Membrii Consiliului de Administratie al Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi sustin ca sunt revoltati de acuzatiile de luare de mita aduse de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie decanului Facultatii de Medicina din cadrul universitatii, Doina Azoicai.

"Doamna prof.dr. Doina Azoicai, decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi, membru marcant al comunitatii academice si medicale din Romania, este acuzata pe nedrept de luare de mita. Consideram ca este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spatiul arab - tava si ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice - sa fie privit ca o luare de mita, cu atat mai mult cu cat acest cadou a fost trimis prin colet postal, la sediul Universitatii, doamna decan nefiind in localitate", se precizeaza intr-un comunicat, citat de Agerpres.

Membrii Consiliului de Administratie considera acuzatiile ca facand parte dintr-o campanie de defaimare, "un afront adus nu numai la adresa comunitatii academice si medicale, ci si la adresa justitiei din Romania".

"Doamna prof.dr. Doina Azoicai este o persoana de inalta probitate morala si profesionala care prin onestitatea de care a dat permanent dovada a fundamentat Facultatea de Medicina, calitati care o recomanda pentru o viitoare pozitie de rector. Speram ca provocarile la care este supusa in ultimul timp nu sunt expresia unei interventii in desfasurarea viitoarelor alegeri de la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' Iasi. Credem in capacitatea organelor Directiei Nationale Anticoruptie de a duce la bun sfarsit si cu celeritate verificarile in acest caz", se mentioneaza in documentul de presa semnat de membrii Consiliului de Administratie al Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa".

Reactia vine dupa ce procurorii DNA au dispus, in cursul zilei de luni, punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar fata de Doina Azoicai, decan al Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Grigore T. Popa" Iasi, cercetata pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Masura controlului judiciar a fost dispusa si impotriva altor doi inculpati din dosar, Haizoun el Houssine, cetatean marocan, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita, si Agha Romeen, cu dubla cetatenie, palestiniana si romana, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la dare de mita.

"In ziua de 22 noiembrie 2014, prin intermediul lui Agha Romeen si al altor persoane, inculpata Azoicai Doina a primit de la inculpatul Haizoun El Houssine o tava placata cu argint, potrivit inscriptiei existente pe aceasta, precum si un ceainic, posibil tot din argint, drept rasplata pentru faptul ca, anterior, acceptase, in exercitarea atributiilor ce ii reveneau in calitate de decan al Facultatii de Medicina Generala Iasi, inscrierea, in cadrul acestei institutii, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine", se arata intr-un comunicat al DNA.