Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaste "asa-numitul «Tratat de Alianta si Parteneriat Strategic intre Federatia Rusa si Abhazia»", semnat luni la Soci, invocand faptul ca Abhazia este o regiune separatist georgiana. Totodata, MAE condamna semnarea tratatului, aratand ca prin caracterul sau provocator si unilateral induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional si la adresa securitatii.

"Tratatul de Alianta si Parteneriat Strategic intre Federatia Rusa si Abhazia" a fost semnat de presedintele Federatiei Ruse si liderul de facto abhaz la Soci, la 24 noiembrie 2014.

Intr-un comunicat transmis martie presei, MAE arata ca "nu recunoaste cadrul juridic in baza caruia a fost realizata semnarea acestui tratat si subliniaza faptul ca, in conditiile in care regiunile separatiste Abhazia si Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integranta a Georgiei, "niciun tratat incheiat intre Federatia Rusa si autoritatile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal".

Potrivit comunicatului de presa, MAE "condamna semnarea acestui asa-numit «tratat» care, prin caracterul sau provocator si unilateral induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional si la adresa securitatii".

MAE reitereaza sprijinul ferm pentru solutionarea pe cale pasnica, negociata a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a acestei tari, in cadrul granitelor sale recunoscute pe plan international.