Robert Ciobanu, care la varsta de 17 ani a ucis-o pe sora celui mai bun prieten al sau, a fost eliberat dupa ispasirea a opt ani de detentie, conform unei prevederi a noului Cod Penal, scrie Agerpres.

Robert Ciobanu, cel care in octombrie 2005 a ucis-o pe fiica vecinilor, Larisa Chelaru, in varsta de opt ani, a fost eliberat din Centrul de Detentie din Tichilesti, dupa ispasirea a opt ani si doua luni din cei 20 de ani reprezentand pedeapsa la care a fost condamnat. El are interdictia de a contacta familia victimei.

Consilierul din cadrul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Iasi, Oana Paicu, a declarat ca de la liberarea sa, Robert Ciobanu a fost cooperant si incearca sa se reintegreze socio-profesional.

"Trebuie sa fie expertizat psihologic si sa se prezinte la noi la interval de doua saptamani. In perioada detentiei, el a urmat cursurile unei scoli profesionale iar acum vrea sa urmeze si liceul. Incercam sa-l ajutam", a declarat Oana Paicu.

Conform noului Cod Penal, minorii sau condamnatii care au comis o infractiune pana la varsta 18 ani pot fi transferati din inchisori in centre educative, eliberarea lor totala fiind urgentata in caz de buna purtare.

Pe 18 octombrie 2005, Robert Ciobanu a invitat-o la el acasa pe Larisa, fiica vecinilor si sora celui mai bun prieten al sau. Profitand ca este singur, el a obligat fata in varsta de 8 ani sa intretina relatii sexuale. Pentru ca fata s-a impotrivit, Robert a sugrumat-o si a infasurat-o intr-un covor pe care l-a ascuns timp de cateva luni pe conducta de apa calda de la subsolul blocului. Dupa cateva luni, pe 29 decembrie 2005, cadavrul a fost gasit intamplator, intr-o cutie mare de carton care a cazut din ghena de gunoi atunci cand lucratorii au incercat sa o goleasca.

Constantin Chelaru, tatal Larisei, s-a spanzurat in timp ce colegii sai de serviciu se aflau in pauza de masa.

Conform sentintei judecatorilor, Robert Ciobanu trebuia sa ispaseasca 16 ani de inchisoare pentru omor calificat si cinci ani pentru perversiuni sexuale. Din cauza gravitatii faptei, judecatorii au decis sa ii dea inca 4 ani ca spor de pedeapsa. Dupa pronuntarea sentintei, Robert Ciobanu avea de ispasit o pedeapsa de 19 ani de inchisoare si trebuia sa plateasca 75.000 lei daune morale si materiale mamei victimei sale, la care s-au adaugat cheltuieli de judecata in valoare de 10.000 lei.