Magistratii Tribunalului Ilfov au decis miercuri eliberarea conditionata din inchisoare a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la doi ani inchisoare pentru favorizarea infractorului. Decizia este definitiva. Tribunalul Ilfov a admis, miercuri, contestatia lui Vintu fata de o decizie a Judecatoriei Sectorului 4 prin care fusese respinsa cererea de liberare conditionata.

Sorin Ovidiu Vintu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Sorin Ovidiu Vintu fusese condamnat definitiv, in ianuarie 2014, de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul in care era acuzat de favorizarea fostului director al Gelsor, Nicolae Popa. Sorin Ovidiu Vintu a fost incarcerat la penitenciarul Rahova pe 24 ianuarie 2014.

"In temeiul art. 425 (1) alin. 7 pct. 2 lit. a rap. la art. 587 alin. 3 C. pr. pen. admite contestatia formulata de condamnatul Vintu Sorin Ovidiu, impotriva sentintei penale nr. 3265 din data de 02.10.2014 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in dosarul penal nr. 23936/4/ 2014. Desfiinteaza sentinta atacata si, rejudecand cauza: In temeiul art. 587 alin. 1 C. pr. pen. rap. la art. 59 alin. 1 C. pen. din 1969 si art. 15 alin. 2 din Constitutie, admite cererea de liberare conditionata formulata de condamnatul Vintu Sorin Ovidiu de sub efectul pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a Penala prin sentinta penala nr. 671/ 2012 pentru savarsirea infractiunii de favorizarea infractorului. Dispune liberarea conditionata a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 1095/2014 emis de Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a Penala. Atrage atentia condamnatului asupra consecintelor nerespectarii dispozitiilor art. 61 C. pen. din 1969. Fara cale de ata", se arata in solutia data de Tribunalul Ilfov.

Sorin Ovidiu Vintu a mai cerut in luna mai 2014, fara succes, eliberarea conditionata, invocand faptul ca a executat doua treimi din pedeapsa, s-a implicat constant in activitati si programe educative in penitenciar, a redactat pe timpul detentiei o lucrare stiintifica si a ajutat organele de ancheta prin denuntul pe care l-a facut la DNA impotriva lui Rudel Obreja.

Sorin Ovidiu Vintu scrise pe blogul lui, din puscarie, cu o zi inainte de alegerile prezidentiale, ca va vota cu Victor Ponta, deoarece "lipsa de cultura, ignoranta si stupiditatea lui Iohannis nu au cum sa il recomande pentru functia suprema intr-un stat".

Pe 24 ianuarie 2014, Vantu a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani inchisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa. El a fost trimis in judecata in octombrie 2010, sub acuzatia ca i-ar fi trimis in Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI. Procurorii sustin ca, in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa doua transe, de 50.000 de euro si 20.000 de euro.

Suma ii era necesara lui Nicolae Popa pentru a se ascunde in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indrituite sa puna in executare mandatul european de arestare emis pe numele sau pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care fusese condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, aratau procurorii.