Fosti sefi de stat din Europa Centrala si de Est vor fi prezenti joi la Bucuresti pentru a lua parte la conferinta internationala "25 de ani de la prabusirea dictaturilor comuniste in Europa de Est: privind in urma, privind inainte", scrie Agerpres.

Potrivit Fundatiei Romane pentru Democratie (FRD), fondata de fostul presedinte Emil Constantinescu, organizatoarea conferintei internationale, ce se va defasura joi si vineri, vor fi prezenti la Palatul Parlamentului primii presedinti democrati din Europa Centrala si de Est si personalitati occidentale care au marcat perioada postcomunista.

"Va avea loc un dialog, in cadrul unor mese rotunde, intre liderii revolutiilor anticomuniste si ai tranzitiei spre democratie cu generatia nascuta in anii 1989-1990. La mesele rotunde vor participa, in calitate de chairmeni si moderatori, importante personalitati din mediul academic si civic din intreaga lume", a mai informat FRD.

Emil Constantinescu a declarat marti ca in sesiunea inaugurala va fi prezentat mesajul lui Mihail Gorbaciov, prin intermediul consilierului sau politic, va fi prezenta principesa Margareta iar printul Radu va prezenta mesajul regelui Mihai I adresat fostilor presedinti, premieri, parlamentari care vor participa la conferinta.

Fostul sef al statului a mentionat ca l-a invitat la conferinta si pe castigatorul alegerilor prezidentiale, Klaus Iohannis. Cu ocazia conferintei, la Palatul Parlamentului vor putea fi vizitate expozitia filatelica "25 de ani de la Revolutia romana anticomunista din 1989", realizata de Romfilatelia, expozitia de documente si fotografii "Drumul Romaniei spre NATO. Punctul de cotitura: 1996-2000", realizata de Fundatia Romana pentru Democratie si expozitia "Represiunea comunista in Romania 1945-1965: numitorul comun - moartea", realizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Vineri, dupa incheierea evenimentului, la ora 11,30, va avea loc o conferinta de presa la Palatul Parlamentului. De asemenea, Casa Regala a anuntat ca, in onoarea participantilor la conferinta, regele Mihai I va oferi joi seara un dineu oficial, cu ocazia implinirii a douazeci si cinci de ani de la caderea comunismului.