Liderul opozitiei liberale din Romania Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale. Acest drum lung el l-a incheiat duminica cu o infrangere surpriza pentru primul ministru socialist Victor Ponta in al doilea tur. Intr-un interviu acordat agentiei de presa germane DPA, el declara ca va continua lupta impotriva coruptiei politice, scrie Agerpres.

Fost profesor de fizica si inca primar al Sibiului in centrul Romaniei, Iohannis, 55 de ani, nu este cu felul sau linistit si ganditor reprezentativ pentru politica romaneasca, unde volumul si frecventa cuvintelor par de multe ori sa conteze mai mult decat continutul, noteaza DPA.

In acest interviu acordat DPA saptamana trecuta, Iohannis a declarat ca in calitate de primar, a invatat "cum sa motiveze oamenii si sa dezvolte proiecte". Pe parcursul ultimelor 14 zile, el a dovedit ca este capabil sa-i motiveze pe alegatori sa rastoarne un avantaj masiv avut de Ponta dupa primul tur.

In primul tur de scrutin de la 2 noiembrie, Iohannis s-a aflat la o distanta de 10% de Ponta (30% fata de 40% pentru Ponta) si sondajele preziceau in al doilea tur o victorie de 55-45% pentru premier.

Iohannis si-a bazat campania pe promisiunea ca va lupta cu coruptia, in contrast cu remarcile indoielnice ale lui Ponta in legatura cu acest domeniu specific, noteaza DPA. Spre deosebire de Ponta, care a cautat sa creasca protectia politicienilor fata de anchetatori si procurori, Iohannis insista asupra faptului ca nimeni nu poate fi protejat de politica, mai noteaza agentia germana de presa. "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue.

Nu trebuie sa existe nicio imunitate de la urmarirea penala pentru politicieni, inclusiv seful statului", a spus el. In interviu, el recunoaste ca problema coruptiei ridicate ramane si ca chiar propriul Partid National Liberal (PNL) nu este imun la ea.

"Exista politicieni corupti in fiecare partid si in al meu de asemenea. Nu voi incerca sa ascund aceasta si de aceea avem nevoie de o schimbare. Toate partidele noastre au nevoie de o reforma", a declarat Iohannis.

Acest lucru ar ajuta Romania sa se integreze mai mult in Uniunea Europeana, la care a aderat in 2007. Unul dintre rezultatele cheie ale unei aplicari mai puternice a legii va fi "in curand" includerea tarii in Zona Schengen fara pasaport din Europa, a spus el. Iohannis a respins de asemenea estimarile ca problemele Romaniei in aplicarea standardelor occidentale in statul de drept sunt o dovada ca i s-a permis sa adere la UE prea devreme.

"Asta este gresit. Imaginati-va acum, in contextul crizei din Ucraina, ce s-ar fi intamplat daca Romania nu ar fi aderat la UE si NATO. Nu am fi fost nicaieri", a spus el.

Iohannis este de origine germana. El a intrat in PNL in 2013 si a devenit liderul partidului in acest an. El a fost primarul Sibiului in ultimii 14 ani, castigand patru mandate, de fiecare data cu o majoritate de doua treimi.Intre timp, orasul a devenit o destinatie de top pentru investitii in Romania, aminteste DPA.