Sorin Ducaru, seful Diviziei pentru riscurile de securitate emergente din cadru NATO, a declarat pentru Hotnews.ro ca "Romania s-a implicat in mod deosebit in pregatirea exercitiului de inalta complexitate a NATO anti-hackeri printr-o echipa de experti ai SRI". Reintors din Estonia unde a participat la Exercitiul NATO "Cyber Coalition 2014", Ducaru a mai spus ca "a fost nu doar cel mai mare exercitiu vizand aparerea cibernetica NATO prin numarul record de participanti - peste 600 - dar si cel mai cupinzator si complex prin diversitatea si complexitatea scenariilor".

Sorin DucaruFoto: Rompres

Reamintim ca in Estonia a avut loc saptamana trecuta cel mai mare exercitiu cibernetic din istoria NATO, Cyber Coalition 2014, care a testat capacitatea aliantei de a respinge atacurile informatice. Specialistii romani au avut un rol aparte in acest exercitiu, dupa cum arata Sorin Ducaru: "Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a participat la exercitiu in cadrul unei videoconferinte cu echipa de coordonare aflata la Tartu (Estonia), unde directorul exercitiului a scos in evidenta contributia in mod deosebit Estoniei si Romaniei la pregatirea si derularea exercitiului. Primul scenariu de exercitiu a fost prezentat secretarului general de catre reprezentatul echipei Romaniei, care a pregatit acest scenariu si mediul virtual in care acesta s-a desfasurat".

Potrivit lui Ducaru, "exercitiul a fost menit sa testeze atat mecanismul de protectie centralizata a sistemelor NATO, cat si procedurile de raspuns in situatii de criza generate de atacuri cibernetice in cazul unor operatiuni ale Aliantei;

Reamintim ca Romania este si tara - lider in cadrul NATO in ce priveste constituirea si gestionarea Fondului si programului de sprijin in domeniul apararii cibernetice pentru Ucraina, misiune incredintata tarii noastre la Summitul NATO din Tara Galilor (septembrie 2014).

In viziunea NATO, atacurile ciberetice sunt la fel de distrugatoare ca atacurile conventionale, scrie presa internationala. "400 de hackeri apara NATO intr-un joc cybernetic masiv", a tritrat publicatia internationala Vice.com.

Doar anul trecut, hackeri din tari inamice suspecte au furat informatii sensibile din retelele NATO, mai scrie Vice.com. Publicatia electronica aminteste despre "spionii chinezi" care in iulie 2014 au furat informatii valoroase de cercetare si dezvoltare din Canada, "chiar de sub nasul serviciilor de informatii".

De asemenea, in martie, site-uri si conturi de social-media ale NATO au fost atacate de hackeri pro-rusi, in contextul tensiunilor din Crimeea.