Inalta Curte de Casatie si Justitie ia in discutie joi cererea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva a deputatilor Ion Dinita si Ioan Adam, dupa ce Parlamentul le-a ridicat recent imunitatea. Ioan Adam (PSD) este cercetat in dosarul retrocedarii ilegale a 43.000 de hectare de padure si Ion Dinita (PC), in dosarul privind atribuirea ilegala a unor contracte de catre CJ Brasov, in care statul a fost prejudiciat cu peste 7 milioane euro.

Ioan Adam este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta, in dosarul privind retrocedarea ilegala a peste 43.000 de hectare de padure.

In acest dosar sunt arestati preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, si Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare padure.

Procurorii DNA sustin ca, in aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Potrivit procurorilor, incepand din aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, impreuna cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, a constituit si coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior si de alte persoane, ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei, pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si vanzarea rapida a terenului forestier in suprafata de 43.227 de hectare, dobandit prin hotararea judecatoreasca din 2012 de la Tribunalul Covasna.

Ion Dinita este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul lui Aristotel Cancescu, dupa ce Consiliul Judetean Brasov ar fi fost prejudiciat, in urma platilor nelegale facute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

In documente din dosar, obtinute de Mediafax, anchetatorii arata ca SC Gotic SA, a deputatului Dinita, era una dintre firmele "de casa" ale Consiliului Judetean (CJ) Brasov, "calitate" rezultata din numarul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire, cu modificarea ulterioara a pretului, precum si din continutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instantei in cauza.