Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, a declarat, joi, ca Guvernul Romaniei trebuie sa demonstreze ca, in viziunea sa, incluziunea sociala si economica ancorata in statul de drept este fundamentul consolidarii democratiei, diplomatul atragand atentia ca "graba politica pe termen scurt nu trebuie sa submineze reformele pe termen lung".

Dean ThompsonFoto: Departamentul de Stat

Seful Misiunii diplomatice americane in Romania a tinut un discurs la "Zilele investitorilor", eveniment organizat de Franklin Templeton, administratorul unic al Fondului Proprietatea.

"Guvernul Romaniei trebuie sa demonstreze ca in viziunea sa, incluziunea sociala si economica, ancorata in statul de drept si un proces decizional transparent, este fundamentul consolidarii democratiei si al asigurarii unei cresteri economice durabile", a declarat Thompson.

In context, diplomatul american a atras atentia ca modificarile fiscale si economice limitate, motivate politic, au efect negativ asupra Romaniei.

"Graba politica pe termen scurt nu trebuie sa submineze reformele pe termen lung. Un proces decizional economic si fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltarii economice pe termen lung si trimite semnale gresite actualilor si potentialilor investitori si parteneri. Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri si consultarile cu partile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii romanesti dinamice si solide. Romania are taria necesara pentru a raspunde acestor provocari", a mai spus oficialul SUA.

Referitor la companiile de stat, el a cerut Guvernului si politicienilor sa nu se amestece in managementul profesionist al acestor intreprinderi.

"Succesul managementului profesionist la Transelectrica si actuala si promitatoarea reorganizare prin insolventa a Hidroelectrica, companie care, se asteapta sa anunte cel mai mare profit din istorie anul acesta, demonstreaza ca managerii profesionisti pot schimba lucrurile in bine. Companiile controlate de stat pot functiona profitabil, la egalitate cu companiile private, cu conditia ca managerii sa fie bine alesi, profesionisti si sa li se permita sa functioneze independent, fara amestecul guvernului sau al politicienilor", a afirmat Dean Thompson.

El a mentionat, totusi, ca "reprezentantii guvernului continua sa vorbeasca despre imbunatatirea guvernantei corporative si gestionarea potentialei valori a companiilor de stat in viitoarele eforturi de privatizare".

Totodata, insarcinatul cu afaceri al SUA a atras atentia asupra scaderii accelerate a populatiei Romaniei, concomitent cu un proces de imbatranire, citand un studiu al Comisiei Europene.

"Cum poate face Romania fata acestor schimbari demografice? Cuvantul cheie este: investitiile", a spus el.

Diplomatul american a mentionat necesitatea investitiilor in sistemul public de sanatate, educatie, infrastructura, in justitie si statul de drept.