Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat, vineri, ca faptele pentru care a fost retinuta Alina Bica sunt grave, insa nu au fost savarsite in timpul exercitarii functiei de procuror sau de sef al DIICOT, el precizand ca daca aceasta nu demisioneaza, va solicita revocarea ei din functie. Tiberiu Nitu a spus, la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca Alina Bica se bucura de prezumtia de nevinovatie. Procurorul general a subliniat ca Directia de Investigare a Infactiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) este o structura extrem de importanta, este constituita din procurori onesti, care stiu sa isi faca treaba si care este apreciata la nivel international. Intrebat cine va conduce DIICOT in perioada urmatoare, Nitu a spus ca, pentru inceput, conducerea Directiei va fi asigurata de procurorul sef adjunct, impreuna cu el.

Nitu a fost intrebat si daca se va intruni Consiliul Superior al Magistraturii pentru suspendarea din functie a Alinei Bica, raspunzand ca daca aceasta nu isi va da demisia, el, in calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza si va solicita revocarea ei din functia de conducere si din DIICOT.

Intrebat de ce CSM a incuviintat arestul la domiciliu, in conditiile in care in alte cazuri incuviintarea este pentru arestare preventiva, Tiberiu Nitu a spus ca decizia CSM nu este o imixtiune in procedura unei instante, ci este o procedura prevazuta de lege, prin care se incuviinteaza luarea unei masuri preventive, mai departe decizia apartinand instantei.

Tiberiu Nitu a mai spus ca a fost informat de catre procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, joi seara, despre masurile luate in cazul Alinei Bica.

Alina Bica a fost retinuta de DNA, joi noapte, pentru abuz in serviciu, dupa ce Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP din care actualul procuror-sef al DIICOT a facut parte, a acordat, in 2011, o despagubire pentru un teren supraevaluat din Capitala. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Alina Bica, in mod indirect si voalat, ar fi sugerat celorlalti membri ai comisiei sa aprobe dosarul de despagubire al omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos. Concret, explica sursele citate, Alina Bica nu le-ar fi solicitat direct membrilor comisiei acest lucru, dar a lasat de inteles ca documentatia din dosar era corecta, astfel ca puteau semna fara grija.

  • De ce o acuza procurorii DNA pe Alina Bica

La un timp dupa aprobarea acestui dosar, Alina Bica ar fi primit, prin interpusi, un teren in comuna Snagov. Sursele citate arata ca nu este clar daca interpusii sunt cunostinte sau rude ale omului de afaceri Gheorghe Stelian, dar mentioneaza ca, imediat ce terenul a intrat in posesia Alinei Bica, aceasta l-a vandut, iar o parte din banii obtinuti astfel ar fi ajuns la Dorin Cocos.

Sectia de procurori a CSM s-a reunit, joi seara, pentru a discuta solicitarea DNA de retinere si arestare a Alinei Bica si au incuviintat retinerea si arestarea la domiciliu. Bica va fi prezentata la instanta suprema pentru luarea masurii preventive.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut pentru 24 de ore pe Lacramioara Alexandru si pe Dragos Bogdan, care, alaturi de Bica, au facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP.

Potrivit unui document obtinut de Mediafax., terenul a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nutu, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L.

Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP a fost compusa, in 2011, si din fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, Catalin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, si Remus Virgil Baciu, toti fosti vicepresedinti ai ANRP, alaturi de Oana Vasilescu.

Remus Baciu a fost condamnat, in aprilie, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru ca a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe, care au impartit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra terenului agricol, in suprafata de 13,0535 de hectare, situat in zona Plumbuita, din sectorul 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care faceau parte Alina Bica, Lacarmioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Astfel, membrii comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei).

Acestia ar fi fost constienti insa ca terenul era supraevaluat, aspect ce reiese si din faptul ca, anterior, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai noteaza anchetatorii.

Dupa emiterea deciziei de despagubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obtinut titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din data 25 ianuarie 2010, in cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru patrat).

Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

Bica a fost recent in atentia publica, inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, dupa ce a aparut intr-o serie de fotografii alaturi de Elena Udrea, la Paris. Fotografiile respective au aparut, timp de cateva ore, pe un site, unde nu au mai putut fi apoi accesate.

Alina Bica este sefa DIICOT din mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta.

In septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.