Sindicatul National al Functionarilor Publici, sindicat al lucratorilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a transmis un punct de vedere asupra desfasurarii alegerilor prezidentiale din diaspora, in care critica transferul de responsabilitate politica pentru problemele aparute de la Guvern asupra unor functionari din cadrul MAE si asupra unor ambasadori, fapt ce a generat o politizare excesiva a MAE. SNFB subliniaza ca masurile pentru facilitarea votului in exterior cadeau in sarcina Guvernului si nu a ambasadelor sau a angajatilor ambasadelor, iar faptul ca s-au rostit amenintari grave la adresa diplomatilor MAE dupa primul tur de scrutineste unul regretabil.

  • Citeste integral comunicatul SNFB

Sindicatul National al Functionarilor Publici - Organizatia MAE, sindicat al lucratorilor din Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei doreste a face cunoscut punctul sau de vedere in urma desfasurarii alegerilor prezidentiale din diaspora.

Prin statutul lor, salariatii MAE sunt neangajati si echidistanti fata de fortele politice din tara. La recentele alegeri prezidentiale din strainatate nu au fost semnalate cazuri cand diplomatii romani ar fi facut propaganda pentru vreun partid politic sau ar fi incercat sa influenteze alegatorii, in vreun fel sau altul.

Angajatii MAE si-au facut datoria pe deplin fiecare acolo unde a fost repartizat, incercand, prin toate mijloacele care au depins de decizia sau initiativa lor, sa fluidizeze la maxim operatiunea de votare si sa asigure cat mai multor alegatori posibilitatea de a-si exercita votul. Trebuie inteles ca deschiderea de sectii suplimentare de votare nu a fost de competenta ambasadelor si cu atat mai putin a angajatilor din aceste ambasade, sau a personalului auxiliar trimis din centrala ministerului in sprijinul sectiilor de votare. Toti acesti colegi ai nostri au muncit exemplar in zilele de vot, in ciuda numeroaselor acuzatii, insulte, violente sau agresiuni fizice impotriva lor din partea alegatorilor iritati de cozile lungi si de perspectiva de a nu putea sa voteze la cele doua scrutine.

Este regretabil faptul ca s-au rostit amenintari grave la adresa diplomatilor MAE dupa primul tur de scrutin cum ca vor fi sanctionati toti cei implicati daca un singur roman din strainatate nu reuseste sa voteze, cu toate ca masurile pentru facilitarea votului in exterior cadeau in sarcina Guvernului, nu a ambasadelor. De asemenea, este regretabila si solicitarea politicienilor de rechemare a ambasadorilor din tarile unde romanii nu au reusit sa voteze. Transferul de responsabilitate politica de la Guvern asupra unor functionari din centrala ministerului sau asupra unor ambasadori a generat o politizare excesiva a Ministerului Afacerilor Externe, prin tentativa de a arunca vina asupra celor care in realitate si-au facut datoria cu maxima constiinciozitate, in limita competentelor.

Nu este pentru prima data cand functionarii MAE din centrala si exterior sunt facuti unici raspunzatori pentru orice se intampla dincolo de granitele Romaniei. In acest fel, acuzarea institutiei pentru neajunsuri care ii depasesc competentele este folosita in competitia politica interna.

Asemenea procedee inacceptabile, utilizate doar pentru gasirea unor tapi ispasitori si pentru gesturi demonstrative, care sa dea satisfactie - cui oare? - contribuie la decredibilizarea diplomatiei romane, la reducerea capacitatii ei de actiune in situatiile cand statul are nevoie de experienta si expertiza ei si, in ultima instanta, nedreptatesc grav oamenii, compromit cu multa usurinta cariere si pot distruge chiar destine.

Romania are categoric nevoie de o noua lege electorala, inspirata din experienta unor tari cu diaspora numeroasa, o lege adecvata mijloacelor moderne de a vota (electronic sau prin corespondenta), precum si realitatii ca exista comunitati romanesti in strainatate din ce in ce mai numeroase, mai asertive, mai constiente de drepturile lor, pentru care, cu mijloacele clasice, nu se mai pot asigura fizic suficiente sectii de votare de natura a permite votul tuturor celor interesati sa si-l exercite. Incidente au existat in strainatate la fiecare ciclu electoral, de aceasta data din cauza unor limite obiective, decurgand din aplicarea legii electorale, dar si din cauza unor limite subiective, datorate imposibilitatii de a evalua exact numarul de romani care traiesc intr-un anumit oras sau regiune din lume si care doresc sa-si exercite dreptul de vot.

Salariatii Ministerului Afacerilor Externe au initiat de-a lungul timpului demersuri de amendare a legii electorale, care insa au esuat din lipsa vointei politice.

In consecinta, este nevoie de solutii practice, eficiente, nu de aruncarea vinei neaparat asupra cuiva si de politizarea fortata de catre decidenti a unei institutii apolitice de prestigiu national si international, cum este Ministerul Afacerilor Externe

Sindicatul din MAE va urmari si sprijini masurile pe care conducerea MAE la va intreprinde in vederea imbunatatirii conditiilor pentru asigurarea votului cetatenilor romani in strainatate, masuri care sa conduca la redobandirea credibilitatii si imaginii MAE.

Smadu Valeriu

Vicepresedinte S.N.F.P.

Lider sindicat MAE