il vor reprezenta pe regele Mihai I la ceremonia anuala in onoarea Corpului Diplomatic. Regele Mihai s-a adresat prima oara Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti in decembrie 1940.

La ceremonie vor lua parte principesa Maria, principele Nicolae si Nuntiul Apostolic, Decanul Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.

Mesajul regelui Mihai I va fi citit de catre principesa Margareta si principele Radu in limbile engleza, franceza, germana, spaniola, araba si ceha. Evenimentul va avea loc in Holul de Onoare al Castelului Peles.

Dupa ceremonie, Corpul Diplomatic va fi invitat la 'Dejunul Diplomatic', o traditie instituita in secolul al XX-lea de Casa Regala. Evenimentul va avea loc in Sala de Muzica. Cu aceasta ocazie, Muzica Militara a Academiei Fortelor Aeriene 'Henri Coanda' va sustine un concert.

Duminica, principesa Margareta va oferi, in numele regelui Mihai I, certificatul de Furnizor al Casei Regale unor companii comerciale din Romania. Ceremonia va avea loc la ora 17, in Holul de Onoare.

Luni, de Ziua Nationala, trenul regal revine de la Sinaia la Baneasa, efectuand mai multe opriri - Gara Ploiesti Sud, sosire la ora 10,19, plecare la ora 10,38; Gara Buzau, sosire la ora 11,55, plecare la ora 12,10; Gara Ramnicu Sarat, sosire la ora 12,47, plecare la ora 13.02, Gara Focsani, sosire la ora 13,45, plecare la ora 14,15.

In Gara Baneasa, trenul va ajunge luni seara.

Trenul regal va pleca, pe 1 decembrie, la ora 9,08 din Gara Sinaia, plecarea fiind precedata de un ceremonial care va incepe la ora 9,00. Accesul presei si al publicului este liber.

Alaturi de familia regala, se vor afla arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, impreuna cu sotul ei.

Pe durata calatoriei, in vagonul sufragerie, principesa Margareta si principele Radu vor primi reprezentanti ai autoritatilor locale si ai societatii civile.