Peste 5.600 de candidati s-au inscris pentru a ocupa unul dintre cele 3.909 de locuri si posturi disponibile la concursul de rezidentiat care se va desfasura duminica, simultan, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, informeaza Mediafax.

Candidatii vor intra in sali la ora 8.30, iar concursul va incepe la 10.00.

Din totalul locurilor si posturilor scoase la concurs, 3.443 sunt la medicina, 317 la medicina dentara, iar 149 la farmacie, informeaza Ministerului Sanatatii (MS).

Pentru a ocupa unul dintre aceste locuri s-au incris 5.661 de candidati, dintre care 4.172 la medicina, 1.118 la medicina dentara si 371 la farmacie.

Ce mai mare concurenta se inregistreaza, astfel, la medicina dentara: 3,52 candidati pe loc.

Candidatii care vor ocupa un loc in urma concursului nu vor avea post asigurat la sfarsitul rezidentiatului.

Concursul de rezidentiat a fost amanat pentru 23 noiembrie, cu o saptamana mai tarziu fata de data stabilita initial, intrucat in 16 noiembrie are loc turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Potrivit ordinului Ministrului Sanatatii privind organizarea consursului, specialitatile deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post in spitale clinice cu sectii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice in sesiunea din 23 noiembrie 2014 sunt anestezie si terapie intensiva, chirurgie cardiovasculara, epidemiologie, farmacie clinica, hematologie, medicina de laborator, medicina de urgenta, neonatologie, oncologie medicala, psihiatrie, psihiatrie pediatrica, radioterapie, radiologie si imagistica medicala.

Pentru organizarea concursului de rezidentiat este desemnata o comisie centrala de rezidentiat, formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Educatiei Nationale si ai universitatilor de medicina si farmacie din Romania, aprobata prin ordin comun al ministrului Educatiei si al ministrului Sanatatii.

La nivelul centrelor universitare care organizeaza concursul se desemneaza comisii locale de concurs, aprobate prin act administrativ al rectorului universitatii. Intreaga responsabilitate privind organizarea si desfasurarea concursului, alcatuirea clasificarilor si alegerea locurilor/posturilor apartine comisiei locale de rezidentiat. In cazul in care intr-un centru universitar se vor constata incalcari flagrante ale metodologiei de concurs sau vicierea rezultatelor de concurs, Ministerul Sanatatii isi rezerva dreptul de a anula rezultatele concursului din centrul universitar respectiv, situatie in care concursul va fi reluat in acelasi centru, pe cheltuiala universitatii de medicina si farmacie respective.

Concursul se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu si se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.

Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Taxa de participare la rezidentiat este de 360 lei/candidat. Sumele incasate din plata taxelor vor merge catre bugetul Ministerului Sanatatii si se vor utiliza pentru acoperirea cheltuielilor de personal si materiale necesare sustinerii concursului de rezidentiat. Din sumele incasate, o cota de maximum 80% va fi repartizata universitatilor de medicina si farmacie din Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Iasi, Targu Mures si Timisoara, in vederea acoperirii cheltuielilor privind organizarea rezidentiatului.

La rezidentiatul din 2013 au fost inscrisi, la nivel national, 5.102 de absolventi, care au concurat pentru 3.879 de locuri si posturi.

In 2012, la concursul de rezidentiat au fost oferite 3.778 de locuri si posturi, pentru care au concurat peste 5.300 de absolventi.