Ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, a anuntat si el ca a cerut mai multe sectii de votare, atat la primul tur al alegerilor prezidentiale, cat si la cel de-al doilea, insa nu s-a tinut cont de propunerile sale, fara sa i se dea explicatii. Mai multi ambasadori din tari in care numarul romanilor este mare au anuntat, in ultimele zile, ca au cerut cresterea numarului de sectii de votare pentru romanii din diaspora, insa propunerile lor au fost ingorate de MAE.

Bogdan MazuruFoto: Liga Asociatiilor Romano-Germane

Bogdan Mazuru a declarat, marti seara, la Digi 24, ca ca a cerut doua sectii de vot in loc de una la Paris, pentru turul I, si trei sectii in loc de doua la turul al doilea. In capitala Frantei, alegatorii romani care nu au mai putut vota au fost alungati cu gaze lacrimogene si atacati cu bastoane de jandarmi.

"Am apreciat ca va veni destul de multa lume la vot. Se simtea dorinta cetatenilor romani de a participa la alegerea presedintelui. Am apreciat ca pentru siguranta ar fi fost necesare trei sectii de votare pentru turul al doilea tur. Este clar ca erau necesare mai multe sectii de votare", a declarat Bogdan Mazuru.

Mazuru a prezicat ca a cerut mai multe sectii inca de cand i s-a solicitat sa propuna sectii de votare, dar nu s-a tinut cont de recomandarile sale si nici nu i s-au dat explicatii: "E o corespondenta oficiala. Nu mi s-au dat explicatii. E posibil sa tina seama si de cati romani au fost in tururile anterioare. E adevarat ca atunci au fost mult mai putini ca acum. Estimarile sunt destul de aleatorii, tinand seama de lipsa totala de instrumente de apreciere a numarului de romani din strainatate. A fost subestimat nu atat numarul romanilor care traiesc in Franta, cat mai ales dorinta lor de a veni la vot."

Diplomatul roman a explicat ca, in comparatie cu alegerile de acum doi ani, cand la doua sectii de votare din Franta au venit 897 de votanti, cresterea a fost imensa: "Cresterea este imensa. Trebuie sa avem niste instrumente mult mai precise de masurare a numarului de cetateni romani din strainatate si a dorintei lor de a participa la vot."

La Paris, mii de romani nu au reusit sa voteze nici in primul, nici in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale si au existat incidente cu jandarmii.

Ambasadorul Bogdan Mazuru spune ca "Sectia s-a inchis la ora 9:00 p.m, conform legii. Si ce se intampla pe strazi, pentru ce se intampla pe strazi este responsabila politia franceza, nu Ambasada."

In Franta au fost in total noua sectii de votare, iar la Paris au fost deschise doua. Ambasadorul ceruse, insa, trei sectii. Intrebat daca au fost oportun amplasate, pentru ca romanii sa poata ajunge usor la aceste sectii, diplomatul a spus ca "este clar ca erau necesare mai multe sectii de votare si pe intreg teritoriul Frantei, si in Paris".