​Securitatea energetica, locurile de munca, problemele economice, oportunitatile din agricultura - vor fi teme dezbatute la evenimentul organizatastazi, incepand cu ora 10.30 de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, cu titlul"Noua legislatura a Parlamentului European 2014 - 2019: provocari si prioritati pentru Romania", care a putut fi urmarita LIVE online, pe EurActiv.ro.

Evenimentul a adus in dezbatere principalele prioritati ale deputatilor europeni din Romania in legatura cu agenda noului Parlament European si a acoperit doua teme principale de discutie din perspectiva prioritatilor la nivel national:

1. Politica externa a Uniunii Europene. Securitatea energetica

2. Crestere economica si locuri de munca. Dezvoltarea sectorului agricol. Piata interna europeana.

Membri ai Parlamentului European din Romania au dezbatut despre unele dintre cele mai importante teme legislative si politice la nivel european:Marian-Jean MARINESCU, Membru al Parlamentului European, Vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat) (PPE) - Securitatea energetica la nivelul UE

  • Victor BOSTINARU, Membru al Parlamentului European, Vicepresedinte al Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Politica externa a Uniunii Europene si securitatea energetica
  • Doru-Claudian FRUNZULICA, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Politica comuna de securitate si aparare: realitati si perspective
  • Daniel BUDA, Membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) (PPE) - Rolul si locul agriculturii in consolidarea pietei unice europene
  • Maria GRAPINI, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Consolidarea pietei interne europene
  • Broadcast live streaming video on Ustream

    Dezbaterea a fost moderata de jurnalistul Luca Niculescu.

    LIVE TEXT - ORA 10.40

    TEMA 1- lansata de Luca Niculescu: alegerile in Republica Moldova din 30 noiembrie 2014; relatia Romaniei si a UE cu Rusia

    Marian-Jean Marinescu:

    - Nu ma mira ce se intampla la Chisinau; am fost prezent la alegerile anterioare si la investigarea evenimentelor de dupa alegeri. Acolo cred ca este posibil orice.

    - Dezbaterea nu mai este intre partide, ci intre Europa sau Rusia.

    - Acordul de asociere si Tratatul de liber schimb vor influenta foarte mult viata din Moldova. Moldova s-a ajutat foarte mult pe ea insasi; exista acea Alianta care a rezistat eroic.

    - Eu cred ca duminica (n.r. 30 noiembrie) fortele pro-Europa vor avea majoritate, nu stiu daca pentru presedinte dar vor avea pentru Guvern. Ar fi un semnal foarte bun, un castig in fata Federatiei Ruse.

    - Uniunea Europeana a descoperit Estul, insa nu acum, ci mai demult. Sa ne amintim criza de gaze; energia este subiectul cel mai important; dupa parerea mea UE a facut o eroare cu Nabuco, faptul ca nu l-a sustinut cum trebuia. Eu cred ca daca exista Nabuco, daca incepea constructia, Rusia nu facea tot ceea ce a facut.

    -Sper ca rezultatul va fi in favoarea Aliantei.

    - Am avut un grup de jurnalisti la Strasbourg si am avut o intalnire cu liderul PPE Manfred Weber care a spus ca nu mai ai cu cine discuta la Moscova in aceasta perioada. Pozitia PPE este impotriva a ceea ce se intampla acolo.

    VICTOR BOSTINARU:

    -Federatia Rusa trateaza Republica Moldova ca parte a confruntarii sale cu Vestul si este un teatru de confruntare politica si non-politica. La final se va vedea cine reuseste sa castige si spre ce se poate indrepta politica Rusiei; in functie de rezultat probabil Rusia se va reorienta; este si un test pentru puterile politice rasaritene.

    - Este la fel de important pentru UE si pentru Romania ca Rep Moldova sa-si continue traseul european; perpetuarea influentei Rusiei in Republica Moldova inseamna instrumente in plus pentru Federatia Rusa.

    - Exista o cooperare ireprosabila intre cele 3 mari grupuri politice din PE si din aceasta cooperare au aparut rezultate importante. Este o atitudine pragmatica a celor 3 grupuri

    - Este imperativ ca Republica Moldova sa reuseasca dupa aceste alegeri sa continue implementarea corecta a acordului si sa putem crea conditiile pentru ca Republica Moldova sa poata cere aderarea la UE.

    - Rezultatul de duminica este in mare masura decisiv pentru directia in care se va indrepta Republica Moldova; va avea un impact in ceea ce priveste pozitia Bruxelles-ului.

    - Ne dorim ca Romania sa ramana pragmatica si sa stie sa-si gaseasca partenerii in momente cheie, pentru a sprijini acest efort. Orice logoree inutila dauneaza acestei tari.

    DORU FRUNZULICA:

    - UE are o misiune in Republica Moldova, civila si de dezvoltare a democratiei. Ce se intampla acolo are legatura cu noua ecuatie strategica. In Crimeea s-a spus ca sunt trupe ruse, dar sunt si in Transnistria. Aceasta situatie pune probleme securitatii Romaniei si a organizatiilor din care face parte.

    - UE este un gigant din punct de vedere economic. Potrivit acordului de la Berlin, UE poate sa foloseasca capabilitatile militare ale NATO pentru diverse actiuni. Vedem ca s-au luat anumite masuri de catre NATO privind anumite provocari. Este o colaborare stransa intre cele doua organizatii.

    - Este o situatie noua, terorismul ramane o mare provocare, migratia, traficul de arme - ne intoarcem la provocari clasice militare - cum se intampla in Crimeea ; Romania trebuie sa faca fata acestor situatii.

    -Summitul NATO din tara Galilor a tras un semnal de alarma - tarile trebuie sa revina la 2% din PIB alocat apararii. Romania s-a angajat sa ajunga la acest procent pana in 2017.

    - Am participat in PE cand s-a votat asocierea Republicii Moldova la UE; exista din pacate euroscepticii care efectiv sunt intr-o ecuatie care pune probleme dezvoltarii integrarii europene in viitor. UE si-a dus aportul; Romania a participat la toate aceste misiuni.

    MARIA GRAPINI:

    - Ne-am intalnit cu dl Hahn, noul comisar pentru vecinatate.

    - Personal, abia astept sa merg in Republica Moldova. Cred ca putem face mult noi, ca tara vecina si poate face mult si in UE.

    LUCA NICULESCU: Pana unde poate merge Rusia? Exista sanctiuni dure adoptate de UE. Pe de alta parte, Rusia nu da semne ca s-ar opri. Vedem declaratiile lui Putin. Care este scenariul cel mai rau si care este raspunsul pe care il poate da UE?

    MARIAN-JEAN MARINESCU:

    - UE a facut foarte multe pentru Moldova, fostul comisar pe extindere a fost un prieten al Moldovei si noul, dl Hahn, va sustine Moldova.

    - Extinderea - tehnic este imposibil sa se intample in urmatorii 5 ani. Poate doar Serbia, daca face progrese deosebite. Poate ca este bine cum se doreste acum, ca tara respectiva sa atinga toate conditiile necesare.

    - Rusia: foarte multa lume este ingrijorata de ce se intampla in Ucraina. Faptul ca Putin nu mai poate fi un interlocutor. Intentiile sale sunt foarte clare, este foarte periculos. La Parlamentul European s-a discutat ca se poate opri la Dunare. Eu cred ca nu putem sa stam linistititi. Sanctiunile au avut efect pentru ca pe piata financiara din Rusia au avut efect si cred ca trebuie continuate. Totusi UE trebuie sa se pregateasca daca Rusia va continua, si gazul poate fi o arma periculoasa.

    - S-au facut aceste teste de stress, ce se va intampla daca se va opri gazul 1 luna, 6 luni. Din pacate, Romania nu a indeplinit tot ceea ce trebuia sa faca. Nu am facut planul de preventie si nici planul de urgenta. UE se pregateste. Exista gaze care trebuie inlocuite. Sunt preocupari in acest sens.

    - Este in pregatire acum in PE un raport de initiativa pe securitatea energetica a UE; am discutat deja in aceasta saptamana , PPE considera ca South Stream nu trebuie continuat, trebuie readus la viata Nabucco. Rusia nu poate fi oprita decat daca UE ajunge la o politica energetica comuna. Rusia poate fi oprita daca UE ajunge sa nu mai fie dependenta. Pana atunci va fi o situatie complicata. Nimeni nu vrea rezboi, dar Rusia are aceasta atitudine.

    VICTOR BOSTINARU:

    - Sunt doua state care sunt pe radar: Polonia si Romania, plus tarile baltice. Rusia foloseste dependenta bolnavicioasa de gazul rusesc; UE se poate confrunta cu o criza a gazului - efect posibil - crearea unor convulsii sociale.

    - Partide precum: Frontul National din Franta / un partid nazist din Germania si alt partid, sunt investigate pentru faptul ca ar primi finantare ruseasca.

    - Un fost parlamentar bulgar a inceput campania cu un discurs la Moscova.

    - UKIP - cine se uita la discusul lui Nigel Farage va constata ca seamana cu discursurile din Vocea Rusiei; aceeasi argumentatie, aceeasi logica; el spune ca nu-si ascunde admiratia pentru dl Putin.

    - O parte din reprezentantii partidelor eurosceptice arata ca avem o strategie de infiltrare si trimitere in PE. Acest mecanism extrem de sofisticat care impune redefinirea polticii energetice. South Stream este o formula de a accentua dependenta. Pentru a nu fi atat de elocvent / Chiar in secunda aceasta se continua lucrarile la South Sream in Bulgaria. Serbia este o alta secventa;

    - Discursul dlui Viktor Orban este cea mai pro-ruseasca voce din UE. Austria - care nu e foarte fericita ca South Stream nu se va continua. Este imperatriv ca UE sa puna capat South Stream pentru a reduce dependenta de Rusia.

    DORU FRUNZULICA:

    Romania trebuie sa-si gaseasca o stabilitate interna, iar toate partidele trebuie sa coopereze si sa stabileasca un program strategic pentru urmatorii 20 de ani.

    UE are o mare problema privind aceasta alimentare cu energie. Trebuie gasite noi resurse; Romania trebuie sa exploreze in continuare resursele interne. Cu gazul din Marea Neagra cred ca ne putem asigura un consum intern, dar fara resurse alternative s-ar putea sa existe problema.

    Federatia Rusa a fost atinsa in mod clar de sanctiunile impuse. Numai o mai mare unitate in UE pot creste rolul acesteia; noi, tarile membre, trebuie sa ne asiguram securitatea si apararea frontierei de est, care este si frontiera Romaniei. Noi speram ca aceasta frontiera se va muta spre est.

    Tema 2: Pachetul de investitii de 300 miliarde euro prezentat de JC Juncker. Somajul in randul tinerilor.

    MARIA GRAPINI:

    - Am un optimism moderat; paradigma de la care se pleaca este exact opusa celei de la care a plecat dl Barroso. Juncker si-a denumit programul "crestere si creare de locuri de munca". Privatii nu investesc din cauza riscului si a neincrederii, iar in partea publica s-a demonstrat ca s-a investit prost.

    - Polonia - se constata ca e pe primul loc, dar la eficienta banilor - nu au un rezultat cu ar fi fost daca se investea inteligent.

    - Dl Juncker vorbeste de 300 mld, dar sunt bani noi. Noi vom urmari propunerea ca 100 miliarde/an vor fi private. Este un program foarte ambitios, 15 euro pentru fiecare euro investit. Este foarte greu. A atras atentia ca acest fond poate fi mai mare daca statele membre isi asuma sa contribuie.

    - NU politicienii trebuie sa faca aceste programe; fondul nou va fi coordonat de experti.

    Ana-Claudia Tapardel

    - Planul lui Juncker este o obligatie pe care si-a asumat-o.

    - Somajul in randul tinerilor este in continuare o mare prioritate. Eu militez pentru a majora cuantumul garantiei pentru tineret. Pentru Romania- un aspect foarte important - nu stiu daca trebuie directionata numai spre formare, ci si spre meserii vocationale. In Romania avem meseriile pe care le putem practica si in strainatate.

    - Avem meserii foarte bine platite, sectorul IT, auto, si putem incuraja tinerii spre aceste domenii, care dezvolta economia romaneasca. Apoi sectorul de cercetare.

    - Transport si turism: se concentreaza pe partea de infrastructura foarte mult/ Orientarea de a investi in infrastructura de granita a UE. Nu exista o comisie care sa se ocupe efectiv de turism. Am reusit sa creez un grup interparlamentar pe turism. Am reusit prin primele intalniri sa adun factori de decizie din domeniul turismului. Turismul este o sursa foarte importanta de locuri de munca pentru tineri.

    MARIAN -JEAN MARINESCU:

    - De acord cu strategiile; avem un moment foarte favorabil. Strategiile trebuie elaborate in toate domeniile. Deocamdata avem un Master-plan pe transport foarte controversat, in schimb, in celelalte domenii nu exista niciun plan.

    - Tinerii: din pacate noi avem 106 milioane din octombrie 2013 si nu am cheltuit un ban. Sunt masuri inclusiv pentru angajatori.

    - Planul de investitii: din cate stiu, politic a fost agreat de toata lumea. Este vorba de crearea unui vehicul special alaturi de Banca Europeana de Investitii. Acest fond - principala lui sarcina este sa asigure garantia; se presupune ca va aduce o crestere de 15 ori: 75 miliarde pentru IMM, restul pentru infrastructura.

    Exista posibilitatea ca 7% sa se transforme intr-un fond pentru IMM-uri. Romania nu a spus nimic, nici daca face, nici daca nu face.

    INTREBARI:Dumitru Miron, profesor ASE: Unde se afla acum echilibrul in relatia UE-Rusia?

    Marinescu: Exista la nivelul organismelor comunitare si varianta 2, daca rezultatul de duminica nu este cel pe care il asteptam? Mai sunt cateva luni si implinim 5 ani de la lansarea Strategiei Europa 2020; in primavara se face un raport intermediar.

    Bostinaru: Logica de pana acum in ceea ce priveste relatia cu Rusia a fost exclusiv economica; criza din Ucraina a dovedit ca nu este de folos; va avea loc o deplasare pe zona de securitate; un element important: se produce o deplasare a furnizarilor de energie dinspre Rusia catre China. UE trebuie sa ia act.

    Marinescu: UE nu isi face planurile in functie de cine este in Guvern, se ghideaza dupa criteriile de la Copenhaga si alte strategii. Politica UE va continua in acelasi sens daca Moldova va avea aceeasi atitudine.

    Raspuns pentru un cititor: Speram sa nu se ajunga la o miscare separatista in Gagauzia.

    Legat de Europa 2020: toate programele sunt facute pentru locuri de munca, sa vedem care va fi situatia pentru fiecare stat in parte.

    Doru Frunzulica: Republica Moldova face parte din planul geostrategic european. UE a facut eforturi foarte mari de a sustine exporturile Republicii Moldova.

    --------------

    Pentru a urmari informatiile care vor fi comunicate prin intermediul canalelor social media puteti utiliza hashtag-ul #DezbaterePE.

    Dezbaterea va fi transmisa live pe aceasta pagina, iar participantii prezenti online vor putea adresa intrebari europarlamentarilor prezenti la dezbatere. In limita timpului invitatilor, se va raspunde la intrebarile legate de temele de discutie din timpul dezbaterii, dupa terminarea dezbaterii.

    Nota: comentarile care contin atacuri la persoana, injurii si limbaj licentios si cele care nu contin intrebari la tema, nu vor fi aprobate.

    Multumim pentru intrebarile adresate. Acestea sunt transmise europarlamentarilor; raspunsul va fi publicat online in aceasta pagina.

  • Victor BOSTINARU, Membru al Parlamentului European, Vicepresedinte al Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Politica externa a Uniunii Europene si securitatea energetica;
  • Doru-Claudian FRUNZULICA, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Politica comuna de securitate si aparare: realitati si perspective;
  • Maria GRAPINI, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) - Consolidarea pietei interne europene;
  • Ana-Claudia Tapardel ; Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D, Crestere economica si locuri de munca.